SUA trebuie să recalibreze politica în Ucraina. Gen. Ben Hodges: Dacă ucrainenii aveau ATACMS, puteau deja să lovească în Crimeea

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Ben Hodges rămâne la evaluarea sa din vară, în care preconiza că ucrainenii vor ajunge, până la sfârșitul anului, la granițele de dinainte de invazie.

 

Fostul comandant al Forțelor Terestre ale SUA în Europa, generalul-locotenent Ben Hodges, este convins că, până la sfârșitul acestui an, Forțele Armate ale Ucrainei pot elibera teritoriile ocupate de Rusia după 24 februarie, iar până în vara lui 2023, apărătorii ucraineni vor redobândi Crimeea ocupată temporar.

„Cred că rezultatul operațiunilor din est este deja inevitabil. Ucraina a atins un avânt ireversibil”, este de părere generalul american.

Potrivit generalului american, contraofensiva ucraineană care a început în septembrie este o operațiune uriașă: pe de o parte, operațiile militare din regiunea Harkiv, pe de altă parte, avansul pe frontul din sud, din Herson.

„Flancul stâng al contraofensivei este o operațiune descendentă de la Harkiv, acum se află lângă Donețk și se îndreaptă spre Mariupol. Cealaltă aripă este în Herson. Prin urmare, aceasta este aripa dreaptă. Deci ambele aripi converg în Crimeea. Toate drumurile duc în Crimeea.  Și, pe măsură ce se apropie din ce în ce mai mult, vor putea folosi HIMARS și alte lovituri de precizie cu rază lungă pentru a lovi ținte rusești din Crimeea.”, a spus el Hodges.

 

Crimeea, eliberată până la vară, dar cu o condiție

 

Ben Hodges este convins că Crimeea va deveni nepotrivită pentru apărare pentru ruși de îndată ce Forțele Armate ale Ucrainei vor începe să folosească arme de înaltă precizie împotriva bazelor aeriene și a instalațiilor navale rusești din peninsulă.

„Și de aceea, cred, Ucraina va elibera Crimeea până în vară”, a spus generalul american și a adăugat că Rusia va fi învinsă într-un mod demodat – pe câmpul de luptă.

Totuși, generalul american este de părere că, pentru a putea lovi mai eficient, ofensiva ucraineană trebuie să primească un sprijin mai susținut din partea SUA prin furnizarea unor sisteme de artilerie care să lovească mai adânc în teritoriul ocupat de ruși.

”Avem nevoie o schimbare a abordării SUA față de războiul din Ucraina. Acest lucru ar permite ca Statele Unite să poată furniza rachete ATACMS. Vorbim de o rachetă care este lansată de un sistem HIMARS și are o rază de acțiune de 300 de km. Dacă Ucraina ar fi avut acum rachetele ATACMS, ei puteau deja să lovească aeroporturile, depozitele de muniție și bazele militare din Crimeea”, explică generalul Hodges.

Acesta remarcă faptul că, în lipsa rachetelor ATACMS, ucrainenii sunt obligați să înainteze anevoios spre Crimeea, până când vor putea lovi țintele din Crimeea cu rachetele HIMARS - GMLRS, care au o rază de 80 de km.

”Între timp, Rusia are mână liberă să lanseze atacuri aeriene cu drone și rachete de croazieră din Crimeea împotriva orașelor ucrainene și a populației civile. De asta ATACM este atât de important”, conchide Ben Hodges.

Descarcă-ți aplicația DefenseRomania. O poți instala de aici:  Android (Magazin Play)    iOS (App Store)

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel