SUA și Orientul Mijlociu: Schimbarea dinamicii, un nou capitol în relațiile dintre statele din Golf și America

Nicolae Iordan |
Data publicării:
Sursă foto: U.S. Navy
Sursă foto: U.S. Navy

În ciuda furiei manifestate în capitalele occidentale față de invazia rusă asupra Ucrainei, multe țări, inclusiv unii aliați ai SUA din Orientul Mijlociu, au fost reticente în a se confrunta cu Rusia sau a sprijini sancțiunile economice împotriva Moscovei.

Emiratele Arabe Unite și Arabia Saudită par să fi prioritizat relațiile cu Moscova respingând cererile SUA de a crește livrările de petrol pentru a calma piețele energetice.

Luni de zile, președintele american Joe Biden și administrația sa au încercat să convingă în special cele două țări din Golf să crească producția, dar au respins apelurile Washingtonului.

Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite și-au confirmat angajamentul față de acordul "OPEC+" și au refuzat să depășească planul convenit anul trecut privind creșterile lunare ale producției cu 400.000 de barili pe zi.

De asemenea, Emiratele Arabe Unite au părut să confirme independența politicii sale externe atunci când s-au abținut de la votul în Consiliul de Securitate în favoarea unei rezoluții de condamnare a invaziei Rusiei în Ucraina, deși cu puțin mai mult de un an în urmă, relațiile dintre Emiratele Arabe Unite și Statele Unite au fost mai puternice ca niciodată.

Sub fostul președinte Donald Trump, Emiratele Arabe Unite au semnat un acord intermediat de SUA pentru a normaliza relațiile cu Israelul, o mișcare istorică a Abu Dhabiului care a inversat o poziție de lungă durată împotriva normalizării cu Tel Avivul în lumea arabă.

Curând după aceea, Statele Unite au anunțat un acord masiv de arme în valoare de 23 de miliarde de dolari, care a inclus achiziția de către Emiratele Arabe Unite a avionului de luptă avansat F-35. Israelul a fost, până acum, singura țară din regiune care a achiziționat acel avion.

Dar în ultimele luni, Emiratele Arabe Unite și-au exprimat neliniștea față de ceea ce consideră că este retragerea Washingtonului de la angajamentul său față de securitatea partenerilor americani din regiune.

Wall Street Journal a susținut că prințul moștenitor saudit Mohammed bin Salman și prințul moștenitor al Abu Dhabiului Mohammed bin Zayed au ignorat în mod repetat apelurile lui Biden.

"Ne aflăm într-un moment de fricțiuni intense între Washington și multe țări din Golf, deoarece unele țări din Golf nu au răspuns bine cererilor de izolare a Rusiei", a declarat Ellen Lipson, directorul Programului Internațional de Securitate la Universitatea George Mason, în timpul unei sesiuni găzduite de Centrul Wilson.

 

Îndoieli cu privire la angajamentul SUA

 

Unul dintre motivele pentru care statele din Golf operează pe propriile lor agende de politică externă este deplasarea notabilă a atenției Washingtonului de la regiune.

Experții au susținut în repetate rânduri că Statele Unite vor rămâne probabil cel mai apropiat partener în problemele militare și de securitate. Cu toate acestea, multe țări au observat retragerile SUA din regiune, în Afganistan, Irak și Siria, și sunt îngrijorate de faptul că Washingtonul nu mai este pregătit să ofere același nivel de sprijin pe care l-a avut în ultimele decenii.

În timp ce Pentagonul continuă să mențină o prezență mare în regiune, raportul directorului național pentru informații privind amenințările la adresa securității globale s-a concentrat în mare parte asupra Rusiei și Chinei, cu un accent limitat pe Orientul Mijlociu.

"Există îndoieli serioase cu privire la dezangajarea Statelor Unite de regiune", a declarat Mahjoub Zweiri, directorul Centrului pentru Studii din Golf de la Universitatea Qatar.

"Ca urmare, vedem că regiunea se îndreaptă din ce în ce mai mult către implementarea propriilor agende de securitate", a afirmat Lipson, referindu-se la modul în care Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite și Qatarul interacționează cu Iranul.

Arabia Saudită și Iranul au purtat o serie de discuții menite să calmeze tensiunile dintre cei doi inamici regionali. Cu toate acestea, se pare că aceste discuții au fost suspendate.

Între timp, Qatarul, care are relații relativ amicale cu Iranul, a găzduit recent un târg de apărare care a inclus producători iranieni de arme, precum și producători americani.

"Statele din Golf au arătat că sunt mai receptive la regândirea modului de a-și gestiona relația cu Iranul, în ciuda tuturor riscurilor și incertitudinilor", a afirma Lipson.

 

Relațiile tensionate din Emiratele Arabe Unite cu Biden

 

Dintre țările Consiliului de Cooperare al Golfului, Emiratele Arabe Unite au experimentat cea mai dinamică schimbare în relația cu Washingtonul în ultimii câțiva ani.

În timpul administrației președintelui Donald Trump, Abu Dhabi a deschis calea acordurilor de normalizare cu Israelul, încălcând consensul istoric dintre țările arabe. Apoi Trump a insistat pentru acordul de arme, care a inclus trimiterea de F-35 la Abu Dhabi. Dar sub Biden, acest acord a fost suspendat temporar, pe fondul tensiunilor legate de relațiile EAU cu China.

Emiratele Arabe Unite fac, de asemenea, presiuni asupra țărilor arabe să normalizeze relațiile cu președintele sirian Bashar al-Assad.

Departamentul de Stat al SUA a declarat că este "profund dezamăgit" de relațiile calde dintre Emiratele Arabe Unite și regimul sirian.

Ambasadorul Emiratelor Arabe Unite în Statele Unite, Yousef Al-Otaiba, a recunoscut că relațiile dintre cele două țări sunt supuse unui "test".

"Suntem de fapt într-o fază de relații tensionate între Abu Dhabi și Washington". "Unii ar putea atribui acest lucru faptului că administrația Biden este la putere, dar cred că acele relații tensionate indică faptul că peisajul de securitate din această regiune este dinamic și cu mai multe fațete", a adăugat Lipson.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel