Vot istoric în Elveția: Referendumul pentru avioane de luptă, decis de doar câteva voturi în plus

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
Un F/A-18 al Elveției, sursă foto: Ministerul Apărării de la Berna
Un F/A-18 al Elveției, sursă foto: Ministerul Apărării de la Berna

Pe lângă români care s-au prezentat ieri la urne pentru alegerile locale, elvețienii au fost și ei chemați și la urne pentru a răspunde în cadrul unui referendum la mai multe probleme naționale. Printre cele mai interesante teme s-au numărat  încetarea liberei circulaţii a muncitorilor între Elveţia şi ţările membre ale Uniunii Europene, dar și aprobarea achiziționării de noi avioane de vânătoare. Din acest punct de vedere, Elveția este singura țară din lume unde cetățenii decid strategia armatei.

Propunerea pentru încetarea liberei curculații a muncitorilor între UE și Elveția a venit din partea unui partid de extremă dreapta. Potrivit proiecţiilor postului de radio şi televiziune naţional elveţian, 63% dintre alegători s-au opus acestei propuneri.

În ceea ce privește referendumul pentru avioane de luptă, cifrele au fost mult mai strânse iar rezultatul demn de scenariu de film. Diferența în favoarea înzestrării a fost făcută de doar 9.000 de voturi din aproximativ cele trei milioane de voturi exprimate.

Elvețienii au aprobat achiziționarea de noi aeronave de luptă cu un procent de 50.1%. Contractul care a fost supus referendumului se ridică la 6,64 de miliarde de dolari.

Cei de la SwissInfo amintesc că toate sondajele indicau faptul că referendumul va trece mult mai ușor, dar a fost la un pas să fie respins. Numărul mare de alegători din mediul urban care s-au prezentat la vot și care de regulă sunt critici față de armată, valoarea contractului, dar și situația generată de pandemia de COVID-19 au făcut ca rezultatul să fie mult mai strâns.

Elveția intenționează să își înlocuiască aeronavele F-5 și F/A-18 până în 2030.

 

A doua tentativă. Acum 6 ani elvețienii au spus 'nu' avioanelor Gripen

 

Ultima tentativă a Bernei de a achiziționa avioane de vânătoare care a picat la referendum în 2014, în urmă cu șase ani. Dacă în 1993 elvețienii au acceptat achiziționarea aeronavelor americane F/A-18, în 2014 aceștia au respins achiziționarea avioanelor Gripen. Referendumul a fost câștigat de cei care s-au opus, cu un procent de 53.4%. Specialiștii au considerat atunci că referendumul a fost respins și din cauza faptului că era specificat tipul aeronavei care urma să fie achiziționată.

De această dată elvețienii au fost întrebați doar dacă doresc ca Armata să achiziționeze noi avioane de luptă, urmând ca specialiștii să decidă ce aeronave vor fi achiziționate.

 

 

Patru pe un loc. Elveția va alege din patru tipuri de avioane

 

Viola Amherd (ministrul Apărării din Elveția) a salutat victoria referendumului și a anunțat care e următorul pas: Elveția sa alege dintre patru aeronave.

Potrivit sursei citate, Elveția va alege dintre: F-35 al Lockheed Martin, F/A-18 Super Hornet dezvoltat de Boeing, Rafale al Dassault Aviation și Eurofighter Typhoon - Airbus.

 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel