Un oficial turc le dă ruşilor planurile peste cap: S-ar putea să nu mai fie nevoie de S-400", deoarece Turcia și-a dezvoltat propriul sistem de apărare antiaeriană

Cristian Soare |
Data publicării:

Turcia a cumpărat sisteme de rachete antiaeriene S-400 din Rusia în 2017 și ''a plătit'' pentru acestea cu excluderea de către SUA din programul avionului de luptă F-35. În același timp, ziarul turc Aydinlik a publicat recent următoarea informație interesantă: Rusia și Turcia ar trebui în prezent să ajungă la un acord privind furnizarea celui de-al doilea lot de sisteme S-400, iar contractul se află deja pe biroul ministrului turc al apărării, Hulusi Akar, dar acesta nu a semnat încă documentul.

 

Motivul este că Turcia vrea să elimine din contract o clauză care interzice reexportul de arme către țări terțe. Și, din câte se pare, această cerință a Turciei, la rândul său, blochează posibilitatea Ankarei de a obține tehnologii ca parte a transferului celui de-al doilea lot de S-400 din Rusia, producția comună a unor componente și alte "beneficii".

În cazul în care Turcia nu este în măsură să facă acest lucru, nu va mai fi nevoie de o altă măsură: Turcia a ajuns în sfârșit la un acord cu Coreea de Sud pentru a obține componente importante pentru tancul său Altay.

Directorul general al ASELSAN - o companie care dezvoltă și produce produse militare avansate pentru forțele armate turce - Haluk Gorgun, a susținut că: "Nu este nevoie de S-400", deoarece Turcia și-a dezvoltat propriul sistem intern de apărare antiaeriană.

Vorbind pentru ziarul Milliyet, Gorgun a apărat posibilitatea unor sisteme locale de apărare aeriană, ceea ce ar putea duce la renunţarea la sistemelor S-400 de producție rusească, care până acum au creat doar probleme, Turcia fiind exclusă de la achiziționarea avioanelor de luptă de generația a cincea F-35 de producție americană.

Astfel, se pune întrebarea de ce a decis ministrul turc al apărării să "dea temporar peste cap" planul Rusiei în chestiunea contractului pentru sistemele de rachete de apărare aeriană S-400. 

Anterior au apărut informaţii că turcii doreau să cumpere arme în valoare de până la 20 de miliarde de dolari de la Statele Unite, inclusiv avioane de luptă F-16, iar acest demers era de fapt întârzia din cauza faptului că Turcia bloca aderarea Suediei și Finlandei la NATO.

În același timp, Recep Erdogan a declarat că Turcia ar putea ratifica aderarea Finlandei la NATO separat de cea a Suediei, astfel încât se pare că situația se îndreaptă într-o direcție a încălzirii relaţiilor diplomatice. Și aici s-ar putea presupune cu prudență că una dintre condițiile pentru a primi undă verde pentru noile avioane F-16 din SUA ar putea fi și respingerea definitivă de către Turcia a acordului cu Rusia pentru mai multe sisteme S-400.

Cu toate acestea, se pare că adevăratul motiv ar putea fi  cu totul altul, iar o serie de instituții media turcești au relatat despre acest lucru - de exemplu, directorul general al Aselsan, Haluk Gorgun, a declarat că Ankara nu are cu adevărat nevoie de sisteme precum S-300 și S-400, deoarece Turcia are propriul sistem de apărare antiaeriană Siper, care a fost testat la începutul acestui an împotriva unei ţinte aflate la o distanță de 100 km. De asemenea, industria turca de apărare planifica să crească raza de acțiune pentru acest sistem la cel puțin 150 km.

În general, merită menționat faptul că turcii își implementează cu succes propriul program de apărare aeriană cu sisteme precum Alka, Sungur, HISAR și Siper. Și se pare că Turcia încă se gândește dacă să continue să coopereze cu Rusia, care în prezent pierde teren pe piaţa exporturilor de armament, sau să investească în propria "apărare".

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel