Acord istoric între Norvegia și SUA privind instalarea de baze militare americane în țara scandinavă

Cătălin Costea |
Data publicării:

Pe 16 aprilie, Norvegia și  Statele Unite au semnat un nou acord privind cooperarea militară, care oferă armatei americane posibilitatea de a-și stabili baze permanente pe teritoriul norvegian. În acest scop este prevăzută în special utilizarea a trei aerodromuri norvegiene, precum și a unui port maritim în care se află deja bazate forțe navale norvegiene.

Acordul prevede, de asemenea, posibilitatea creării infrastructurii militare americane pe teritoriul acestor facilități, precum și independența de facto a bazelor militare americane pe teritoriul norvegian, după crearea acestora.

"Acordul reglementează și facilitează prezența SUA, instruirea și exercițiile în Norvegia, facilitând astfel consolidarea rapidă a Norvegiei de către SUA în caz de criză sau război", se precizează într-un comunicat la guvernul norvegian.

Până în prezent, între cele două părți a funcționat un acord care s-a limitat doar la activități comune desfășurate la nivelul forțelor armate.

Ultimul pas în asigurarea legalității acordului îl reprezintă ratificarea sa de către Parlamentul norvegian, unde va fi trimis pentru examinarea, însă majoritatea experților și analiștilor nu au practic nicio îndoială că acesta va fi ratificat fără probleme.

"Cooperarea noastră cu aliații noștri este în continuă dezvoltare. Acordul reafirmă relația strânsă a Norvegiei cu SUA și confirmă poziția cheie a Norvegiei pe flancul nordic al NATO", a declarat în context ministrul de externe Ine Eriksen Soereide.

Relațiile dintre Norvegia și Rusia, care au o frontieră comună în zona arctică, deși s-au îmbunătățit semnificativ după perioada Războiului Rece, au suferit un recul brusc după anexarea Crimeei de către Rusia, în 2014.

Acest lucru a declanșat tensiuni în zona nordică, cu acumulări militare de ambele părți ale frontierei și cu manevre militare care au crescut în frecvență, deși ambele națiuni încearcă să coopereze în probleme locale precum călătoriile transfrontaliere și pescuitul.

Prezentul acord este cu atât mai important cu cât, de la aderarea la NATO în 1949, ca membru fondator, Norvegia a susținut că nu va permite stabilirea bazelor străine sau depozitarea armelor nucleare pe teritoriul să, pe timp de pace, dar a acceptat prezența trupelor occidentale pentru exerciții și alte activități comune.

Deși Ambasada Rusiei la Oslo nu a fost disponibilă pentru comentarii pe acest subiect, în presa de specialitate din Rusia acordul este văzut ca un nou succes al SUA în încercarea de a se apropia de granițele rusești și de zona arctică.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel