Ultimele zile pentru MiG-21 românesc. Bătrânele MiG-uri pot avea o nouă viață: Chinezii ar putea transforma propriile MiG-uri în drone, pentru o misiuni împotriva Taiwanului

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

România se pregătește să renunțe definitiv la MiG-21, după ce informații privind retragerea treptată a aeronavelor sovietice au apărut în spațiul public încă de la începutul anului. MApN a anunțat data retragerii: 15 mai 2023.

 

 

Mai sunt doar câteva zile până la momentul oficial de retragere din Serviciul Forţelor Aeriene Române a bătrânului MiG-21 LanceR, iar ROAF vrea să puncteze momentul cum se cuvine și va organiza, pe 15 mai, festivităţi prin care se va marca ieşirea din serviciu a MiG-ului.

Evenimentele vor avea loc în bazele aeriene în care avioanele MiG-21 au operat de-a lungul timpului, evident şi în Baza 95 Aeriană de la Bacău, Alexandru Şerbănescu - bază la care sunt trimise, se pare, aeronavele scoase din serviciu, odată ce își epuizează resursa de zbor.

Evenimentul de la Baza 95 a fost confirmat, pentru "Jurnal Militar", chiar de către comandantul bazei de la Bacău, comandorul Ioan Mischie: ”În primul rând, pe 15 mai organizăm o activitate denumită 'Porţi deschise', avem şi ceremonia de retragere a aeronavei MiG-21 Lancer din serviciul Armatei României”.

Aeronavele scoase din serviciul Armatei vor fi depozitate pentru conservare, iar echipamentele ce pot fi utilizate vor fi probabil demontate pentru a fi refolosite.

 

MiG-21, transformat în dronă kamikaze? Chinezii au retras J7, o clonă" a MiG-ului 21, dar îi pregătesc o ultimă misiune împotriva Taiwanului

Așa cum arăta și DefenseRomania lunile trecute, Beijingul a anunțat că până la sfârșitul anului 2023, Armata Populară de Eliberare a Chinei (PLA) va „retrage” din serviciu toate avioanele Chengdu J-7 - care sunt, de fapt, copii ale avionului sovietic MiG-21F-13 (una dintre diferențe fiind motoarele chinezești WP-7, care, la rândul lor, sunt proiectate sub licența cumpărată a motorului sovietic R-11F-300).

China are aproximativ 350 de avioane J-7 și J-8 (un derivat J-7) folosite de forțele aeriene chineze, plus alte 24 de avioane J-8 operate de marina chineză, potrivit Institutului Internaţional de Studii Strategice (IISS).

La acel moment, BusinessInsider scria că aeronavele J-7 ar putea fi folosite, ca drone kamikaze, într-un atac masiv asupra Taiwanului.

Experții americani sunt de acord: China ar putea transforma J-7 și alte avioane mai vechi în drone, potrivit Institutului Mitchell pentru Studii Aerospațiale.

„Costul conversiei în dronă este relativ scăzut, iar acestea își păstrează multe dintre caracteristicile variantelor cu echipaj uman”, a scris Daniel Rice, de la Institutul Mitchell, care precizează că modificările nu afectează performanța, manevrabilitatea și capacitatea de încărcare utilă a aeronavelor originale.

Dronele fac posibil ca forțele aeriene chineze „să folosească aeronave relativ ieftine, capabile, cu risc scăzut, ca prim activ fie pentru a lovi, fie pentru a înmuia sistemele de apărare aeriană din Taiwan”, a adăugat Rice.

Descarcă aplicația DefenseRomania de aici: iOS (App Store)   Android (Magazin Play)

 

Forțele aeriene americane - proiecte similare cu avioane F-16 transformate în drone

În 2021, TheDefesePost relata că Forțele aeriene ale SUA au semnat cu Boeing un acord de 49,7 milioane de dolari pentru a transforma în drone ”QF-16” încă un lot de 15 avioane de vânătoare F-16 Block 25 și Block 30.

Potrivit Boeing, conversia implică „modificarea corpului aeronavei și instalarea componentelor importante”, permițând platformei să efectueze atât „manevre autonome prin pilot automat, cât și manevre controlate prin stații terestre”. Boeing instalează, de asemenea, un sistem de auto-distrugere a dronei, dacă aceasta scapă de sub control.

Forțele aeriene urmau să achiziționeze 210 de avioane QF-16 până în 2022.  Boeing livrase deja 50 de avioane QF-16, printr-un contract de 120 de avioane, semnat în 2015.

Youtube video image

Mergând câțiva ani mai în spate, vedem că Boeing a primit mai mult contracte de acest tip, cum ar fi cel din martie 2015, în valoare de  28,5 mil. dolari, pentru conversia în drone a 25 de aeronave F-16.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel