Ucraina a ales strategia corectă de a lovi rafinăriile rusești: Un fost şef al CIA îi îndeamnă pe ucrainenii să continue ceea ce au început

Cristian Soare |
Data actualizării: | Data publicării:
Harta atacurilor cu drone asupra instalațiilor petroliere rusești. Infografic realizat de ArmyInform.
Harta atacurilor cu drone asupra instalațiilor petroliere rusești. Infografic realizat de ArmyInform.

Cea mai mare rafinărie de petrol din districtul sudic al Rusiei, din Volgograd, a fost lovită în acest weekend. Lovitura a fost efectuată de o dronă a Direcției principale de informații a Apărării (GUR) din Ucraina, a anunțat presa ucraineană, citând surse din cadrul agenției ucrainene. Potrivit autorităților ruse, atacul cu dronă și detonarea dispozitivului exploziv au declanșat un incendiu în incinta uzinei, care a fost ulterior stins.

Acesta nu este primul atac cu drone asupra rafinăriilor rusești. Joi, și alte rafinării din Rusia au fost atacate de drone, inclusiv rafinăria Gazprom Neftekhim Salavat, situată la o distanță considerabilă de granița cu Ucraina, în apropierea graniței rusești cu Kazahstanul. New York Times a estimat că aproape 20 de astfel de atacuri au avut loc pe parcursul anului.

Ucraina nu a revendicat întotdeauna în mod oficial responsabilitatea pentru astfel de atacuri, deoarece aliații Ucrainei și-au exprimat îngrijorarea că atacurile asupra rafinăriilor de petrol ar putea duce la creșterea prețurilor petrolului la nivel global.

Șeful Pentagonului, Lloyd Austin, a declarat în aprilie că atacurile asupra rafinăriilor rusești ar putea afecta situația energetică globală. În cadrul declarațiilor pe care le-a susținut în fața Comisiei pentru servicii armate a Senatului SUA, Austin a sugerat că, în loc să atace infrastructura petrolieră, ar fi mai bine ca Ucraina să lovească "ținte tactice și operaționale care au un impact direct asupra conflictului actual".

Cu toate acestea, o serie de analiști consideră că Ucraina a ales tactica corectă de a lovi rafinăriile rusești.

"Faceți-o!" - Michael Hayden, fost director al CIA și al National Security Agency (NSA) din SUA, a scris pe Twitter ca răspuns la anunțul făcut de directorul Școlii de Economie din Kiev, Timofi Milovanov, potrivit căruia Ucraina a atacat săptămâna trecută două rafinării de petrol din Rusia.

Într-un articol pentru Foreign Policy din 8 mai, analiștii Michael Liebricht, Laurie Millivirtue și Sam Winter-Levy susțin că loviturile asupra rafinăriilor rusești nu reduc cantitatea de petrol pe care Rusia o poate produce și exporta, ba chiar ar putea forța Rusia să își crească exporturile de petrol.

Analiștii subliniază, de asemenea, că Ucraina încearcă să reducă la minimum victimele civile și că loviturile asupra rafinăriilor au același efect ca și sancțiunile internaționale, reducând capacitatea Rusiei de a genera venituri din petrol, dar determinând creșterea prețurilor mondiale ale petrolului.

Benjamin Schmitt, cercetător la Universitatea din Pennsylvania și Harvard, a împărtășit evaluări similare cu Vocea Americii. Grevele ucrainene pot fi văzute ca o compensație pentru ineficiența sancțiunilor petroliere împotriva Rusiei, a spus Schmitt.

Rafinăriile de petrol ale Rusiei, a declarat Schmitt pentru Vocea Americii în martie, sunt "ținte militare legitime din perspectiva ucrainenilor, iar ei cred că impun sancțiuni directe asupra sectorului energetic rusesc atunci când sancțiunile occidentale nu au avut efectul dorit".

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel