SUA ar putea ajunge la un acord de apărare cu Arabia Saudită similar celor încheiate cu aliații săi asiatici, Japonia și Coreea de Sud

Nicolae Iordan |
Data actualizării: | Data publicării:

Cotidianul american The New York Times a relatat că Statele Unite ale Americii discută cu Arabia Saudită despre un tratat de apărare similar celor semnate de Washington cu Japonia și Coreea de Sud.

Potrivit jurnalului, în pofida oboselii americane cu războaiele din Orientul Mijlociu, Casa Albă vede în eventualul tratat un stimulent pentru ca Arabia Saudită să își normalizeze relațiile diplomatice cu Israelul.

Conform acestui acord, Statele Unite se vor angaja, în general, să ofere Arabiei Saudite sprijin militar dacă aceasta din urmă este atacată.

Actuali și foști oficiali americani au declarat că prințul moștenitor Mohammed bin Salman consideră că acordul comun de apărare cu Statele Unite este cel mai important element în discuțiile sale cu administrația Biden cu privire la Israel. Oficialii saudiți spun că un acord de apărare puternic ar ajuta la descurajarea potențialelor atacuri ale Iranului sau ale partenerilor săi armați, chiar dacă cei doi rivali regionali își restabilesc relațiile diplomatice.

Prințul Mohammed bin Salman cere, de asemenea, administrației Biden să-i ajute țara să dezvolte un program nuclear civil, despre care unii oficiali americani se tem că este o acoperire pentru un program de arme nucleare pentru a se confrunta cu Iranul.

Ziarul a susținut că orice tratat cu Arabia Saudită similar celor încheiate cu aliații săi din Asia de Est  ar ridica obiecții puternice în Congres. Unii parlamentari de rang înalt din SUA, inclusiv democrați de vârf, văd guvernul saudit ca un partener nesigur, cu puțină atenție pentru interesele SUA sau drepturile omului.

Acordul ar ridica, de asemenea, semne de întrebare dacă Biden va face ca Statele Unite să fie mai angajate militar în Orientul Mijlociu. Un astfel de tratat ar intra în conflict, de asemenea, cu obiectivul declarat al administrației Biden de a redirecționa resursele militare ale SUA și capacitățile de luptă  în regiunea Asia-Pacific pentru a descuraja China.

Discuțiile cu Arabia Saudită și Israelul s-au învârtit în principal în jurul cererilor prințului moștenitor Mohammed bin Salman adresate administrației Biden. Această diplomație era așteptată să fie prezentată, pe 20 septembriei, la întâlnirea dintre Biden și prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu în marja Adunării Generale a Națiunilor Unite de la New York. Biden a menționat beneficiile țărilor care normalizează relațiile cu Israelul într-un discurs amplu la Națiunile Unite, marți dimineață.

Armata americană are baze și forțe atât în ​​Japonia, cât și în Coreea de Sud, dar oficialii americani spun că în prezent nu există discuții serioase cu privire la existența unui contingent mare de trupe americane în Arabia Saudită în cadrul unui nou acord de apărare. Pentagonul are puțin sub 2.700 de militari americani în regat, potrivit unei scrisori pe care Casa Albă a trimis-o Congresului în iunie.

Oficiali americani au spus că acordul diplomatic va servi ca un simbol important pentru dezamorsarea tensiunilor arabo-israeliene și ar putea avea, de asemenea, importanță geopolitică pentru Statele Unite. Ei susțin că aducerea Arabiei Saudite mai aproape de Statele Unite ar putea îndepărta regatul de pe orbita Chinei și ar putea slăbi eforturile Beijingului de a-și extinde influența în Orientul Mijlociu.

Tratatele separate de apărare ale Statelor Unite cu Japonia și Coreea de Sud au fost încheiate după războaie devastatoare de la mijlocul secolului al XX-lea și pe măsură ce Războiul Rece s-a intensificat, forțând Statele Unite să formeze alianțe în întreaga lume pentru a contracara prezența globală sovietică.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel