Uniunea Europeană a decis să utilizeze dobânzile generate de activele ruseşti îngheţate pentru a ajuta Kievul.
"Vom anunţa imediat că datorită mobilizării de venituri obţinute din activele îngheţate, Franţa va putea, prin compania sa KNDS, să asigure mentenanţa operaţională a tunurilor Caesar pe care Franţa le-a furnizat Ucrainei pentru a rezista în faţa loviturilor violente ale Rusiei", a declarat Jean-Noel Barrot, care participă la o reuniune a miniştrilor de externe a ţărilor din Uniunea Europeană.
Uniunea Europeană a anunțat astăzi oficial intenția sa de a aloca aproape 1,9 miliarde de euro pentru sprijin militar Ucrainei.
Din cele aproape 2 miliarde, jumătate din sumă va fi folosită pentru achiziționarea de arme după modelul danez - adică de la producătorii ucraineni. Alte 600 de milioane de euro vor fi alocate artileriei și munițiilor. Peste 200 de milioane de euro pentru consolidarea apărării aeriene a Ucrainei.
În iunie 2024, grupul de armament franco-german KNDS, care fabrică în special tunuri Caesar, a oficializat la Paris înfiinţarea unei filiale în Ucraina şi a informat atunci cu privire la crearea unui centru de mentenanţă pentru tunurile Caesar.
Franţa a livrat circa 60 de exemplare de astfel de tunuri, capabile să tragă şase obuze în mai puţin de un minut, pe o rază de 40 de km, cu o mare precizie.
Jean-Noel Barrot a estimat de asemenea că ar trebui ca (preşedintele rus) "Vladimir Putin să fie presat să accepte" un armistiţiu.
"Vrem pacea, iar astăzi singurul obstacol în faţa păcii se află la Moscova, el face paradă, el se cheamă Vladimir Putin", a declarat Barrot. "Ieri, preşedintele republicii (franceze Emmanuel Macron) a discutat de mai multe ori cu preşedintele Trump căruia i-a explicat această convingere puternică", a adăugat ministrul francez.
La trei ani de la declanşarea ofensivei ruse împotriva Ucrainei, războiul nu slăbeşte, în pofida promisiunii lui Donald Trump de a-i pune capăt rapid.
Preşedintele american ameninţă acum cu o dezangajare a SUA, ceea ce îi determină pe europeni să-şi redubleze eforturile pentru a susţine Ucraina şi a o pune în poziţie de forţă pentru eventuale negocieri de pace.
"Am discutat eu însumi ieri cu Lindsey Graham, senatorul american (republican), care a depus un pachet de sancţiuni masive contra Rusiei împreună cu senatori democraţi şi republicani, şi eu l-am asigurat că împreună cu europenii noi vom adopta de asemenea în următoarele zile un nou pachet de sancţiuni pentru a pune presiune pe Rusia", a afirmat Barrot.
SUA desfăşoară de săptămâni negocieri separate cu ucrainenii şi cu ruşii, fără succes până acum. Recent, ei i-au asociat acestor negocieri şi pe europeni.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News