Fiasco total pentru industria aviației militare ruse. Nici Su-35 - cel mai promovat avion rus - nu mai convinge clienții externi

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Imagini din timpul manevrelor de antrenament a avioanelor ruse Su-35. Foto: Ministerul Apărării din Rusia
Imagini din timpul manevrelor de antrenament a avioanelor ruse Su-35. Foto: Ministerul Apărării din Rusia

Una dintre cele mai mari expoziții de aviație, Dubai Airshow 2023, unde s-au reunit producătorii de avioane civile și militare din lume, s-a încheiat cu un eșec pentru Rosoboronexport, reclamă publicația The Moscow Times, întrucât „corporația de stat rusă nu a anunțat semnarea vreunui contract”.

Cumpărătorii nu se mai înghesuie să semneze contracte pentru echipamentele militare rusești, iar motivele țin de războiul din Ucraina. Pe de o parte, echipamentele rusești și-au arătat limitele tehnologice. În plus, războiul a decalat termenele de livrare pentru armele rusești, ceea ce descurajează potențialii cumpărători. Singura excepție pare să fie Iranul, care pare să fi intrat într-un soi de ”parteneriat militar aprofundat” cu Moscova. Astfel, oficialii de la Teheran au anunțat, pe 28 noiembrie, că au încheiat negocierile cu Rusia privind livrarea de avioane și elicoptere de luptă rusești.

Semnale slabe au fost încă de la ediția aeriană precedentă, cea din 2021, când Rosoboronexport a anunțat tranzacții în valoare de 1,3 miliarde de dolari, ceea ce, potrivit The Moscow Times, a reprezentat un regres semnificativ față de succesele din 2017, când corporația de stat rusă a încheiat contracte în valoare de 10 miliarde de dolari.

Rușii aveau speranțe mari de la ediția bienală a Salonului aeronautic de la Dubai, luând cu ei 250 de prototipuri de arme și echipament militar.

Au fost expuse în Dubai avioane de transport greu Il-76MD-90A (E), avioane de vânătoare Su-35S, elicoptere Ka-32A11M, Mi-171A3 și Ansat, rachete aer-aer RVV-MD2 și RVV-BD, Kh-69. Au existat și sisteme de rachete antiaeriene S-350E Vityaz și Viking.

 

Rusia nu convinge

 

„Armele rusești sunt unele dintre cele mai bune din lume, se vede cel mai bine pe câmpurile de luptă din Ucraina”, a susținut Vladimir Artakov, director adjunct al concernului Rostec.

Cu toate acestea, se pare că declarațiile nu au convins pe nimeni, nici măcar organizatorii, să le ofere un loc mai bun în cadrul salonului expozițional, nici cumpărătorii - care nu prea s-au înghesuit să semne contracte pentru echipamentele rusești.

Dar prima dezamăgire a venit atunci când expozanții ruși și-au dat seama că organizatorii i-au „mutat” la marginea zonei expoziționale, departe de liderii mondiali, precum Lockheed Martin, Boeing și Airbus.

Pavilionul Rusiei (stânga) de la Dubai Airshow / facebook

„Am fost lăsați puțin departe, în afara pavilionului principal”, a declarat, pentru Reuters, un director rus al industriei de armament.

Potrivit Reuters, companiile occidentale au reușit să încheie contracte în valoare de 67 de miliarde de dolari la ediția de anul acesta a Dubai Air Show.

 

Colapsul afacerii cu armament, industria aviației fiind cea mai afectată

 

Potrivit Institutului de Cercetare a Păcii din Stockholm (SIPRI), exporturile de arme rusești sunt în scădere de aproximativ cinci ani. Din 2018 până în 2022, cota lor pe piața mondială a scăzut de la 22% la 16%.

„Încă din 2024, Rusia ar putea să-și piardă poziția de al doilea cel mai mare furnizor de arme din lume în favoarea Franței”, a declarat Peter Weseman de la SIPRI.

Scăderea Rusiei este deosebit de evidentă în ceea ce privește aeronavele. La sfârșitul anului 2022, avea contracte de vânzare pentru 84 de unități, adică de 16 ori mai puțin decât SUA (1371 unități), dar și mai puțin decât Franța (210), Coreea de Sud (136) sau Italia (115).

La fel este și cu navele de război comandate. Șantierele navale rusești urmează să construiască 5 unități, ceea ce este de câteva ori mai puțin decât Franța (21), China (22), Germania (29) și Marea Britanie (26).

Pentru livrările de tancuri, numărul Rusiei este cu 33% mai mic decât cel al Statelor Unite (634) și de două ori mai mic decât cel al Coreei de Sud (990).

Rusia pierde și poziții pe piața indiană, care a fost cheia pentru Moscova până acum. Livrările aici au scăzut cu 37% în ultimii cinci ani, adică în perioada în care au fost în vigoare sancțiunile împotriva Rosoboronexport.

Potrivit lui Weseman, exporturile de arme rusești vor continua să scadă, deoarece producătorii trebuie să acorde prioritate forțelor armate ruse.

„În plus, cererea externă va rămâne scăzută din cauza sancțiunilor anti-ruse și a presiunii crescânde din partea SUA și a aliaților săi pentru a nu cumpăra arme rusești”, a spus el.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel