Ucraina adaptează grenada RKG-3 pentru lansarea cu precizie din drone ușoare

Cătălin Costea |
Data publicării:

Compania ucraineană Mayak a anunțat dezvoltarea unui tip de muniție cumulativă destinată lansării din drone mici. Muniția RKG-1600, care va fi testată în curând și care reprezintă în esență o adaptare a grenadei sovietice antitanc RKG-3, are dezvoltată deja varianta de instrucție NI-RKG-1600.

Modelul de instrucție (și imitare) NI-RKG-1600 a fost realizat împreună cu Centrul pentru implementarea și întreținerea sistemelor automate destinate managementului operațional (unitatea militară A2724, denumită colocvial „Aerointelligence”) și este destinat instruirii piloților de drone mici de atac.

Varianta NI-RKG-1600 cântărește 1600 grame și este identică din toate punctele de vedere cu muniția reală de luptă RKG-1600 aflată în curs de dezvoltare și testare. De asemenea, corpul muniției este identic cu cel al grenadei sovietice antitanc RKG -3 (index GRAU-57-G-732) adoptată în 1950 și înlocuită în anii 1970 cu modelul RPG -18.

2. -imagine fara descriere- (grenada-rkg-3-ucraina_98134400.jpg)

În cadrul testelor efectuate de UM A2724, în noiembrie 2020 în poligonul Shiroky Lan, s-a obținut o precizie de un metru pătrat la o lansare a muniției/grenadei RKG-1600 de la altitudinea de 300 metri, dintr-un quadcopter.

La testele cu muniție reală de luptă, care vor avea loc în curând, va participa și Institutului Militar “SP Korolev” din Jitomir.

Comentariul autorului: Deși inovația în sine nu este una care să impresioneze prin tehnologia implicată, pentru Ucraina are o mare importanță în contextul continuării conflictului din Donbas. Sistemul permite plasarea unei grenade capabile să distrugă un blindat, cu precizie, la distanță de câțiva kilometri, iar acest lucru este extrem de util în luptele duse pe aliniamentele de contact din Lugansk și Donețk, unde distanța dintre combatanți a fost uneori de ordinul sutelor sau chiar zecilor de metri.

În același timp, fiind bazat pe drone comerciale și pe grenade model vechi și standardizat, sistemul este unul ieftin, ușor de produs în serie și înlocuit, dar care poate reduce semnificativ contactul direct cu forțele inamicului. Având în vedere că majoritatea din cele peste 13.000 de persoane ucise și 30.000 rănite în conflictul din Donbas sunt militari, aceste sisteme devin importante inclusiv pentru moralul trupelor.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel