Știrile zilei: Bază navală NATO pe râul Bug din Ucraina; Turcia laudă modificările aduse tancurilor Leopard 2A4; Armenia: Turcia a angajat mercenari să lupte în Nagorno-Karabah

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

DefenseRomania vă prezintă un scurt istoric al celor mai importante știri de luni, 28 septembrie.

1. Ocolirea convenției de la Montreux din 1936 – Bază navală NATO pe râul Bug din Ucraina

Convenția de la Montreux din 1936 stabilește, printre altele, condițiile de acces și de ședere în Marea Neagră a navelor militare care nu aparțin țărilor riverane. O bază navală NATO pe un fluviu care, se varsă în Marea Neagră, ar putea fi un proiect atrăgător și pentru România care, spre deosebire de Ucraina, are avantajul de a fi o țară membră a Alianței.

 

2. Nagorno-Karabah | Armenia a distrus un convoi militar azer (Foto/Video), iar Azerbaidjan foloseste lansatoare de rachete TOS

Conflictul militar dintre Armenia și Azerbaidjan pe seama regiunii disputate Nagorno-Karabakh s-a reaprins în cursul zilei de ieri. Situaţia este tot mai tensionată, după ce, duminică dimineaţa, armata azeră a lansat un atac masiv folosind forțe aeriene, rachete și tancuri. Ca răspuns la atacurile aeriene ale Azerbaidjanul asupra regiunii Nagorno-Karabah, forțele armene au atacat trupele azere.

 

3. Turcia se laudă cu modificările aduse tancurilor Leopard 2A4

Armata turcă aşteaptă să primească, începând cu luna octombrie, primele tancuri Leopard 2A4 modernizate cu armură suplimentară Roketsan T1 – armură reactiv-pasivă. 

 

4. Armenia anunță că Turcia a angajat mercenari să lupte în Nagorno Karabah. Erdogan răspunde acuzând SUA și Franța

Conflictul militar dintre Armenia și Azerbaidjan în regiunea Nagorno Karabakh a escaladat în ultimele zile, Erevanul acuzând implicarea Turciei în dispută.

 

5. NATO testează forța de răspuns a Alianței în cadrul exerciţiului Dynamic Mariner

Zeci de nave NATO parcicipă în largul coastelor franceze la un exercițiu prin care se testează capacitatea de reacție rapidă a Alianței și interoperabilitatea forţelor.

 

6. O dronă a turcă a survolat insule ale Greciei difuzând imnul Turciei, în timp ce un steag elen a fost vandalizat (Video)

Ministerul de Externe al Greciei a reacționat după ce o dronă a Turciei a intrat în spațiul elen, a survolat insula greacă Kastelorizo și alte insule mai mici din vecinătate în timp ce din difuzoarele UAV-ului era intonat imnul Turciei și cântece otomane de îndemn la luptă.

 

7. China își prezintă forța navală și desfăşoară în exerciţii militare în patru mări

China a început luni cinci exerciţii militare simultane de-a lungul diferitelor părţi ale coastei sale, fiind a doua oară în ultimele două luni când desfăşoară astfel de manevre concurente pe fondul tensiunii regionale în creştere.

 

8. Vot istoric în Elveția: Referendumul pentru avioane de luptă, decis de doar câteva voturi în plus

Elvețienii au fost și ei chemați și la urne pentru a răspunde în cadrul unui referendum la mai multe probleme naționale. Printre cele mai interesante teme s-au numărat  încetarea liberei circulaţii a muncitorilor între Elveţia şi ţările membre ale Uniunii Europene, dar și aprobarea achiziționării de noi avioane de vânătoare. Din acest punct de vedere, Elveția este singura țară din lume unde cetățenii decid strategia armatei.

 

9. SUA au retras bombardierele strategice B-52H dislocate temporar în Marea Britanie

Grupul de bombardiere strategice americane B-52H Stratofortress, care s-a aflat, temporar, la o bază aeriană înaintată din Marea Britanie, s-a întors în SUA.

 

10. Operation Inherent Resolve | Belgia desfășoară avioane de luptă F-16 în Orientul Mijlociu

Patru avioane F-16 Fighting Falcon, aparţinând Forţelor Aeriene Regale Belgiene, desemnate pentru desfășurare în Orientul Mijlociu, vor părăsi baza aeriană Florennes marți, 29 septembrie.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel