Achiziția celor 32 de avioane F-16 ale României din Norvegia, motiv de dispută politică. Guvernul - arătat cu degetul

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
F-16 Fighting Falcon, România. Foto: Avioane de tip F-16 Fighting Falcon, într-un hangar la Baza Aeriană 86 Borcea, pe data de 15 decembrie 2016. Inquam Photos
F-16 Fighting Falcon, România. Foto: Avioane de tip F-16 Fighting Falcon, într-un hangar la Baza Aeriană 86 Borcea, pe data de 15 decembrie 2016. Inquam Photos

România a semnat recent contractul pentru achiziția celor 32 de avioane F-16 Fighting Falcon din Norvegia, urmând ca viitoarele avioane să formeze două escadrile care vor completa prima escadrilă formată din 17 avioane F-16 achiziționate din Portugalia.

România a achiziționat 32 de avioane F-16 Fighting Falcon din Norvegia, la un preț excelent de 388 de milioane de euro.

Pachetul include și suport logistic iar avioanele mai au o resursă de aproximativ 10 ani și vor trebui să asigure tranziția către F-35 Lighting II.

Acestea vor veni într-o configurație superioară primei escadrile din Portugalia, formată din 17 avioane F-16.

Cele 32 de avioane F-16 AM/BM norvegiene sunt în configurație M6.5.2, iar contractul include și motoare de rezervă și suport logistic. În prezent, Forțele Aeriene Române au în dotare 17 aeronave F-16 în configurație M5.2R, care vor fi modernizate la configurația M6.6. Primele avioane F-16 norvegiene vor ajunge în cursul anului viitor.

Acesta a fost singurul contract major de înzestrare pe care România l-a semnat în 2022.

 

Achiziția celor 32 de F-16 făcută de România, motiv de disensiuni politice

 

2. Sursă foto... (f-16-romania_37426500.jpg)

Sursă foto: MApN

Formațiunea parlamentară de opoziție USR a publicat un document intitulat „Cartea neagră a guvernării”, în contextul în care coaliția PSD-PNL-UDMR a împlinit un an la guvernare. 

Documentul e structurat pe ministere, aducându-se critici fiecărui minister în parte.

În documentul consultat de DefenseRomania, la capitolul Ministerul Apărării, opoziția critică achiziția celor 32 de F-16 Fighting Falcon.

Nu însă din perspectiva prețului, care e de fapt unul excelent, ci din a faptului că programul nu include offset. Și, bineînțeles, e oferit deja eternul exemplu al Poloniei.

România continuă achizițiile de armament de la categoriile de furnizori scutiți de obligația de compensare (offset, conform OUG 189/2002), adică de la alte guverne.

Cea mai recentă achiziție notabilă o reprezintă 32 de aparate F-16, de la guvernul norvegian, contra sumei de 388 milioane de euro. Primele avioane urmează a fi livrate în 2023.

Exemplul de la polul opus este Polonia, care a cumpărat 48 de aparate F-16 pentru aproape 4 miliarde de euro direct de la producătorul Lockheed Martin, iar din prevederile sistemului offset au obținut înapoi în economia poloneză aproximativ 170% din investiția guvernamentală”, se arată în Cartea neagră a guvernării, a formațiunii USR.

Programul F-16 din perspectiva prețului e un contract extrem de avantajos pentru România. În pofida criticilor aduse programului, și a lipsei de offset, opoziția nu semnalează în „Cartea neagră a guvernării” nimic despre legea offsetului, una din problemele cu care se confruntă în prezent industria. În prezent, legea offsetului în România e una arhaică, adoptată înainte de aderarea la Uniunea Europeană.

CITEȘTE ȘI: Bulgarii confirmă că e bătaie mare pe avioane F-16. O nouă bilă albă cu privire la afacerea F-16 parafată de România

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel