Iranul confirmă că a bătut palma cu Moscova pentru cumpărarea de avioane Su-35 și elicopterele de atac Mi-28

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Su-35, sursă foto: Ministerul Apărării din Federația Rusă
Su-35, sursă foto: Ministerul Apărării din Federația Rusă

Iranul va primi avioane de luptă Su-35, elicoptere de atac Mi-28 și avioane de antrenament cu reacție Yak-130.

Iranul va primi avioane de luptă Sukhoi Su-35 și elicoptere de fabricație rusă, a declarat marți ministrul adjunct al apărării al agenției de presă iraniene Tasnim, în timp ce Teheranul și Moscova strâng tot mai mult relaţiile în domeniul militar, scrie Reuters.

Oficialii de la Teheran au anunțat, pe 28 noiembrie, că au finalizat negocierile cu Rusia privind livrarea de avioane și elicoptere de luptă rusești, dar nu se spune nimic despre numărul de echipamente, și nici despre termenele de livrare ale acestora.

Forțele aeriene iraniene au doar câteva zeci de avioane de atac, inclusiv avioane rusești, precum și modele vechi americane achiziționate înainte de Revoluția Islamică din 1979.

„Au fost finalizate planurile pentru avioanele de luptă Sukhoi Su-35, elicopterele de atac Mil Mi-28 și avioane de antrenament cu reacție Yak-130 pentru a se alătura unităților de luptă ale Armatei Iranului”, a declarat ministrul adjunct al Apărării al Iranului, Mehdi Farahi.

„Aceste trei tipuri de aeronave militare moderne vor fi cu siguranță la dispoziția Iranului, iar acest proces este în prezent în curs”, a mai spus oficialul.

Raportul Tasnim nu a inclus nicio confirmare a acordului, care să vină și dinspre partea rusă.

Iranul a confirmat în ianuarie o comandă de achiziție de avioane de luptă rusești Su-35, precum și alte echipamente militare, inclusiv elicoptere și rachete. Primele livrări erau așteptate în primăvară, dar nu este clar dacă echipamentele au început să sosească. Agenția de presă Tasnim relevă coar că, în septembrie, Forțele Aeriene iraniene au primit primul avion de antrenament Yak-130 de fabricație rusă. 

Flota de avioane de luptă a Iranului este mult îmbătrânită, motiv pentru care, în 2018, Iranul a declarat că a început producția avionului de luptă Kowsar, proiectat local, pentru a fi utilizat în forțele sale aeriene. Experții militari cred că avionul este o copie a avionului F-5, produs pentru prima dată în Statele Unite, în anii 1960.

Forțele aeriene iraniene ar mai deține și două avioane de vânătoare MiG-29 de fabricație rusă, pe care Teheranul le-a achiziționat în anii 90.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel