O dronă turcă a survolat insule ale Greciei difuzând imnul Turciei, în timp ce un steag elen a fost vandalizat (Video)

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:

Incident diplomatic între Grecia şi Turcia pe fondul unui moment în care tensiunile dintre cele două state membre NATO păreau să se calmeze.

Ministerul de Externe al Greciei a reacționat după ce o dronă a Turciei a intrat în spațiul elen, a survolat insula greacă Kastelorizo și alte insule mai mici din vecinătate în timp ce din difuzoarele UAV-ului era intonat imnul Turciei și cântece otomane de îndemn la luptă.

Potrivit publicației elene Greek City Times, MAE elen a condamnat provocarea părții turce, cerând Ankarei să investigheze incidentul iar cei vinovați să fie aduși în fața justiției.

Atena „condamnă” vehement ceea ce numește o „insultă” adresată Greciei. „Astfel de acțiuni inacceptabile sunt menite să escaladeze tensiunile dintre cele două țări”, mai precizează MAE elen.

 

Steagul Greciei pictat pe stâncile elene a fost vandalizat 

 

Dar incidentul în care a fost implicată drona turcă nu a fost singular. Pe insula Kastellorizo, steagul Greciei a fost vandalizat. Există imagini foto în care apar cinci persoane care vandalizează steagul. Întreg steagul elen a fost acoperit cu vopsea roșie, culoarea simbol a Turciei.

Autoritățile elene au început o anchetă care a fost preluată de autoritățile din Rhodos. Presa din Grecia precizează că poliția elenă se concentrează asupra incidentului în care steagul elen a fost vandalizat, primordială fiind identificarea celor vinovați întrucât aceștia s-au aflat fizic pe teritoriul elen, drona fiind operată de la distanță.

Incidentul în care a fost vandalizat steagul a avut loc în cursul dimineții de sâmbătă. Totodată, grecii încearcă să identifice dacă drona respectivă a fost operată de pe coasta Turciei. 

Tensiunile dintre Grecia și Turcia au escaladat foarte mult în ultimele săptămâni ca urmare a deciziei Ankarei de a desfășura o nava de cercetare, escortată de nave de război, în sud-estul Mării Egee, o zonă disputată din Mediterană și bogată în zăcăminte naturale. 

Cu toate că NATO a intervenit pentru medierea conflictului dintre cei doi aliați iar comunitatea internațională a făcut apel la diplomație, situația rămâne una tensionată în contextul în care Ankara nu e dispusă să facă niciun pas înapoi și a anunțat prelungirea misiunii în apele disputate ale Mediteranei de Est până la mijlocul lunii octombrie.

Dorna turcă care a intrat în spațiul elen, a survolat insule grecești, în timp ce din difuzor era intonat imnul Turciei și cântece de luptă otomane. Imaginile cu UAV-ul au fost publicate de televiziunea OPEN TV:

CITEȘTE ȘI: Grecia exclude retragerea Armatei din insulele militarizate din Marea Egee

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel