“Victoriile” trâmbițate de Moscova vor avea un efect de bumerang pentru cei care au comandat crimele internaționale

Cătălin Costea |
Data actualizării: | Data publicării:
Mariupolul, suspus unui asediu fără precedent după cel de-al doilea Război Mondial de către trupele de ocupație ale Federației Ruse. Sursă foto: Azov Regiment Press Service via Reuters
Mariupolul, suspus unui asediu fără precedent după cel de-al doilea Război Mondial de către trupele de ocupație ale Federației Ruse. Sursă foto: Azov Regiment Press Service via Reuters

Specialiști în domeniul juridic internațional atrag atenția că crimele de război și crimele împotriva umanității comise de comandanții ruși precum generalul Aleksandr Chaiko în Ucraina și Siria vor ajunge inevitabil să fie judecate la Curtea Penală Internațională (CPI). De asemenea, nici președintele Putin nu va fi ocolit de responsabilizarea acțiunilor sale.

Generalul rus Aleksandr Chaiko, căzut în dizgrație și demis în octombrie din funcția de comandant al Regiunii Militare Est a Rusiei, pe fondul unui șir de eșecuri pe câmpul de luptă din Ucraina, s-a întors în Siria, unde își câștigase anterior reputația pentru brutalitatea intervențiilor militare ordonate.

„Dreptul penal internațional autorizează CPI să tragă la răspundere nu numai statele și guvernele [...], ci și indivizii, indiferent de rangul lor”, a declarat Wael al-Sharimi, profesor de drept penal internațional la Universitatea Cairo, referindu-se la acele persoane care, prin poziția ocupată, poartă responsabilitatea deciziilor luate.

Procurorul CPI a deschis o anchetă cu privire la foarte probabilele crime comise de forțele ruse în Ucraina, anchetă care nu îl va afecta doar pe Chaiko „ci și un număr mare de persoane cu grade mai mici și mai decât decât ale lui”, a subliniat al-Sharimi, precizând că acest lucru îl vizează “inclusiv pe  președintele rus Vladimir Putin, în calitatea sa de comandant suprem al forțelor armate, deoarece toate deciziile militare trec pe la el”.

În privința crimelor comise de Chaiko în Ucraina și Siria, specialiștii în drept sunt convinși că acestea se încadrează în categoria infracțiunilor penale internaționale și a crimelor împotriva umanității, conform Statutului de la Roma.

Statutul de la Roma al Curții Penale Internaționale stabilește structura și domeniile de jurisdicție ale CPI cu privire la patru categorii de crime internaționale: genocid, crime împotriva umanității, crime de război și crime de agresiune.

 

Infracțiuni documentate

 

În Ucraina, organisme internaționale și organizații din mass-media au documentat crimele rusești încă din prima zi de război, a declarat avocatul sirian Bashir al-Bassam în contextul unei dezbateri pe această temă. Acesta este motivul principal pentru decizia procurorului ICC de a deschide anchete.

Crimele comise de forțele ruse în Siria sub comanda lui Chaiko au fost de asemenea, documentate de angajați din mass-media și de activiști pentru drepturile omului, o serie extinsă de confirmări venind de la organizații medicale și paramedicale recunoscute la nivel internațional, cum ar fi Apărarea Civilă Siriană sau Căștile Albe.

Căștile Albe au prezentat în special dovezi ale crimelor rusești comise în 2019, când, din cauza ordinele lui Chaiko, mai multe regiuni din Siria au înregistrat pierderi umane și distrugeri materiale masive.

Aceste ordine au fost executate „cu extremă precizie, prin utilizarea infanteriei, rachetelor și a  forțelor aeriene”, a precizat avocatul al-Bassam.

 

Izolarea internațională a Rusiei

 

Sesizarea la CPI a crimelor de război comise de Chaiko în Ucraina și Siria „va pune Rusia într-o poziție dificilă din punct de vedere politic, la nivel internațional”, consideră și analistul politic Abdel Nabi Bakkar.

Situația va adânci izolarea internațională a Rusiei și, în același timp, “va întări poziția comunității internaționale, care include un număr mare de puteri ce se opun intervențiilor sângeroase ale Rusiei”.

„Prin urmare, ceea ce Rusia consideră victorii pe teren în Ucraina și Siria se va transforma în multe poveri care pot afecta structura conducerii ruse în ansamblul ei, pornind de la vârful piramidei”, a declarat Bakkar, precizând că “Putin va trebui să se confrunte cu poporul rus pentru a-și justifica aventurile expansioniste zadarnice”.

În ceea ce privește țările aliate împotriva planurilor expansioniste ale Rusiei, acestea vor avea sprijin legal, internațional și mediatic pentru a continua combaterea acțiunilor Kremlinului.

Potrivit lui Bakkar, ca urmare a “nebuniei viselor ruse”, o criză economică a lovit întreaga lume, fiind afectată inclusiv aprovizionarea cu cereale și gaze naturale într-un moment în care economia globală abia începea să se redreseze după pandemia de coronavirus.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel