Ucraina nu mai este în război cu Rusia, ci cu o alianță de regimuri autocratice. O nouă ofensivă rusă ar putea fi fatală pentru ucraineni

Cristian Soare |
Data publicării:
Militari din China și Rusia în timpul organizării unor exerciții navale comune. Sursa foto: TASS.
Militari din China și Rusia în timpul organizării unor exerciții navale comune. Sursa foto: TASS.

Ucraina nu se mai confruntă doar cu Rusia, ci și cu alianța pe care Moscova a adunat-o pentru a-i susține războiul, potrivit unui editorialist al ziarului britanic The Telegraph. Acesta subliniază că Rusia ar putea cu greu să își continue ofensiva fără ajutorul unui "grup pestriț de prieteni autocrați" - rachete din Coreea de Nord, drone din Iran și o cantitate uriașă de asistență tehnică din partea Chinei.

 

,,Este un război împotriva unei combinații puternice de regimuri autocratice", spune Con Coughlin, jurnalist pe probleme de apărare și politica externă de la The Telegraph.

El notează că acestea sunt regimuri diferite, dar ceea ce le unește este faptul că toate se opun chiar conceptului de democrație liberală occidentală.

,,Noua ofensivă zdrobitoare a lui Putin ar putea însemna sfârșitul Ucrainei" - sub acest titlu, Coughlin a publicat o analiză potrivit căreia sprijinul occidental "nu vine suficient de repede pentru a egala sprijinul pe care Rusia le primește de la aliații săi".

În ceea ce privește asistența militară în cadrul "alianței autocrate", Con Coughlin se concentrează asupra rolului Chinei, care furnizează Rusiei un număr semnificativ de mașini-unelte, drone și motoare, precum și tehnologie pentru rachete de croazieră, și îi ajută pe ruși să-și extindă capacitățile de sateliți pe câmpul de luptă ucrainean.

,,Capacitatea ucrainenilor de a descuraja o nouă ofensivă rusă va fi grav îngreunată dacă nu vor avea loc în curând noi livrări de arme", a precizat Coughlin.

Printre motivele care înrăutățesc situația, jurnalistul menţionează și deficitul de trupe ucrainene pe frontul din est și lipsa avioanelor de luptă F-16.

,,Situația actuală a trupelor ucrainene nu este doar o chestiune îngrijorătoare. Ea ar trebui să-i determine [pe liderii occidentali - n.r.] să acționeze pentru a oferi Kievului puterea de foc de care are nevoie pentru a se apăra", scrie jurnalistul britanic.

El subliniază, de asemenea, că garantarea înfrângerii complete a Rusiei în Ucraina este vitală nu numai pentru a-l descuraja pe Putin de la viitoarele acte de agresiune în Europa.

Este important, spune Coughlin, deoarece China, Iranul și Coreea de Nord "trebuie să înțeleagă, de asemenea, că atitudinile lor antagoniste față de Occident vor fi întâmpinate cu același răspuns hotărât ca și invazia neprovocată a Rusiei în Ucraina".

În ceea ce privește cooperarea dintre Rusia, China și Iran, The New York Times sugerează că protestele din universitățile americane contribuie la eforturile Rusiei, Chinei și Iranului de a profita de divizarea din Statele Unite.

Iar oponenții Americii organizează deja campanii online pentru a intensifica conflictele sociale și politice care izbucnesc în universități în jurul problemei Gaza, potrivit ziarului, care citează mai mulţi experți.

Narațiunile despre confruntările dintre China, Rusia și Iran cu Statele Unite și aliații săi au rădăcini și motive diferite, amintește The Hill.

Cooperarea strategică între aceste trei puteri "ar putea lua forma unei tabere geopolitice pe deplin coezive, ai cărei membri să acționeze împreună împotriva adversarilor lor comuni", scrie publicația, precizând că obiectivele pe care regimurile de la Beijing, Moscova și Teheran urmăresc să le atingă nu sunt aceleași.

"Pentru a înțelege care este miza luptei împotriva axei China-Rusia-Iran, este suficient să citiți Stăpânul inelelor", sfătuiește editorialistul Bloomberg Niall Ferguson, făcând o paralelă cu epopeea scrisă de veteranul primului război mondial John Tolkien.

Potrivit cărții, "abia treptat devine clar că forțele întunericului s-au unit".

Iar apariția acestei noi axe a fost prezisă de Zbigniew Brzezinski, consilierul pe probleme de securitate națională al președintelui Jimmy Carter, în cartea sa din 1997, ''The Grand Chessboard'':

"Scenariul cel mai periculos ar fi o mare coaliție formată din China, Rusia și, eventual, Iran, o coaliție "antihegemonică" unită nu prin ideologie, ci prin nemulțumiri complementare. Acest lucru ar semăna ca amploare și anvergură cu provocarea reprezentată cândva de blocul sino-sovietic, deși, de data aceasta, China ar fi probabil liderul, iar Rusia urmașul".

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel