Bulgarii confirmă că e bătaie mare pe avioane F-16. O nouă bilă albă cu privire la afacerea F-16 parafată de România

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Avioane F-16 Fighting Falcon aflate în dotarea Forțelor Aeriene Române. Sursă foto: MApN
Avioane F-16 Fighting Falcon aflate în dotarea Forțelor Aeriene Române. Sursă foto: MApN

Bulgaria caută să cumpere avioane second hand sau să le închirieze, de preferat F-16 Fighting Falcon, în contextul în care viitoarele avioane F-16 noi contractate vor ajunge în cel mai fericit caz undeva prin 2025.

Bulgaria se confruntă cu o situație de criză în ceea ce privește aviația militară, asta deși bulgarii vor achiziționa 16 avioane noi F-16 Fighting Falcon, în cea mai modernă versiune, 8 dintre ele fiind deja achitate.

Problema e că primele F-16 vor ajunge în cel mai fericit caz abia în 2025 iar resursa MiG-29, coloana vertebrală a Forțelor Aeriene Bulgare va fi epuizată la finalul anului viitor.

Bulgaria a achitat deja un prim lot format din 8 avioane F-16 Fighting Falcon, în cea mai modernă versiune Block 70/72, dar există întârzieri mari privind livrarea lor, cauzate și de contextul pandemiei de Covid-19.

Astfel, așa cum a semnalat și DefenseRomania, în presa de la Sofia au apărut informații cu privire la faptul că avioane F-16 olandeze ar putea să ajungă la bulgari. Olandezii mai dețin aproximativ 50 de F-16 Fighting Falcon pe care le înlocuiesc, asemenea Norvegiei, cu F-35 Lightning II, Haga plănuind achiziția a 46 de avioane de generația a V-a.

 

„F-16 second hand - cele mai căutate avioane de pe piață la ora actuală”. Un nou argument că România a făcut o afacere excelentă

 

2. F-16 al Fo... (avioane-f-16-romania_81946800.jpg)

F-16 al Forțelor Aeriene Române, sursă foto: MApN

Doar că bulgarii recunosc însă că achiziți sau leasingul unor avioane F-16 e extrem de dificilă, acestea fiind la mare căutare.

Milen Keremedchiev, fost adjunct al ministrului de Externe al Bulgariei, a declarat într-o emisiune televizată, citat de publicația Nova.bg, faptul că F-16 sunt la mare căutare în acest moment.

„Orice fază a negocierilor (n.r. - privind avioane F-16) nu poate fi inițiată fără Statele Unite ale Americii care trebuie să își dea acordul. (...) Dar nu suntem singura țară care caută să achiziționeze F-16 second hand. Acestea sunt cele mai căutate avioane de luptă de pe piață la ora actuală”, a precizat oficialul bulgar.

Declarația lui Keremedchiev confirmă faptul, dacă mai era nevoie, că România a reușit să facă o afacere excelentă cu F-16 norvegiene.

Contractul semnat luna aceasta e singurul contract major pe care MApN l-a parafat în 2022. România a achiziționat 32 de avioane F-16 Fighting Falcon din Norvegia, la un preț excelent de 388 de milioane de euro.

Pachetul include și suport logistic iar avioanele mai au o resursă de aproximativ 10 ani și vor trebui să asigure tranziția către F-35 Lighting II.

Acestea vor veni într-o configurație superioară primei escadrile din Portugalia, formată din 17 avioane F-16.

Cele 32 de avioane F-16 AM/BM norvegiene sunt în configurație M6.5.2, iar contractul include și motoare de rezervă și suport logistic. În prezent, Forțele Aeriene Române au în dotare 17 aeronave F-16 în configurație M5.2R, care vor fi modernizate la configurația M6.6.

Descarcă-ți aplicația DefenseRomania. O poți instala de aici:  Android (Magazin Play)    iOS (App Store)

Primele avioane F-16 norvegiene vor ajunge în cursul anului viitor.

CITEȘTE ȘI: Polonezii remarcă ceea ce „criticii” români de F-16 au ratat: Achiziția celor 32 F-16 norvegiene de către România - o afacere de invidiat

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel