SUA ar putea achiziționa sisteme rusești S-400, ca urmare a unei propuneri în Senat

Darius Muresan / 30 iun 2020 / 10:08

Statele Unite ale Americii ar putea achiziționa sistemele S-400 pe care Turcia le-a cumpărat de la Federația Rusă.

Ar fi o decizie surprinzătoare prin care Statele Unite ar putea încerca să depășească impasul dintre Ankara și Washington, generat de decizia Turciei de a achiziționa sisteme rusești S-400.

În acest sens, senatorul republican John Thune a propus o modificare a Legii de Autorizare a Apărării care să permită SUA să achiziționeze S-400, informează Defense News. Modificarea ar urma să intre în vigoare din 2021. Propunerea senatorului american vine la un an după ce Washingtonul a eliminat Turcia din programul F-35 ca urmare a deciziei Ankarei de a achiziționa S-400.

Rămâne de văzut dacă acest lucru se va concretiza în contextul în care un alt senator republican, Jim Risch, critic puternic al președintelui Recep Tayyip Erdogan, a introdus un amendament prin care administrația Trump ar putea adopta sancțiuni împotriva Turciei.

 

Turcia, F-35 și S-400, o poveste fără sfârșit

 

Statele Unite au criticat dur Turcia după decizia de a achiziționa sistemele S-400 despre care Washingtonul spune că nu sunt compatibile cu sistemele NATO şi că reprezintă o ameninţare pentru secretele tehnologice ale programului F-35, avertizând Ankara că va suporta sancţiuni dacă nu renunţă la sistemele de fabricaţie rusească.

Ca urmare a acestei decizii, SUA au exclus Turcia din programul F-35. Există în prezent șase avioane F-35 Lightning II fabricate care ar fi trebuit să ajungă la partea turcă, dar Comitetul pentru Servicii Armate din Senatul SUA, în baza National Defense Authorization Act (NDAA), pentru anul 2021, a autorizat US Air Force să utilizeze și să opereze aeronavele de generația a V-a produse pentru Forțele Aeriene ale Turciei.

Turcia partener al programului F-35 încă de la început și s-a angajat să cumpere până la 100 de avioane F-35 Lightning II de la Lockheed-Martin. Dar în iulie 2019, Washingtonul a blocat livrările acestor aeronave către Turcia.

În ciuda presiunilor americane, turcii nu par dispuși să renunțe la S-400. Mai mult, ei au anunțat recent că au ajuns la un acord de principiu cu Rusia cu privire la furnizarea unui al doilea lot de sisteme ruseşti de apărare antiaeriană S-400.

CITEȘTE ȘI: Activarea sistemelor ruseşti S-400 din Turcia. Ankara ţine să ne reamintească că nu renunţă la această decizie

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy