O dronă turcă a survolat insule ale Greciei difuzând imnul Turciei, în timp ce un steag elen a fost vandalizat (Video)

Tudor Curtifan / 28 sep 2020 / 18:28

Incident diplomatic între Grecia şi Turcia pe fondul unui moment în care tensiunile dintre cele două state membre NATO păreau să se calmeze.

Ministerul de Externe al Greciei a reacționat după ce o dronă a Turciei a intrat în spațiul elen, a survolat insula greacă Kastelorizo și alte insule mai mici din vecinătate în timp ce din difuzoarele UAV-ului era intonat imnul Turciei și cântece otomane de îndemn la luptă.

Potrivit publicației elene Greek City Times, MAE elen a condamnat provocarea părții turce, cerând Ankarei să investigheze incidentul iar cei vinovați să fie aduși în fața justiției.

Atena „condamnă” vehement ceea ce numește o „insultă” adresată Greciei. „Astfel de acțiuni inacceptabile sunt menite să escaladeze tensiunile dintre cele două țări”, mai precizează MAE elen.

 

Steagul Greciei pictat pe stâncile elene a fost vandalizat 

 

Dar incidentul în care a fost implicată drona turcă nu a fost singular. Pe insula Kastellorizo, steagul Greciei a fost vandalizat. Există imagini foto în care apar cinci persoane care vandalizează steagul. Întreg steagul elen a fost acoperit cu vopsea roșie, culoarea simbol a Turciei.

Autoritățile elene au început o anchetă care a fost preluată de autoritățile din Rhodos. Presa din Grecia precizează că poliția elenă se concentrează asupra incidentului în care steagul elen a fost vandalizat, primordială fiind identificarea celor vinovați întrucât aceștia s-au aflat fizic pe teritoriul elen, drona fiind operată de la distanță.

Incidentul în care a fost vandalizat steagul a avut loc în cursul dimineții de sâmbătă. Totodată, grecii încearcă să identifice dacă drona respectivă a fost operată de pe coasta Turciei. 

Tensiunile dintre Grecia și Turcia au escaladat foarte mult în ultimele săptămâni ca urmare a deciziei Ankarei de a desfășura o nava de cercetare, escortată de nave de război, în sud-estul Mării Egee, o zonă disputată din Mediterană și bogată în zăcăminte naturale. 

Cu toate că NATO a intervenit pentru medierea conflictului dintre cei doi aliați iar comunitatea internațională a făcut apel la diplomație, situația rămâne una tensionată în contextul în care Ankara nu e dispusă să facă niciun pas înapoi și a anunțat prelungirea misiunii în apele disputate ale Mediteranei de Est până la mijlocul lunii octombrie.

Dorna turcă care a intrat în spațiul elen, a survolat insule grecești, în timp ce din difuzor era intonat imnul Turciei și cântece de luptă otomane. Imaginile cu UAV-ul au fost publicate de televiziunea OPEN TV:

CITEȘTE ȘI: Grecia exclude retragerea Armatei din insulele militarizate din Marea Egee

 

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy