Zborul MH17: Au fost făcute publice noi conversaţii între suspecţii de provocarea tragediei şi oficiali ruşi

Eduard Pascu |
Data actualizării: | Data publicării:

Echipa internaţională de anchetă (JIT) - în a cărei sarcină intră elucidarea tragediei zborului MH17 în estul Ucrainei, soldată cu moartea tuturor celor 298 de persoane aflate la bordul avionului Malaysia Airlines în vara anului 2014 - a dat publicităţii joi conţinutul unor noi conversaţii telefonice între cei suspectaţi de provocarea tragediei şi înalţi responsabili ruşi, informează France Presse, transmite Agerpres.

JIT, care acţionează sub conducerea Olandei, a lansat într-un comunicat un 'nou apel către martori' pentru a clarifica circumstanţele tragediei şi a făcut publice noi 'apeluri telefonice înregistrate între liderii (separatiştilor) DNR (autoproclamata republică populară Doneţk) şi înalţi responsabili ruşi'.

O aeronavă Boeing, aparţinând companiei Malaysia Airlines, care plecase de la Amsterdam spre Kuala Lumpur în iulie 2014 cu 298 de persoane la bord, între care 196 rezidenţi olandezi, a fost lovită în plină de o rachetă deasupra zonei de conflict armat cu separatiştii proruşi în estul Ucrainei.

'Analiza recentă a declaraţiilor martorilor şi alte informaţii relevă că influenţa Rusiei asupra DNR trecea dincolo de sprijinul militar', a declarat şeful unităţii criminale a poliţiei olandeze, Andy Kraag.

(w670)

'Indiciile unor legături strânse între reprezentanţi ai guvernului rus şi lideri DNR ridică întrebări cu privire la posibila lor implicare în desfăşurarea BUK-Telar (sistem de rachete antiaeriene de fabricaţie rusească) care a provocat distrugerea aeronavei', a adăugat el.

JIT a anunţat în iunie urmărirea în justiţie pentru crimă a trei ruşi şi a unui ucrainean, al căror proces urmează să înceapă în martie 2020 în Olanda. Aceştia vor fi probabil judecaţi în contumacie, întrucât Rusia şi Ucraina nu-şi extrădează cetăţenii pentru a fi judecaţi în străinătate.

JIT anunţase în 2018 că a stabilit că avionul care efectua zborul MH17 a fost doborât de o rachetă BUK de concepţie sovietică, provenind de la Brigada a 53- a antiaeriană rusă cu baza în Kursk (sud-vestul Rusiei).

Vezi și: Doborârea zborului MH17. SBU l-a reținut pe șoferul care a transportat sistemul de rachete BUK

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel