Drumul către cea mai puternică armată din Europa: Într-o singură săptămână, Polonia a anunțat contracte cât pentru un deceniu

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Varșovia știe de unde vine pericolul și acționează, cei 4% din PIB - promiși pentru Armată - nefiind doar pe hârtie.

Atitudinea Poloniei e clară: fără să provoace inutil Federația Rusă, decidenții de la Varșovia continuă procesul de modernizare a Armatei poloneze.

În paralel, vedem și un discurs ferm care combate acțiunile agresive ale Rusiei din regiune.

Ne amintim, desigur, de reacția oficialilor polonezi în urma apariției Wagner în Belarus - 10.000 de militari la graniță. Ce a urmărit Varșovia? Probabil două lucruri: descurajarea unor eventuale acțiuni agresive, dar și un exercițiu pentru Armata poloneză pe un scenariu cât mai apropiat de unul real. Ne putem doar imagina care ar fi fost răspunsul Varșoviei la o amenințare repetată cu drone lansate de Rusia la doar 100 de metri de teritoriul polonez.

 

Discursul Poloniei are și o bază solidă, Armata sa urmând a deveni în scurt timp una dintre cele mai puternice de pe continent

Lansatoare HIMARS ale Armatei Poloneze

Conform planurilor guvernamentale, Polonia, care prin lege trebuie să cheltuiască trei procente din PIB pentru apărare, intenționează să investească, în  2024, peste 4% din PIB. ”Orice preț merită plătit pentru a ne asigura că Polonia este liberă, suverană, independentă și că polonezii pot trăi în siguranță.” a declarat  Andrzej  Duda în această săptămână.

Ministrul Apărării, Mariusz Blaszczak a menționat tipurile de echipamente comandate de Polonia pentru armata sa, inclusiv mai multe sisteme HIMARS, avioane F-35, tancuri Abrams, drone Bayraktar și sute de tancuri, obuziere, lansatoare de rachete și avioane de luptă din Coreea de Sud. 

Euronews estimează că armata poloneză este în prezent a cincea cea mai puternică armată din Europa. Pe lângă Rusia, în față mai sunt și Marea Britanie, Franța și Italia.

„Avem deja peste 180.000 de militari profesionişti, membri ai apărării teritoriale şi militari ai serviciului militar de bază voluntar”, a declarat ministrul Apărării, Mariusz Blaszczak, adăugând că până la sfârşitul anului 2035 ar trebui să fie un total de 300.000 de militari.

Doar în ultimele luni, Varșovia a comandat arme în valoare de aproape 24 de miliarde de dolari.

 

Contracte de miliarde, doar în ultima săptămână

Sistemul polonez Narew

Pe scurt, iată care sunt ultimele angajamente din domeniul apărării, pe care Polonia le-a anunțat în ultima săptămână.

Apărarea antiaeriană stratificată a Poloniei a primit două contracte:

Primul, pentru palierul ”Narew” (apărare cu rază medie): Au fost semnate contracte pentru achiziţia a 46 de sisteme Narew, împreună cu 1.000 de rachete antiaeriene cu rază medie de acțiune MBDA CAMM-ER. Contractele stipulează că producția rachetelor și a lansatoarelor va fi localizată în Polonia, la o fabrică a consorțiului european MBDA.

Al doilea contract, pentru completarea stratului de apărare ”Wisla” (apărare cu rază medie și lungă). Potrivit DefensePost, Polonia trece la Faza 2 din programul Wisla și semnează un acord pentru achiziționarea a 48 de lansatoare de rachete sol-aer Patriot din SUA. Mai mult, pentru ghidarea sistemului Patriot, Polonia comandă și radare LTAMDS, un radar activ cu scanare electronică sau AESA, care oferă o rază extinsă și o acoperire completă la 360 de grade, pentru a detecta și a se apăra împotriva atacurilor complexe.

Apărarea de coastă a Poloniei va primi întăriri.

Astfel, producătorul norvegian de echipamente de apărare Kongsberg din Norvegia a câștigat o comandă de apărare record de 1,5 miliarde de dolari din partea Poloniei pentru patru sisteme de apărare de coastă Naval Strike Rachete (NSM), scrie Reuters.

Sistem de baterii de coastă NSM

Kongsberg a declarat într-un comunicat că această comandă a Poloniei reprezintă cel mai mare contract al său de până acum și că noile livrări vor continua până în anii 2030. Polonia a cumpărat deja capacitatea NSM în 2008, iar apoi cu o escadrilă suplimentară în 2014, a spus Kongsberg.

Tot în această săptămână, industria poloneză de apărare a mai primit o veste bună: producția sistemului antitanc Javelin va fi localizată în Polonia. Compania poloneză Mesko SA va fi responsabilă de implementarea proiectului.

 

Achiziții majore

 

Polonia va avea în următorul deceniu peste o mie de tancuri noi și 600 de piese de artilerie.

Mai exact, vor fi 250 de tancuri M1 Abrams noi, pentru 4,9 miliarde de dolari. Din Coreea de Sud vor fi livrate aproximativ 180 de tancuri K2, până în 2025, pentru aproape 4 miliarde de dolari. În plus, 820 dintre tancuri K2 vor fi produse în Polonia sub licența obținută de la Coreea de Sud, pentru următorii 10 ani.

De asemenea, Polonia a cheltuit 10 miliarde de dolari pentru a achiziționa sute de lansatoare de rachete HIMARS.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel