A refuzat România un proiect comun de producere de proiectile cu Ucraina? Proiectul era bazat pe idei și tehnologii ucrainene

Photo source: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine
EXCLUSIV
Photo source: Генеральний штаб ЗСУ / General Staff of the Armed Forces of Ukraine

Europa încearcă să conecteze industriile statelor europene cu industria de apărare ucraineană. În fond, un exemplu de succes; azi, în contextul a mai bine de trei de de agresiune militară rusă, Ucraina are capacitatea de a-și produce 40% din armamentul necesar în țară. Și, se pare, ar fi existat discuții cu privire la un proiect comun româno-ucrainean privind producerea unui anumit tip de proiectil.

Comisia Europeană a prezentat recent programul Readiness 2030, un plan ambițios care oferă și background financiar statelor membre UE pentru a crește investițiile în apărare. Și, desigur, a coopera intern. Cu alte cuvinte, proiecte comune între industriile de apărare din statele europene, finanțate din bani europeni. Interesant e că la aceste proiecte se va putea alătura și industria de apărare din Ucraina. E o decizie majoră, care vizează nu doar transferul experienței războiului de către industria de apărare ucraineană către partenerii europeni, dar și integrarea acesteia în structurile UE.

3. Foto cu ca... (tanc-ucraina_63183600.jpeg)

Foto cu caracter ilustrativ. Sursă: Armata Ucrainei

Despre programul Readiness 20230 s-a discutat și într-o ediție recentă a podcastului Obiectiv EuroAtlantic, realizat de Tudor Curtifan la DefenseRomania. Invitatul ediției generalul (r.) Dan Grecu a mărturisit, la finalul interviului, că are informații pe surse potrivit cărora au existat discuții privind producerea de către România, în parteneriat cu industria de apărare din Ucraina, a unui anumit tip de proiectil. Nu a precizat despre ce e vorba și nu a dezvoltat subiectul, dar s-a rezumat să spună că proiectul a fost respins de partea românească.

„Vă pot spune pe surse, am auzit la mine în scara blocului (n.r. - ironic), se vorbește aici, că România deja a refuzat un proiect de producere de proiectile, proiect bazat pe idei și tehnologii ucrainene. Nu vă pot spune de ce s-a refuzat. De ce să refuzăm? Nu știu să vă răspund, dar România a mai refuzat în trecut programe majore în care putea coopera la producerea de tancuri, elicoptere, am anulat licitația pentru construirea corvetelor”, a preciat generalul (r.) Dan Grecu.

„Ce mai contează producția unui proiectil (n.r. - la câte proiecte s-au ratat)?”, a conchis acesta, tot pe un ton ironic.

Emisiunea integrală „„Planul 2030” pentru înarmarea României....pe credit european”:

Youtube video image

 

Referirile erau la un proiect ratat în 1996. Atunci, România ar fi putut avea elicoptere produse de Bell și o fabrică aici

 

Referirile la un proiect ratat de elicoptere pe care le-a făcut generalul (r.) Grecu datau din anii 1990. Iar despre acest lucru a mai discutat, tot la DefenseRomania, și generalul (r.) Cătălin Tomescu. Acesta din urmă a explicat mai pe larg cum s-a ratat proiectul.

La acel moment, Bell Helicopters, unul dintre cei mai renumiți producători de elicoptere din lume, a venit cu o propunere pentru construirea unei facilități de producție în România.

”Au venit la noi Bell Helicopter în 1996 și le-am dat flit.  Ei aveau o singură pretenție să le cumpărăm noi pe primele 112 elicoptere, după care ne ajutau ei în tot ce ține de vânzări și restul”, a mai precizat generalul Tomescu, în podcastul Obiectiv EuroAtlantic, difuzat de DefenseRomania.

„Știu sigur că așa s-a întâmplat pentru că am participat cu un șef mare la o discuție atunci cu cei de la Bell. Erau elicoptere de atac, nu îmi amintesc modelul. Ulterior nu s-a mai concretizat. Discuția a fost purtată apoi la nivel mare, la nivel politic. În sala respectivă nu am mai fost. Dar am fost la discuția militară unde am auzit de ofertă”, a conchis generalul Tomescu.

CITEȘTE ȘI: De la TR-85 la un adevăr dureros: Mai poate produce România tancuri? Viitoarea achiziție de tancuri ar trebui să țină cont și de ce poate să facă industria

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
pixel