Ucraina a reziliat acordul cu Rusia privind rachetele Satan. Mentenanța sistemelor balistice intercontinentale ar fi trebuit făcută în Ucraina

Darius Muresan |
Data publicării:
Complex de rachete Sarmat. Foto: Topwar.ru
Complex de rachete Sarmat. Foto: Topwar.ru

Ucraina a reziliat acordul cu Federaţia Rusă privind prestarea de servicii de întreţinere în cazul complexului de rachete Sarmat, cunoscut și sub denumirea de Satan. Contractul fusese încheiat în februarie 2006.

Rezilierea acordului a fost anunțată de reprezentantul permanent al Cabinetului de Miniştri în Rada Supremă de la Kiev, Taras Melniciuk.

Potrivit acestuia, Guvernul Ucrainei a reziliat acordul cu Guvernul rus privind prelungirea perioadei de exploatare a complexului de rachete 15P118M ("Satan"), decizia în acest sens fiind luată în cadrul şedinţei din 6 ianuarie.

"Documentul prevedea prestarea de servicii de întreţinere de către întreprinderi de stat ucrainene în cazul rachetelor strategice 15P118M operate de Federaţia Rusă. Potrivit contractului, serviciile urmau să fie prestate de biroul de proiectare 'M. Iangel', în calitate de dezvoltator principal şi întreprinderea de stat 'O. Makarov', în calitate de producător" - a transmis Melniciuk, citat de Rador, pe canalul său de Telegram.

După cum se menţionează în documentul adoptat de guvernul ucrainean, acordul a fost reziliat din cauza unei schimbări fundamentale a circumstanţelor de funcţionare, care exclude posibilitatea de a presta lucrări de întreţinere de către principalii dezvoltator şi producător în cazul rachetelor strategice 15P118M (Satan/R-36) aflate în exploatare în Federaţia Rusă.

15P118M Satan e un complex sovietic de rachete strategice balistice intercontinentale de generația a treia. Complexul a fost dezvoltat inițial în Ucraina.

Rusia a dezvoltat ulterior o nouă versiune aflată în testare - Satan II.

Racheta Sarmat (Satan II) a fost dezvoltată de Centrul de stat pentru rachete V.P. Makeev, a cărei specializare de bază constă în dezvoltarea de rachete balistice intercontinentale cu bazare navală.

Potrivit rușilor, racheta Sarmat este capabilă să transporte o ogivă multiplă, cu o greutate de până la 10 tone, în orice punct al lumii, atât pe la Polul Nord, cât și pe la Polul Sud.

În perspectivă, racheta Sarmat va deveni platformă purtătoare pentru ogivele hipersonice Avangard, care dezvoltă o viteză de 27 de Mach (un Mach = viteza sunetului). În prezent, acestea sunt amplasate pe rachetele balistice intercontinentale UR-100N UTTH.

CITEȘTE ȘI: Rusia amenință cu racheta Sarmat (Satan II) în 2023. Generalul Bălăceanu: Nimic nou sub Soare. SUA au fost notificate la fiecare test

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel