Urmând exemplul României, Bulgaria anunță că va achiziționa baterii de coastă, dar menține încă suspansul

Darius Muresan |
Data publicării:
 Naval Strike Missile (NSM), sursă foto: US Navy
Naval Strike Missile (NSM), sursă foto: US Navy

"Bulgaria a început să-şi echipeze garda de coastă cu rachete", pentru ca "nimeni să nu îndrăznească să se apropie de oraşele noastre de la Marea Neagră", a anunţat vineri premierul bulgar Nikolai Denkov, citat de agenţia Novinite, (referindu-se la echiparea forţelor navale - n. red), afirmaţie făcută într-un dialog pe Facebook cu utilizatori ai reţelei de socializare.

El a subliniat că Bulgaria trebuie să-şi modernizeze forţele navale astfel încât acestea să fie suficient de bine pregătite pentru apărarea ţării, în contextul agresiunii ruse contra Ucrainei.

Noul premier bulgar, un politician pro-occidental şi susţinător al ajutorului militar pentru Ucraina, spre deosebire de preşedintele Rumen Radev care se opune acestui ajutor, a motivat că Ucraina trebuie susţinută în toate modalităţile posibil pentru ca linia frontului şi agresorul rus să rămână cât mai departe de frontierele bulgare.

"Politicienii ruşi au spus în mod repetat că, după Ucraina, urmează republicile baltice şi (Republica) Moldova. A venit momentul ca cetăţenii bulgari să deschidă ochii să vadă că există un agresor care vrea să-şi recâştige influenţa imperială", a susţinut premierul Nikolai Denkov.

"Deocamdată nu vedem o ameninţare directă pentru porturile bulgare, dar forţei i se răspunde prin forţă. De aceea am început să cumpărăm rachete pentru garda de coastă, pentru ca nimeni să nu îndrăznească să se apropie de oraşele noastre de la Marea Neagră", a indicat şeful guvernului de la Sofia.

 

Bulgaria confirmă că va achiziționa baterii de coastă, dar menține suspansul și nu oferă detalii suplimentare



Ministerul bulgar al Apărării a confirmat pentru agenţia EFE, potrivit Agerpres, că urmează să achiziţioneze rachete anti-navă, dar fără a oferi detalii. Conform acestui minister, motivul deciziei îl reprezintă activarea flotei ruse de la Marea Neagră după retragerea Rusiei din acordul privind exportul cerealelor ucrainene şi impunerea unei blocade maritime ruseşti asupra Ucrainei.

Potrivit presei locale, guvernul bulgar a cerut de asemenea desfăşurarea unor sisteme de rachete anti-navă de către alte state membre ale NATO.

Forţele navale bulgare au în prezent în dotare patru fregate, trei corvete şi mai multe dragoare de mine, majoritatea acestor nave fiind de producţie sovietică.

 

România a ales varianta americană: Naval Strike Missile

 

În 2021, România a comandat furnizarea a două baterii de sisteme NSM pentru aproape 300 de milioane de dolari, la valoarea cursului valutar din anul respectiv.

O baterie NSM este formată din trei vehicule de lansare a rachetelor - fiecare transportă 4 rachete. Până la 6 lansatoare cu 24 de rachete pot fi conectate în rețea împreună deodată.

Potrivit contractului, primele rachetele și instalațiile urmează să fie livrate până în 2024.

NSM este o rachetă antinavă de generația a cincea. Având o semnătură radar scăzută și o rază de acțiune de aproximativ 185 km, este echipată cu un sistem de navigare combinat, format dintr-o unitate inerțială, un GPS și un sistem de navigație de tip TERCOM [TERrain CONtour Matching], care îi permite să zboare la altitudine foarte mică.

Polonia a ales și ea NSM.

CITEȘTE ȘI: SUA au început producția bateriilor de coastă cumpărate de România. Producția rachetelor anti-navă se va face în mai multe state

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel