Trei calde și una rece în programul hipersonic al SUA. Lansarea unui focos hipersonic s-a soldat cu un eșec

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:
Imagine concept a programului hipersonic american ”Operational Fires”. Sursă foto: DARPA
Imagine concept a programului hipersonic american ”Operational Fires”. Sursă foto: DARPA

În cursul acestei săptămâni, echipele angajate în dezvoltarea rachetelor hipersonice, care vor intra în înzestrarea Forțelor Armate americane, au efectuat patru teste, potrivit agenției de știri Reuters.

Pe 20 octombrie, Forțele Navale (US Navy) și Forțele Terestre (US Army) au testat prototipurile unor componente, care vor intra în compunerea armelor hipersonice, a informat Pentagonul, considerând cele testele reușite.

Testele finalizate cu succes, în număr de trei, au avut loc în aceeași zi în care președintele american Joe Biden a declarat că este îngrijorat de armele hipersonice ale Chinei.

Campania de lansări-test a fost executată de Laboratoarele Naționale Sandia la Centrul de zbor Wallops al NASA.

Potrivit comunicatului US Navy, au fost lansate trei rachete care aveau la bord tehnologie hipersonică experimentală fabricată de partenerii din programul CPS (Conventional Prompt Strike) al Marinei și cel al US Army – LRHW (Long Range Hypersonic Weapon).

Pe de altă parte, la o zi după pasul înainte al CPS și LRHW, în cadrul unui alt program de arme hipersonice, lansarea rachetei purtătoare a unui focos hipersonic (hypersonic glide vehicle - vehicul cu alunecare hipersonică) s-a soldat cu un eșec.

Focosul hipersonic, denumit de experți vehicul cu alunecare hipersonică, este eliberat din racheta purtătoare în atmosfera superioară, după care planează către o țintă la viteze de peste cinci ori mai mari decât viteza sunetului - aproximativ 6.200 km pe oră.

Într-o declarație, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Lt. Cmdr. Timothy Gorman, a precizat că racheta purtătoare (booster rocket) care a eșuat nu face parte din programul hipersonic și nu are legătură cu corpul de alunecare hipersonic. Testul a avut loc la Complexul Pacific Spaceport de pe insula Kodiak, Alaska.

 

Eșecul a fost înregistrat cel mai probabil în programul ”Operational Fires” al DARPA

 

Comentariul autorului: Forțele Armate americane au în lucru o serie de programe de dezvoltare a armelor hipersonice.

Potrivit unui raport recent, destinat Congresului american, următoarele programe de arme hipersonice sunt în prezent în derulare, pentru Forțele Armate ale SUA:

 - U.S. Navy — Conventional Prompt Strike (CPS); 

- U.S. Army — Long-Range Hypersonic Weapon (LRHW);

- U.S. Air Force — AGM-183 sau Air-Launched Rapid Response Weapon (ARRW);

- U.S. Air Force — Hypersonic Attack Cruise Missile (HACM);

- DARPA — Tactical Boost Glide (TBG);

- DARPA — Operational Fires (OpFires);

- DARPA — Hypersonic Air-breathing Weapon Concept (HAWC).

Deși nu s-a specificat în cadrul cărui program a fost înregistrat eșecul, probabil lansarea nereușită a rachetei purtătoare face parte din programul ”Operational Fires” OpFires) al DARPA, care presupue dezvoltarea unui sistem de rachete terestre care folosește rachete purtătoare și vehicule de glisare hipersonice. Începând cu 17 iulie 2020, Lockheed Martin lucra la faza a treia a programului (dezvoltarea componentelor de propulsie pentru treapta a doua a rachetei), care urmează să fie finalizată până în ianuarie 2022.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel