Violențe Hong Kong. Atunci când strada face legea

H.D. Hartmann |
Data publicării:
EXCLUSIV

Chiar si dacă cineva este pe Marte, nu se poate să nu fi auzit de marile manifestații, așa zis democratice, din orașul Hong Kong. Unul dintre polii dezvoltării asiatice, fostă colonie britanică returnată Chinei, orașul Hong Kong a reprezentat, pentru foarte multe decenii, o insulă a gândirii libere, logice și ancorate în respectul față de lege. Numai că o crimă anodină și un criminal mediocru au relevat, ca într-un film alb negru din secolul trecut, abisul moral și filosofic la care omul poate sa ajungă atunci cînd uită de reguli și de legi.

Cazul este foarte simplu: în februarie 2018, un cetățean din Hong Kong, Chan Tong-kai, a sugrumat-o pe iubita sa însărcinată, Poon Hiu-aripa, în timpul unei călătorii în Taiwan. Chan a aruncat corpul punându-l într-o valiză și l-a lăsat în tufișuri înainte de a fugi înapoi, acasă, în Hong Kong. În cele din urmă, Chan a fost arestat și mărturisit crima doar când a fost găsit cadavrul prietenei lui. Atunci când a aruncat hainele victimei și efectele sale personale, tânărul de numai 20 de ani, a păstrat cărțile de credit ale acesteia pe care le-a utilizat pentru a își plăti propriile sale datorii. Autoritățile din Hong Kong l-au acuzat doar de spălare de bani pentru utilizarea cărților de credit ale victimei.

El a fost condamnat la 29 de luni de închisoare, spre deosebire de o condamnare pe viață pentru omor. Conform legislației din Hong Kong, dacă o crimă a avut loc pe teritoriul, altul decît al orașului, judecarea faptei trebuie să se realizeze la locul crimei. În cazul nostru, crima trebuia judecată în Taiwan. Efectul acestei bizare situații juridice a fost însă cu totul altul: cand scriem aceste rânduri, criminalul a fost eliberat pentru bună purtare. Practic un criminal este în libertate, pentru că masele populare au decis că nu le-a convenit o lege, iar manipularea cu lupta pentru democrație și drepturile omului, a fost cea mai bună minciună pentru a o bloca. Și vom explica de ce.

China, din care face parte Hong Kong, a realizat o inginerie constituțională pentru a prezerva sistemul democratic al fostei colonii britanice. Denumită, un stat două sisteme, mecanismul constituțional a permis orașului Hong Kong menținerea unei autonomii lărgite, atât din punct de vedere economic cât și juridic. Astfel că, legile care îi apărau pe criminalii nativi de a fi judecați la locul faptei, adică oriunde în interiorul imperiului britanic (din care Hong Kong făcea parte la vremea respectivă) a fost prezervată, producând un efect secundar puțin cunoscut. Hong Kong nu a avut și nu poate avea tratate de extrădare a propriilor cetățeni. Cum crima a avut loc in Taiwan, criminalul trebuia extrădat la Taipei pentru judecată. Fapt imposibil legal.

 

Declanșarea manipulării

 

Mai mult, situația a devenit și mai complicată, pentru că China nu recunoaște independența acestei insule, declarând-o doar ca provincie chineză răsculată. Această definiție, cumulată cu imposibilitatea ca acest criminal să fie extrădat in Taiwan a dus la propunerea promovată de către guvernul autonom din Hong Kong de a aproba o lege, nu a extrădării, ci a predării, spre alte jurisdicții de limbă chineză a cetățenilor săi. Astfel, legea prevedea posibilitatea ca ei să poată fi transferați spre interiorul Chinei, Taiwan și Macao. Momentul prezentării acestei legi în parlamentul regional din Hong Kong este și momentul declanșării celei mai mari manipulări sociale pe care o democrație consolidată, cum este cea din fosta colonie, a cunoscut-o. Milioane de oameni au fost mințiți că statul comunist chinez dorește să erodeze autonomia juridică din Hong Kong, ieșind pe stradă, devenind violenți și urlând că ei luptă pentru democrație. In realitatea juridică, manifestanții de fapt au făcut imposibilă judecarea unui criminal pentru faptele sale. Mai mult, la presiunea violentă a așa zișilor activiști pentru democrație, (care aruncau cu bombe artizanale și dădeau foc la artere întregi) legea a fost retrasă, transmințându-se un mesaj extrem de periculos pentru întreaga lume: criminalii pot fugi liniștiți,în Hong Kong, căci nu pot fi judecați pentru faptele lor din afara teritoriului, mai mul tnu mai pot fi extrădați dacă au obținut reședință legală. Legal, Hong Kong devine practic un rai al infractorilor.

 

Fake news pe social media

 

Un astfel de efect juridic nu s-a mai pomenit de la revoluția franceză, unde, după decenii de crimă, minciună și furt perpetrate de revoluționari, autoritățile franceze au fost obligate să ofere amnistii pentru faptele abominabile ale acestora. Atât de mare a fost jaful și crima din timpul revoluției franceze, încât și astăzi există legi care interzic retrocedările de bunuri urmașilor victimelor acelor timpuri genocidare. Masele populare din Hong Kong, prin violentele lor manifestații și minciunile lansate pe internet despre lupta lor democratică, au realizat un record juridic neegalat pană acum, au eliberat practic un criminal. Toate minciunile de pe media socială, toate manipulările grosiere ale mass mediei internaționale, că pe străzile orașului sunt arestați luptători pentru democrație, nu erau decât ample și deghizate formule pentru a permite existența unui teritoriu larg cât un județ din România, unde legea internațională să nu poată fi aplicată, unde criminalii să poată fugi nestingheriți și de unde încercările de dezmembrare ale Chinei să continuie ca și până acum.

Iată unde, strada lipsită de sinceritate sau masele mințind, pot să ducă o societate dezvoltată și perfect occidentalizată cum este cea din Hong Kong. În epoca marilor campanii de falsuri promovate de către social media, masele autointitulate democratice au demonstrat că nu respectul legii contează, ci doar interesele ascunse ale unor grupuri care folosesc democrația cu aceeași ușurință criminală cu care au folosit fascismul sau comunismul. Eliberarea de astăzi a tânărului criminal pentru bună purtare a dus la o tăcere totală pe marile canale de social media. Nici unul dintre vocalii, violenții și falșii cavaleri ai statului de drept din Hong Kong nu a mai comentat. Ce mai contează o femeie insărcinată ucisă cu sânge rece! Ce mai contează ca un criminal este liber! Ce mai contează că civilizația a fost învinsă! O a doua crimă a avut loc iar distrugerea legii a avut loc. Criminalul liber și democrația străzii să se descurce moral cum or putea.

Notă: Intertitlurile aparțin redacției, textul și opinia aparțin autorului

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel