SUA defilează în fața Chinei cu USS Zumwalt. Cel mai scump distrugător construit vreodată a ajuns în Pacific

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
USS Zumwalt
USS Zumwalt

Distrugătorul USS Zumwalt, cel mai scump construit vreodată și primul din clasa cu același nume, a fost dislocat de americani în zona vestică a Pacificului, un mesaj politic adresat Beijingului.

Distrugătorul USS Zumwalt, cel mai scump distrugător construit vreodată de americani, a fost dislocat în misiune în Pacificul de Vest, o regiune marcată de tensiunile tot mai mari dintre China și Taiwan în ultimii ani, amintește CNN.

Zumwalt a acostat săptămâna trecută la baza navală din Guam, un teritoriu american în mijlocul Oceanului Pacific, iar luni a ajuns la Baza Navală Yokosuka din Japonia, unde a fost repartizată oficial către Destroyer Squadron 15, escadrilă care include alte opt distrugătoare din clasa Arleigh Burke.

„Zumwalt joacă un rol esențial în menținerea avantajului nostru competitiv și în sprijinirea aliaților și partenerilor noștri din regiune”, a declarat Lt. Katherine Serrano , purtătorul de cuvânt al Escadrilei 15, într-un comunicat oficial.

Deplasarea din San Diego până la Yokosuka, a fost prima misiune importantă pe care Zumwalt a întreprins-o până acum.

Prezența distrugătorului în Pacific e cu siguranță și un mesaj politic pe care America îl transmite Chinei în contextul tensiunilor majore din ultimele săptămâni, mai remarcă sursa citată.

 

Despre programul Zumwalt 

 

2. Distrugăto... (uss_zumwalt_43389400.jpg)

Distrugătorul USS Zumwalt, sursă foto: US Navy

SUA dețin deja două distrugătoare stealth din clasa Zumwalt. E vorba despre USS Zumwalt și USS Michael Monsoor. În total vor fi construite trei astfel de nave de război. 

USS Michael Monsoor este al doilea distrugător al clasei, după USS Zumwalt, primul distrugător, care poartă și numele clasei, acesta fiind totodată și cel mai scump distrugător construit vreodată.

Distrugătoarele vor fi dotate inclusiv cu arme hipersonice.

Inițial integrarea sistemelor hipersonice pe navele din clasa Zumwalt era estimată jurul anului 2025, dar americanii avansează integrarea.

Distrugătoarele dispun de tehnologie stealth, senzori avansați și un nou sistem de propulsie. Pot opera drone și elicoptere și vor fi integrate și în programul hipersonic al Statelor Unite ale Americii.

Însă până la integrarea armelor hipersonice, distrugătoarele din această clasă dispun de cele mai avansate sisteme de rachete ghidate. 

Costul unei astfel de nave din clasa Zumwalt e estimat între 3.5 și 4 miliarde de dolari.

Deși e cu 40% mai mare decât un distrugător clasic, unghiurile ascuțite ale distrugătoarelor din clasa Zumwalt și suprafața lor netedă le ajută să fie de 50 de ori mai greu de detectat pe radar decât distrugătoarele precedente americane. Spre exemplu, semnătura lor radar e echivalentă cu cea a unei mici bărci de pescuit. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel