78 de ani de la Masacrul de la Fântâna Albă

S.I. Catalin |
Data publicării:

În 1941, agitatorii sovietici au răspândit zvonul că se deschide frontiera. Era de fapt o capcană, un test de loialitate față de Uniunea Sovietică. Un test pe care românii nu l-au trecut. Astfel, o coloană de aproape trei mii de bucovineni îmbrăcați în alb, cu preoți în față, cu icoane și steaguri a pornit spre graniță. La doi kilometri de frontieră îi așteptau mitralierele NKVD.

 

Fântâna Albă este localitatea de frontieră în care în ziua de 1 aprilie 1941 trupele NKVD au masacrat aproape 3.000 de oameni. Aveau o singură vină: erau români și își doreau să treacă și să trăiască în România.

În memoria victimelor de atunci, 1 aprilie a fost decretată "Ziua Naţională în memoria românilor victime ale masacrelor, deportărilor, foametei şi altor forme de represiune organizate de regimul sovietic în Bucovina, Ţinutul Herţei şi Basarabia", potrivit radio Chisinau.

Despre masacrul de la Fântâna Albă s-a putut vorbi abia în anul 2000. Până atunci acest subiect a fost considerat tabu, iar orice referire la acest eveniment a fost interzisă de către autorităţile sovietice şi mai apoi, de cele ucrainene.

Colega noastră Ina Guțu a realizat un reportaj, acum trei ani, la evenimentele comemorative din pădurea de la Varnița, reușind să vorbească cu ultimul supraviețuitor și rudele victimelor masacrului de la Fântâna Albă.

Reprezentanții Uniunii Interregionale comunitatea românească din Ucraina invită românii de-o parte și de alta a graniței, şi pe toți cei care sunt de bună credință, astăzi, 1 aprilie 2019, la Fântâna Albă pentru a comemora împreună jertfele căzute în 1941 la Varnița, iar în lunea Paștilor la Stejarul lui Ștefan cel Mare, din Codrii Cosminului pentru a-i comemora pe arcașii Domnitorului căzuți pentru neam, credință și patrie. Sunt manifestări tradiționale la care astăzi voi participa români din Regiunea Cernăuți dar și autorități din România și Ucraina.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel