SUA au finalizat retragerea primei serii de bombardiere B-1B. Un prim pas către dezafectarea întregii flote

Gheorghiță Orjanu |
Data publicării:
Bombardier strategic de tip B-1B Lancer, sursă foto: U.S. Air Force
Bombardier strategic de tip B-1B Lancer, sursă foto: U.S. Air Force

Forțele Aeriene Americane (USAF) au finalizat, săptămâna trecută, retragerea a 17 bombardiere strategice B-1B Lancer, acesta fiind primul său pas către dezafectarea întregii flote în următoarele două decenii, a informat publicația Defense News.

Ultimul dintre bombardiere, care se afla în inventarul USAF din 1985, a părăsit baza Edwards, California, joi spre cimitirul aviației de la baza Davis-Monthan, Arizona.

„Planul de dezafectare a fost executat fără probleme”, a declarat generalul de brigadă Kenyon Bell, directorul pentru logistică și inginerie din cadrul Comandamentului de Lovire Globală (AFGSC – Air Force Global Strike Command). „Cu mai puține aeronave B-1 în flotă, echipele de întreținere vor putea acorda mai mult timp și atenție fiecărei aeronave rămase în flotă.”

B-1B Lancer poate folosi doar arme convenționale și este aeronava care poate transporta cea mai mare încărcătură de luptă din înzestrarea Forțelor Aeriene. Flota de 62 de avioane B-1 este eliminată treptat, locul său urmând să fie luat de bombardierele B-21 Raider cu capacitate duală [arme convenționale și nucleare], aflat în producție la compania Northrop Grumman.

 

17 bombardiere B-1 dintr-un total de 100 aeronave au fost retrase. SUA mai au operaționale 45 de avioane

 

2. Bombardier... (b-1b-lancer-sua-bombardier_46697500.jpg)

Bombardier strategic de tip B-1B Lancer, sursă foto: U.S. Air Force

După retragerea acestei serii de 17 aparate, dintr-un total de 100 de aeronave B-1 fabricate, au mai rămas operaționale 45 la bazele Ellsworth, Dakota de Sud și Dyess, Texas. USAF au retras în jur de 35 de avioane la începutul anilor 2000 și au pierdut alte câteva în accidente. Primul Lancer a intrat în înzestrare în 1985, iar primele misiuni de luptă cu această aeronavă au fost executate împotriva Irakului în 1998.

Dar utilizarea intensă, în Comandamentul Central al SUA, pentru misiuni de sprijin aerian apropiat a forțelor de la sol – B-1 nefiind construit pentru așa ceva - a avut un cost. Astfel, mai puțin de jumătate din flota Lancer era pregătită pentru luptă în 2019,  doar șase bombardiere fiind disponibile atunci pentru operațiuni regulate, precizează publicația Defense News.

„Operațiunile continue din ultimii 20 de ani au afectat flota noastră B-1B, iar avionul pe care l-am retras ar fi luat între 10 și 30 de milioane de dolari ... pe aeronavă pentru a reveni doar pe termen scurt în cadrul flotei, deoarece B-21 va fi online [operațional] ”, se precizează în comunicatul AFGSC.

 

După retragerea B-1 SUA vor rămâne cu trei tipuri de bombardiere strategice

 

Dintre avioanele retrase începând cu luna februarie, 13 au ajuns la baza Davis-Monthan, Arizona, care menține totuși o parte dintre ele (un număr de patru) în stare de conservare, putând fi pregătite pentru zbor în caz de nevoie.

Celelalte patru B-1, retrase din activitate, au primit diverse întrebuințări: unul va ajuta USAF să dezvolte noi metode de întreținere structurală la baza Tinker, Oklahoma; unul va fi folosit pentru testarea la sol la baza Edwards; unul va deveni parte a unui proiect de inginerie digitală la Institutul Național pentru Cercetări de Aviație din Kansas; și unul va fi expus la sediul Comandamentului Global Strike din Barksdale, Louisiana.

După retragerea integrală a flotei B-1, USAF va rămâne cu trei tipuri de bombardiere strategice - B-52H Stratofortresse, care zboară de șase decenii, B-2 Spirit și B-21 Raider, ultimul urmând să devină complet operațional la mijlocul anilor 2020.

USAF nu au anunțat când va începe să retragă o altă serie de B-1B.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel