Polonia jubilează și se transformă în una din forțele militare ale Europei. În SUA a trecut contractul pentru cele 500 de kit-uri HIMARS

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Un lansator de rachete multiplu HIMARS pe linia de asamblare. Sursa Foto: Lockheed Martin.
Un lansator de rachete multiplu HIMARS pe linia de asamblare. Sursa Foto: Lockheed Martin.

Congresul american a aprobat vânzarea a aproape 500 de lansatoare HIMARS către Polonia, a anunțat joi viceprim-ministrul Mariusz Blaszczak.

 

„Contractul se încheie în curând!” a scris el pe Twitter Mariusz Blaszczak, ministrul apărării naționale.

La rândul său, Tomasz Szatkowski, ambasadorul Poloniei la NATO a declarat pentru media poloneză că ”Polonia va avea cea mai mare forță de artilerie din cadrul NATO”.

„Procedura de aprobare tacită pentru notificarea Congresului SUA pentru contractul celor aproape 500 de kit-uri Himars pentru Polonia s-a încheiat.

Acest lucru înseamnă că Congresul a aprobat vânzarea sistemelor de artilerie cu rază lungă de ultimă generație către Forțele armate poloneze. Contractul va fi finalizat în curând!" – a scris ministrul apărării naționale Mariusz Blaszczak pe Twitter.

Potrivit informațiilor anterioare furnizate de Ministerul Apărării Naționale, este vorba de un contract-mamut, pentru vânzarea a 484 de lansatoare HIMARS.

La începutul lunii februarie, Departamentul de Stat al SUA a aprobat vânzarea de lansatoare multiple HIMARS și de rachete ATACMS și GMLRS către Polonia pentru o valoare de 10 miliarde USD.

Majoritatea (468 de lansatoare), vor fi montate pe camioane Jelcz fabricate în Polonia , iar 36 de lansatoare vor veni montate pe camioanele americane Oshkosh.

 

Lansatoarele HIMARS

 

HIMARS și-a câștigat o excelentă reputație în mâinile trupelor ucrainene care se apără de invazia rusă. Ucraina a primit cel puțin 20 de sisteme HIMARS din SUA de la începutul invaziei.

M142 HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System) este un sistem de artilerie care poate lansa rachete cu rază lungă de acțiune. Principala caracteristică a HIMARS este mobilitatea. Sistemele sunt produse de Lockheed Martin.

Spre deosebire de sistemul MLRS cu lansare multiplă de rachete, care este montat pe un șasiu pe șenile, HIMARS folosește un șasiu cu roți.

În mod normal, lansatoarele vin montate pe șasiul camioanelor americane a celor de la Oshkosh. Totuși, majoritatea celor fabricate pentru Polonia urmează să fie montate pe șasiu fabricat de compania autohtonă Jelcz.

HIMARS poate fi, printre altele, transportat la bordul aeronavei C-130 Hercules, folosit de armata poloneză.

Lansatoarele HIMARS pot folosi două tipuri de bază de rachete - GMLRS (cu o rază de acțiune de aproximativ 70 de kilometri) și ATACMS cu o rază de acțiune de aproximativ 300 de kilometri.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel