Polonia îşi consolidează capacitatea de apărare: Au fost semnat contracte pentru achiziţia a 46 de sisteme Narew, cu tot cu 1.000 de rachete antiaeriene

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

În cadrul expoziției de tehnică militară MSPO-2023, guvernul polonez a semnat un contract pentru achizitia a 23 de baterii ale sistemului de rachete antiaeriene Narew pe care industria poloneza de aparare il produce acum in comun cu Marea Britanie, a precizat publicația poloneză de apărare Defence24.

La 5 septembrie 2023, în cadrul expoziției MSPO-2023, ministrul polonez al apărării, Mariusz Blaszczak, a semnat contracte cu consorțiul polonez PGZ-Narew pentru furnizarea către armata poloneză a principalelor elemente ale sistemului avansat de apărare antiaeriană Narew.

Contractul prevede furnizarea a 46 de sisteme de rachete antiaeriene Narew care cuprind trei lansatoare autopropulsate iLauncher, respectiv 138 de vehicule. Sistemele, la rândul lor, urmează să formeze 23 de baterii a câte două sisteme fiecare, preciză publicația poloneză Defence24.

În paralel cu acest contract, a fost semnat un acord de furnizare a peste 1.000 de rachete antiaeriene ghidate cu rază medie de acțiune MBDA CAMM-ER pentru sistemele comandate, cu transfer de tehnologie către întreprinderi poloneze. 

Livrările de lansatoare și rachete sunt programate să înceapă în 2027 și să dureze până în 2035. Contractele stipulează că producția rachetelor și a lansatoarelor, care sunt de fapt fabricate de filială britanică a consorțiului european MBDA, va fi localizată în Polonia.

Merită menționat faptul că acordurile semnate pentru aceste sisteme de apărare aeriană nu includ producția de stații radar, posturi de comandă și alte echipamente conexe. Aceste elemente ale sistemului vor fi fabricate integral de Polonia și comandate ulterior.

Ministerul polonez al Apărării Naționale nu a dezvăluit încă valoarea exactă a contractului, dar experții din industrie estimează că valoarea contractelor depășește 12 miliarde de dolari.

Narew este un sistem polonez de rachete de apărare antiaeriană cu rază scurtă de acțiune, conceput pentru a intercepta ținte aeriene, cum ar fi avioane, elicoptere și rachete de croazieră.

Sistemul este capabil să intercepteze mai multe ținte simultan cu ajutorul rachetelor CAMM. Utilizând aceste rachete, sistemul este capabil să lovească ținte la o distanță de 45 km și la o altitudine de aproximativ 20 km.

Principala capacitate de detectare a sistemului este reprezentată de radarul său activ Sajna. Cu toate acestea, fiecare lansator este echipat, de asemenea, cu o stație electrono-optică montată pe catarg pentru detectarea pasivă a țintelor aeriene.

Sistemul Narew este format din trei lansatoare autopropulsate de opt celule iLauncher, trei vehicule de transport și reîncărcare, un radar și un post de comandă. Se știe că, acest recent contract semnat prevede ca toate lansatoarele și celelalte elemente ale sistemului, cu excepția radarului și a centrului de comandă, vor fi instalate pe șasiul camionului Jelcz fabricat în Polonia.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel