JIT, care acţionează sub conducerea Olandei, a lansat într-un comunicat un 'nou apel către martori' pentru a clarifica circumstanţele tragediei şi a făcut publice noi 'apeluri telefonice înregistrate între liderii (separatiştilor) DNR (autoproclamata republică populară Doneţk) şi înalţi responsabili ruşi'.
O aeronavă Boeing, aparţinând companiei Malaysia Airlines, care plecase de la Amsterdam spre Kuala Lumpur în iulie 2014 cu 298 de persoane la bord, între care 196 rezidenţi olandezi, a fost lovită în plină de o rachetă deasupra zonei de conflict armat cu separatiştii proruşi în estul Ucrainei.
'Analiza recentă a declaraţiilor martorilor şi alte informaţii relevă că influenţa Rusiei asupra DNR trecea dincolo de sprijinul militar', a declarat şeful unităţii criminale a poliţiei olandeze, Andy Kraag.
'Indiciile unor legături strânse între reprezentanţi ai guvernului rus şi lideri DNR ridică întrebări cu privire la posibila lor implicare în desfăşurarea BUK-Telar (sistem de rachete antiaeriene de fabricaţie rusească) care a provocat distrugerea aeronavei', a adăugat el.
JIT a anunţat în iunie urmărirea în justiţie pentru crimă a trei ruşi şi a unui ucrainean, al căror proces urmează să înceapă în martie 2020 în Olanda. Aceştia vor fi probabil judecaţi în contumacie, întrucât Rusia şi Ucraina nu-şi extrădează cetăţenii pentru a fi judecaţi în străinătate.
JIT anunţase în 2018 că a stabilit că avionul care efectua zborul MH17 a fost doborât de o rachetă BUK de concepţie sovietică, provenind de la Brigada a 53- a antiaeriană rusă cu baza în Kursk (sud-vestul Rusiei).
Vezi și: Doborârea zborului MH17. SBU l-a reținut pe șoferul care a transportat sistemul de rachete BUK
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News