Un bombardier rusesc cu rază lungă de acțiune Tu-22M3M a testat racheta H-32

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:

Agenția de presă rusă RIA Novosti a informat, pe 06.02.2021, citând o sursă din cadrul Complexului Militar Industrial, că un bombardier modernizat cu rază lungă de acțiune de tip Tu-22M3M a efectuat mai multe lansări-test cu noile rachete de croazieră H-32.

Principala platformă purtătoare pentru racheta cu bazare aeriană H-32, care a fost introdusă în dotare în anul 2016, va deveni bombardierul modernizat Tu-22M3M, aflat în faza testelor de zbor, pentru care au fost adaptate două prototipuri.

“Bombardierul modernizat Tu-22M3M a efectuat mai multe lansări ale unor rachete de croazieră H-32, care vor deveni baza armamentelor de atac ale acestuia. Tragerile au fost efectuate în cadrul procesului de testare periodică a produsului, într-un poligon militar”, a precizat sursa agenției.

Potrivit declarațiilor acesteia, racheta de croazieră cu bazare aeriană H-32 este destinată, în primul rând, pentru distrugerea țintelor de la suprafața apei, fiind denumită “ucigașul de portavioane”, datorită probabilității scăzute de interceptare de către apărarea antiaeriană organizată de grupările portavioanelor.

După cum a precizat sursa agenției, seria de lansări-test a avut loc pe parcursul anului 2020. Testele au fost necesare atât pentru a confirma caracteristicile tehnico-tactice ale rachetei H-32, cât și pentru verificarea unor activități experimentale de cercetare.

Racheta de croazieră H-32 a fost dezvoltată pentru înlocuirea rachetei H-22, a cărei platformă purtătoare a fost bombardierul Tu-22M3. H-32 a păstrat cadrul ușor modificat al vechii rachete, altfel fiind un produs complet nou. Potrivit datelor cunoscute din sursele deschise, racheta a primit un motor nou, cu combustibil lichid, echipamente radioelectronice digitale, precum și un sistem propriu de contramăsuri electronice. Racheta are o bătaie de aproximativ 1.000 de kilometri, iar viteza acesteia se apropie de viteza hipersonică, atingând aproximativ 5 Mach, la o altitudine de peste 30 de kilometri.

Avionul Tu-22M3M este versiunea profund modernizată a bombardierului cu rază lungă de acțiune Tu-22M3. După cum au precizat reprezentanții companiei Tupolev, echipamentele instalate pe avionul Tu-22M3M sunt interoperabile cu cele de pe noile bombardiere strategice Tu-160M.

Primul zbor al primului prototip al avionului Tu-22M3M a fost efectuat pe 28 decembrie 2018. Al doilea prototip al noului bombardier s-a alăturat testelor de zbor în luna martie 2020.

 

Comentariul autorului: În prezent, Aviația cu rază lungă de acțiune (Aviația Strategică) din cadrul Forțelor Aerocosmice ale Federației Ruse dispune de aproximativ 100 de avioane de tip Tu-22M3, din care sunt operaționale în jur de 60 de aeronave.

Acestea se află în dotarea a trei regimente de aviație dispuse în vestul Federației Ruse (Shaikovka, Regiunea Kaluga), în Extremul Orient (Belaya, Regiunea Amur) și în zona nordică (Olenogorsk, Regiunea Murmansk).

Conducerea Forțelor Aerocosmice intenționează să modernizeze la versiunea Tu-22M3M aproximativ 30 de avioane Tu-22M3.

Pe noile avioane vor fi remontate sistemele de realimentare în aer, fapt ce va crește raza de acțiune a acestora cu câteva mii de kilometri. Avioanele modernizate vor putea să întrebuințeze rachete de croazieră H-32, precum și rachete hipersonice Kinzhal.

Pe fondul tensiunilor cu SUA și NATO, Federația Rusă intenționează să aducă o parte din avioanele Tu-22M3M în Regiunea Mării Negre. Astfel, este posibil ca prima escadrilă de avioane modernizate să fie dislocată în Crimeea. Acestea vor reprezenta un pericol, în primul rând, pentru navele de luptă americane și din statele membre NATO, inclusiv România, aflate în acvatoriul Mării Negre.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel