Think-tank australian: China conduce detașat în domeniul cercetărilor privind tehnologiile critice de apărare

Gheorghiță Orjanu |
Data actualizării: | Data publicării:

Analiștii australieni trimit avertizează privind progresele făcute de China în tehnologiile critice de apărare. Din cele 10 domenii avansate privind tehnologiile cu senzori, China este lider în șapte, iar SUA în trei, potrivit Institutului Australian de Politică Strategică (Australian Strategic Policy Institute  - ASPI).

„Cercetarea Chinei în mai multe tehnologii avansate de senzori, vitale pentru domeniile militare de navigație și țintire, este cu o majoritate covârșitoare înaintea celor trei parteneri AUKUS, Statele Unite, Regatul Unit și Australia”, potrivit unui raport recent al Institutului Australian de Politică Strategică, preluat de publicația americană Breaking Defense pe 22 septembrie.

Potrivit raportului întocmit de departamentul Critical Technology Tracker de la ASPI, creat în martie 2023 pentru a analiza impactul cercetărilor de top din întreaga lume, China este lider în: sisteme de navigație inerțială, senzori de câmp magnetic, senzori de imagine multispectrali și hiperspectrali, senzori fotonici, radar, poziționare și navigație prin satelit și senzori sonar și acustici. Există trei domenii în care SUA conduce: senzorii cuantici, ceasurile atomice și senzorii gravitaționali.

Pe o gamă largă de 64 de tehnologii mai specifice, China este dominantă, „conducând în 53 de tehnologii față de 11 pentru SUA”, spune Jenny Wong-Leung, cercetător de date la ASPI și profesor asociat onorific la Școala de Cercetare în Fizică a Universității Naționale Australiene și coautorul Dannielle Pilgrim, cercetător la ASPI.

Raportul lor vine la câteva zile după ce Institutul de Informații Științifice și Tehnice din China a raportat date, potrivit cărora China s-a clasat pe primul loc la numărul de lucrări publicate în cele mai influente reviste, conform statisticilor chineze prezentate miercuri (20 septembrie). China a trecut de Statele Unite în 2018 la numărul mare de publicații științifice.

În ceea ce privește tehnologia senzorilor, universitățile de top axate pe aceste tehnologii sunt Academia Chineză de Științe (CAS) și Universitatea Wuhan. Cele două instituții elaborează lucrări în șapte din cele 10 domenii de tehnologie a senzorilor, arată studiul ASPI. CAS este, spun ei, „cea mai mare organizație de cercetare din lume, cu peste 100 de institute și trei universități sub umbrela sa”.

Wuhan este „instituția de top în sistemele de navigație inerțială, poziționarea și navigația prin satelit și imagistica multispectrală și hiperspectrală”, susțin Wong-Leung și Pilgrim – autorii raportului ASPI. Ca exemplu al cercetărilor avansate desfășurate la Wuhan, raportul indică un experiment recent în care o inteligență artificială a controlat un satelit în spațiu.

 

Există un semn de întrebare privind progresul Chinei în materie de senzori avansați tehnologic?

 

Experții ASPI precizează că activitățile chineze de cercetare, deși formidabile, nu se traduc deocamdată în cotă de piață. Dar, este posibil ca acest lucru să se schimbe ca urmare a tehnologiei dezvoltate. America de Nord deține astăzi aproximativ 41% din piața de senzori la distanță de 200 de miliarde de dolari. Dar China, are „o pondere uriașă a lucrărilor în primele 10% dintre publicațiile foarte citate, în special în sistemele de navigație inerțială (44%), senzori fotonici (43,7%), senzori de imagine multispectrală și hiperspectrală (48,9%) și senzori sonar (49,4%).”

În raportul ASPI este prezentat și un tabel în care se sintetizează ponderea lucrărilor științifice în cele 10 domenii de senzori avansați tehnologic.

Balanțele sunt atât de dezechilibrate, încât, chiar și adăugând Australia, Regatul Unit și SUA — cei trei parteneri AUKUS — concurenții Chinei stau „încă sunt prost în șase din cele șapte tehnologii în care China conduce, și se află la egalitate în al șaptelea, senzorii de câmp magnetic”, se precizează în raportul ASPI.

Dacă se adaugă Japonia și Coreea de Sud la AUKUS, „încă nu s-ar ajunge din urmă” China. Chiar și adăugând Europa, aceștia „s-ar strecura înainte în senzorii de radar și cei de navigație și poziționare prin satelit, dar ar urma în continuare în spatele Chinei în celelalte domenii”.

Raportul ASPI a apărut la o zi după ce un oficial de top în materie de tehnologie de la CIA, Jennifer Ewbank, a vorbit despre cursa tehnologică dintre China și SUA într-un alt domeniu de mare interes: inteligența artificială (AI).

Ewbank, director adjunct al CIA pentru inovare digitală a recunoscut (la summit-ul Clubului Ofițerilor de Informații de la Potomac ) că China are acces la mult mai multe date decât SUA, ceea ce oferă Beijingului un avantaj în dezvoltarea și formarea AI dar, SUA și partenerii săi au avantaj atunci când vine vorba de creativitate și capacitatea de a inova.

Comentariul autorului: În iulie, compania americană Govini, specializată în analiza datelor, a avertizat despre creșterea tehnologică rapidă a Chinei. Începând cu 2022, China a depășit SUA pe fiecare subsegment tehnologic critic, în ceea ce privește brevetele științifice acordate, potrivit raportului Govini.

Analizele efectuate de think-tankuri se bazează, în marea lor majoritate, pe informațiile și datele din surse deschise. Din această perspectivă, imaginea privind avansul înregistrat de China în ceea ce privește tehnologiile critice de apărare și securitate s-ar putea să nu fie completă, SUA alegând să păstreze secrete anumite tehnologii, arme și sisteme. De altfel, există o întreagă dezbatere la nivelul politic american privind în ce măsură se pot face anumite desecretizări în domeniul apărării pentru a descuraja China.

În plus, cele trei domenii -  senzorii cuantici, ceasurile atomice și senzorii gravitaționali - în care SUA dețin supremația în fața Chinei, sunt cei ai viitorului. Ceilalți senzori, deși sunt foarte avansați, vor fi depășiți în următorii 10 ani, din perspectiva domeniului militar, o excepție făcând cei care funcționează subacvatic și cei de câmp magnetic.

De asemenea, pentru a valorifica acest presupus avantaj tehnologic, China va trebui, pe termen mediu, să inițieze și să desfășoare mai multe proiecte, experimente și demonstrații prin care să convingă că într-adevăr deține tehnologiile respective, altfel nu va fi credibilă.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel