UE îi prezintă lui Erdogan condițiile pentru reluarea relațiilor economice. Bruxelles-ul transmite Turciei că nu negociază

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Foto: Recep Tayyip Erdogan Facebook
Foto: Recep Tayyip Erdogan Facebook

Preşedinţii principalelor instituţii ale Uniunii Europene îi vor prezenta, marţi, preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan condiţiile puse de blocul comunitar pentru o reluare graduală a relaţiilor economice şi pentru a discuta despre sprijinul pentru refugiaţii instalaţi în ţara sa, transmite Agerpres, citând France Presse.

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, şi şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, se vor deplasa la Ankara cu o ''foaie de parcurs: deciziile adoptate de liderii statelor UE la summitul lor din 26 martie'', a explicat reprezentantul unei ţări membre la Bruxelles.

''Ei au o legitimitate politică'', a subliniat el.

 

UE prezintă condițiile, dar nu negociază cu Erdogan



Întrevederile de la Ankara vor fi ''un moment extrem de politic'', dar ''nu se pune problema de o negociere'', a precizat Bruxellesul.

Liderii UE au decis să răspundă dorinţei de detensionare afişată de preşedintele Erdogan printr-o reluare ''progresivă, condiţionată şi reversibilă'' a cooperării între UE şi Turcia.

''Noi avem un cadru pentru a ne ameliora relaţiile, dar este indispensabil ca Turcia să-şi modereze comportamentul. Aşadar rămânem prudenţi'', explica Charles Michel la încheierea summitului european din 26 martie.

Concluziile liderilor europeni au fost puţin apreciate la Ankara, Ministerul Afacerilor Externe turc denunţând ceea ce a numit ''influenţa alegaţiilor apropiate de spiritul câtorva ţări membre''.

Există ''divergenţe grave'' între Germania, Italia şi Spania, pe de o parte, şi Grecia, Cipru, ţările din Europa Nordică şi Franţa, pe de altă parte. Dar abordarea decisă în timpul summitului a fost aprobată în unanimitate şi aplaudată, după cum îşi amintesc unii participanţi.

UE este deja angajată în modernizarea Uniunii Vamale, în reluarea dialogului la nivel înalt suspendat în 2019, pe subiecte precum securitatea, mediul şi sănătatea, şi în acordarea anumitor facilităţi privind vizele pentru cetăţenii turci.

Şeful diplomaţiei europene Josep Borrell a evocat chiar ''un nou capitol'' în relaţiile între UE şi Ankara.

De asemenea, europenii vor aborda şi chestiunea refugiaţilor. În Turcia trăiesc în prezent 4 milioane de refugiaţi. ''Miza a evoluat. Refugiaţii sirieni vor rămâne mult timp şi un ajutor umanitar nu mai este suficient. Se intră într-o logică de integrare. Nu mai este vorba despre ajutor bugetar, ci despre cooperare şi dezvoltare'', a explicat un diplomat european. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel