Aderarea Suediei la NATO nu a picat bine Rusiei: Avioane MiG-31, cu rachete hipersonice Kinzhal, zbor de intimidare deasupra Mării Baltice

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
MiG-31BM cu rachetă hipersonică Kinzhal. Sursa foto: Ministerul rus al Apărării.
MiG-31BM cu rachetă hipersonică Kinzhal. Sursa foto: Ministerul rus al Apărării.

Bombardiere și avioane de luptă cu rază lungă de acțiune au fost trimise peste Marea Baltică de comandamentul aviației ruse cu rază lungă de acțiune.

La o zi după ridicarea steagului Suediei la cartierul general al NATO de la Bruxelles, Federația Rusă alege să răspundă în stilu-i caracteristic, etalând capacitățile de lovire cele mai moderne de care dispune: rachetele Kinjal.

Potrivit agenției TASS, forțele aeriene ruse au trimis un bombardier Tu-22M3, în timp ce MiG-urile MiG-31 erau înarmate cu rachete balistice hipersonice Kinjal. Aeronavele au fost însoțite de avioane de luptă Sukhoi Su-30CM și Su-35C.

Demonstrația de forță a inclus și o  realimentare în aer.

Evident, "Toate zborurile au fost efectuate în strictă conformitate cu regulile internaționale de utilizare a spațiului aerian”, au ținut să precizeze Forțele Aeriene ruse.

 

Aderarea Suediei la NATO, o lovitură pentru Rusia

Oricât ar încerca propaganda rusă să acuze Vestul că este la originea crizei securitare din Europa, aste mai mult decât evident că agresiunea neprovocată a Moscovei asupra Ucrainei a determinat Suedia (stat neutru de peste două secole) să își reconsidere poziția și să adere la NATO.

Aderarea Finlandei și Suediei încurcă serios planurile Moscovei.

Suedia este pregătită să regândească planul de apărare pentru zona sa cea mai vulnerabilă din Marea Baltică - insula Gotland, mai ales că rușii ar putea fi deosebit de interesați de insula suedeză aflată la  doar aproximativ 300 de kilometri de exclava rusă Kaliningrad.

Datorită „poziției sale centrale în Marea Baltică”, în cazul unui atac rusesc, acesta din urmă ar avea un rol decisiv în apărarea nu numai a Suediei, ci și a Estoniei, Letoniei, Lituaniei, Finlandei și Poloniei, a declarat prim-ministrul său.

Suedia a demilitarizat insula, în 2005, după încheierea Războiului Rece. După anexarea Crimeei de către Rusia, însă, s-a răzgândit în această privință.

Pe insula a apărut un nou regiment, care în 2018 număra aproximativ patru sute de soldați dislocați permanent, un batalion mecanizat cu vehicule blindate CV90 și tancuri Leopard 2, precum și o unitate cu vehicule amfibii.

În 2023 forțele armate suedeze, în cooperare cu NATO, au organizat cel mai mare exercițiu militar de pe insulă din ultimele două decenii.

Gotland reprezintă o poziție strategică în Marea Baltică și este adesea menționată ca fiind un „portaavion nescufundabil” din Marea Baltică. 

„Gotland, ca parte a apărării alianței, schimbă situația considerabil. Controlul strategic asupra Mării Baltice este în mâinile NATO. Și rușii o știu foarte bine”, a comentat ministrul de externe leton Arturs Krišjānis Kariņš despre situație, potrivit Financial Times.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel