Un fake news de proporții alimentat de propaganda rusă din România: Un S-300 al Ucrainei ar fi doborât MiG-21 LanceR și IAR-330

Tudor Curtifan , Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:
Sursă foto: ROAF
Sursă foto: ROAF

Atenție mare la ce informații ajung la dumneavoastră în aceste zile. DefenseRomania a sesizat încă de acum o săptămână un narativ extrem de periculos în presa din Federația Rusă: Anume că Ucraina ar fi doborât din greșeală cu un sistem S-300 avionul MiG-21 LanceR, dar și elicopterul IAR-330 Puma plecat în căutarea aeronavei, în tragedia de proporții care a avut loc pe data de 2 martie 2022.

DefenseRomania publică constant articole privind dezinformarea și fake news-ul propagandei ruse, însă în urmă cu o săptămână publicația noastră a considerat că până și tentativa de a combate o asemenea informație riscă să facă mai mult rău decât bine, fapt pentru care redacția noastră a hotărât să nu o publice.

Materialul de față a fost publicat în contextul în care Ministerul Apărării Naționale a luat o poziție oficială cu privire la acest fake news de proporții, și mai ales în contextul în care știrea e publicată cu titlu real de către „formatori de opinie” care transmit uneori violent narativul propagandei ruse în țara noastră. Nu îi vom numi pentru a evita să le facem publicitate gratuit.

 

Fake news: Un S-300 al Ucrainei a doborât avionul MiG-21 LanceR și elicopterul IAR-330 Puma. „Știrea” prezentată de media rusă

 

De precizat că portalul rus Topcor.ru a informat, pe 08.03.2022, că România a solicitat de la Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei date privind utilizarea unui sistem de rachete antiaeriene de tip S-300PS în data de 02 martie. Potrivit jurnaliștilor locali, în rămășițele avionului de vânătoare MiG-21 al Forțelor Aeriene Române prăbușit recent au fost găsite elemente care aparțin unei rachete întrebuințate de sisteme de rachete antiaeriene de acest tip.

Un MiG românesc s-a prăbușit pe 02.03.2022 în apropierea localității Cogealac, la aproximativ 95 de kilometri de granița cu Ucraina. Un elicopter de salvare a decolat să-l caute, dar a fost și el pierdut. Este important de menționat că niciuna dintre aeronave nu a trecut granița cu Ucraina și nici măcar nu s-a apropiat la o distanță sensibilă de aceasta.

În acea perioadă, nave de luptă aparținând Flotei ruse din Marea Neagră aflate în partea de vest a acvatoriului Mării Negre au atacat cu rachete de croazieră de tip Kalibr obiective ale Forțelor Armate ucrainene. Mulți dintre ucraineni au crezut chiar că rachetele zboară de pe teritoriul Transnistriei, ceea ce este practic imposibil.

Potrivit presei din Rusia, în încercarea de a opri amenințarea rachetelor rusești de tip Kalibr, reprezentanții militari ucraineni au decis să desfășoare complexe de rachete antiaeriene în apropierea frontierei cu România, iar erorile de întrebuințare în luptă a acestora au făcut ca un avion și un elicopter al Forțelor Armate Române să fie distruse, din greșeală, unul după altul, fiind confundate cu rachete rusești.

 

Forțele Aeriene Române au o poziție oficială și neagă cu fermitate fake news-ul propagandei ruse

 

Redăm integral poziția publicată de ROAF care precizează cât se poate de clar că în urma analizei epavelor nu s-a găsit niciun element care să indice că aeronavele au fost lovite de vreo rachetă:

Cu privire la informațiile vehiculate în presă, prin care se acreditează ideea că aeronavele prăbușite în cele două evenimente aviatice din data de 02.03.2022 „ar fi fost doborâte de o baterie de rachete sol-aer S-300”, facem următoarele precizări:

Afirmația este în totalitate #FALSĂ. - „Informația” la care se face referire nu reprezintă altceva decât o dezinformare provenită din mass-media online rusă și nu are nicio legătură cu fapte sau evenimente reale.Ministerul Apărării Naţionale a comunicat cu maximă transparență informațiile referitoare la cele două accidente. Din ordinul ministrului apărării naţionale a fost numită o comisie de investigare tehnică pentru cercetarea împrejurărilor producerii acestor accidente aviatice. Totodată, potrivit procedurilor, a fost sesizat Parchetul Militar şi au fost sistate zborurile de instrucţie cu aceste tipuri de aeronave, până la finalizarea anchetei de specialitate.

Precizăm că în urma verificărilor efectuate până în acest moment de către comisia de investigare competentă, nu au fost constatate elemente care să indice un posibil impact cu un proiectil sau rachetă”.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel