Zborul MH17: Au fost făcute publice noi conversaţii între suspecţii de provocarea tragediei şi oficiali ruşi

Eduard Pascu / 14 noi 2019 / 15:36

Echipa internaţională de anchetă (JIT) - în a cărei sarcină intră elucidarea tragediei zborului MH17 în estul Ucrainei, soldată cu moartea tuturor celor 298 de persoane aflate la bordul avionului Malaysia Airlines în vara anului 2014 - a dat publicităţii joi conţinutul unor noi conversaţii telefonice între cei suspectaţi de provocarea tragediei şi înalţi responsabili ruşi, informează France Presse, transmite Agerpres.

JIT, care acţionează sub conducerea Olandei, a lansat într-un comunicat un 'nou apel către martori' pentru a clarifica circumstanţele tragediei şi a făcut publice noi 'apeluri telefonice înregistrate între liderii (separatiştilor) DNR (autoproclamata republică populară Doneţk) şi înalţi responsabili ruşi'.

O aeronavă Boeing, aparţinând companiei Malaysia Airlines, care plecase de la Amsterdam spre Kuala Lumpur în iulie 2014 cu 298 de persoane la bord, între care 196 rezidenţi olandezi, a fost lovită în plină de o rachetă deasupra zonei de conflict armat cu separatiştii proruşi în estul Ucrainei.

'Analiza recentă a declaraţiilor martorilor şi alte informaţii relevă că influenţa Rusiei asupra DNR trecea dincolo de sprijinul militar', a declarat şeful unităţii criminale a poliţiei olandeze, Andy Kraag.

(w670)

'Indiciile unor legături strânse între reprezentanţi ai guvernului rus şi lideri DNR ridică întrebări cu privire la posibila lor implicare în desfăşurarea BUK-Telar (sistem de rachete antiaeriene de fabricaţie rusească) care a provocat distrugerea aeronavei', a adăugat el.

JIT a anunţat în iunie urmărirea în justiţie pentru crimă a trei ruşi şi a unui ucrainean, al căror proces urmează să înceapă în martie 2020 în Olanda. Aceştia vor fi probabil judecaţi în contumacie, întrucât Rusia şi Ucraina nu-şi extrădează cetăţenii pentru a fi judecaţi în străinătate.

JIT anunţase în 2018 că a stabilit că avionul care efectua zborul MH17 a fost doborât de o rachetă BUK de concepţie sovietică, provenind de la Brigada a 53- a antiaeriană rusă cu baza în Kursk (sud-vestul Rusiei).

Vezi și: Doborârea zborului MH17. SBU l-a reținut pe șoferul care a transportat sistemul de rachete BUK

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy