Ucraina ar putea recunoaște Ierusalimul drept capitală a Israelului, în următoarele luni

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Sursă foto: Administrația Prezidențială a Ucrainei
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Sursă foto: Administrația Prezidențială a Ucrainei

Trimisul Kievului la Tel Aviv spune că decizia, care ar include deschiderea la Ierusalim a unei sucursale a ambasadei, depinde de legăturile extinse de apărare cu Israelul.

Ambasadorul Ucrainei în Israel, Evghen Korniciuk, a declarat, pe 16 decembrie, că țara sa ar putea recunoaște, în curând, Ierusalimul drept „unica și singura capitală” a Israelului și speră să deschidă o filială anul viitor, în timpul unei vizite a președintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

Korniciuk a declarat pentru publicația Times of Israel că, în opinia sa, recunoașterea este o chestiune de luni, nu de ani, dar Zelenski are anumite condiții prealabile în relația de securitate și apărare dintre cele două țări, înainte de aprobarea unei decizii în acest sens.

Declarațiile au fost făcute la un eveniment care marchează 30 de ani de legături Israel - Ucraina, la care a participat ministrul Afacerilor Ierusalimului, Ze'ev Elkin, care a crescut în Ucraina.

 

Zelenski ar putea deschide filiala la Ierusalim

 

În discursul la eveniment, Elkin și-a exprimat speranța că Zelenski va deschide filiala la Ierusalim, demers care a fost în lucru de pe timpul mandatului fostului premier Benjamin Netanyahu. Elkin i-a oferit apoi lui Korniciuk un artefact vechi de 2.700 de ani, pe care era inscripționat cuvântul „Ierusalim” în ebraică, iar trimisul ucrainean a luat microfonul și a făcut anunțul aparent neașteptat, potrivit surselor de la eveniment.

Declarația a venit în timp ce tensiunile cresc între Ucraina și Rusia. Oficialii serviciilor de informații ale Statelor Unite au declarat, la începutul acestei luni, că Moscova planifică o posibilă ofensivă militară care ar putea începe în primele luni ale anului 2022.

Rusia și Israelul mențin un mecanism de deconflictizare pentru a evita tensiunile din Siria, iar Ierusalimul s-a ferit să-l antagonizeze pe președintele rus Vladimir Putin prin extinderea legăturilor sale de apărare cu Ucraina, comentează Times of Israel.

Ministrul ucrainean al Apărării, Alexei Reznikov, a vizitat Israelul în noiembrie pentru cea de-a 12-a întâlnire a Comitetului Economic Comun Israel-Ucraina, unde a fost pusă problema Ierusalimului, potrivit unor surse care cunosc detalii de la reuniunile lui Reznikov.

Elkin și președintele Israelului, Isaac Herzog au vorbit, în octombrie, despre recunoașterea Ierusalimului cu președintele Zelenski, când s-au aflat în Ucraina pentru ceremonia care a marcat cea de-a 80-a aniversare a masacrului de la Babi Yar, una dintre cele mai mari crime la adresa evreilor din cel de-al doilea război mondial.

Deși declarația ambasadorului nu echivalează cu o recunoaștere oficială, ea a demonstrat direcția în care se mișcă legăturile, a declarat Elkin pentru Times of Israel.

„Am lucrat ani de zile pentru ca mai multe țări să deschidă filiale de ambasade la Ierusalim și sper să văd că acest lucru se concretizează”, a declarat acesta.

„De îndată ce obținem permisiunea, o vom face imediat”, a precizat Korniciuk cu privire la  deschiderea sucursalei. Filiala ambasadei se va ocupa de promovarea legăturilor bilaterale în comerț și tehnologie, a adăugat ambasadorul ucrainean.

Pe 15 decembrie, la cel de-al treilea forum anual virtual al evreilor de la Kiev, președintele Zelenski a declarat: „Știm cum este să nu avem propriul nostru stat. Știm ce înseamnă să apărăm propriul stat și pământul cu armele în mână, cu prețul vieții noastre”.

„Atât ucrainenii, cât și evreii prețuiesc libertatea și lucrează la fel de mult pentru ca viitorul statelor noastre să devină pe placul nostru, și nu viitorul pe care și-l doresc alții pentru noi. Israelul este adesea un exemplu pentru Ucraina”, a precizat Zelenski.

Premierul ucrainean Denis Șmigal a mulțumit Israelului pentru sprijinul acordat Ucrainei.

„Aș dori să mulțumesc Israelului, în mod special, pentru sprijinul său continuu în ceea ce privește suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei”, a declarat Șmigal. „Vocea organizațiilor civile și religioase în această problemă este la fel de importantă pentru a face cunoscută lumii că Ucraina luptă în prezent pentru independența sa”.

 

Încă din 2014 Rusia a blocat cooperarea în industria de apărare între Ucraina și Israel

 

Comentariul autorului: O cooperare avansată pe probleme de apărare între Ucraina și Israel a fost blocată de Rusia încă din anul 2014. Potrivit unui acord tacit cu Moscova, Tel Avivul  nu depășește „liniile roșii” și nu intensifică legăturile de apărare cu Kievul, iar Rusia restricționează cooperarea militară cu Iranul.

Cu toate acestea, Rusia a ridicat, în 2015, interdicția pentru sistemele S-300 adresate Iranului, iar în 2018 a livrat aceleași sisteme Siriei.

La finalul lunii noiembrie 2021, Israelul părea să se mențină pe linia de respectare a acordului tacit cu Rusia. Cu ocazia vizitei în Israel a ministrului ucrainean al apărării, Alexei Reznikov, oficialii de la TelAviv au cerut oaspeților să fie atenți la discursurile publice și să nu acorde interviuri pentru a nu irita Kremlinul.


Dar, după anunțul, de la începutul lunii decembrie, al serviciilor de informații americane și ucrainene privind iminența unei invazii a Rusiei asupra Ucrainei, este posibil ca Tel Avivul să relaxeze relațiile cu Kievul pe probleme de apărare.

Ucraina și-a manifestat de multă vreme interesul pentru achiziționarea de echipamente militare israeliene, în special UAV-uri și sisteme de comunicații, iar mai recent a fost adusă în discuție și cumpărarea sistemului de apărare antiaeriană Iron Dome.

Pe lista Ucrainei ar putea fi și aruncătorul de bombe autopropulsat Spear Mk2 produs de Elbit, cooperarea privind protecția cibernetică, pregătirea militarilor ucraineni în instituții de apărare din Israel și, posibil, chiar producția comună a unor produse militare cu vânzarea ulterioară a acestora către țări terțe.

O astfel de producție în Ucraina ar fi mai ieftină decât în ​​Israel. În plus, pentru unele țări care refuză să cumpere arme sub mărci israeliene, este mult mai ușor să cumpere același produs sub o marcă ucraineană.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel