SUA ar putea achiziționa sisteme rusești S-400, ca urmare a unei propuneri în Senat

Darius Muresan |
Data actualizării: | Data publicării:

Statele Unite ale Americii ar putea achiziționa sistemele S-400 pe care Turcia le-a cumpărat de la Federația Rusă.

Ar fi o decizie surprinzătoare prin care Statele Unite ar putea încerca să depășească impasul dintre Ankara și Washington, generat de decizia Turciei de a achiziționa sisteme rusești S-400.

În acest sens, senatorul republican John Thune a propus o modificare a Legii de Autorizare a Apărării care să permită SUA să achiziționeze S-400, informează Defense News. Modificarea ar urma să intre în vigoare din 2021. Propunerea senatorului american vine la un an după ce Washingtonul a eliminat Turcia din programul F-35 ca urmare a deciziei Ankarei de a achiziționa S-400.

Rămâne de văzut dacă acest lucru se va concretiza în contextul în care un alt senator republican, Jim Risch, critic puternic al președintelui Recep Tayyip Erdogan, a introdus un amendament prin care administrația Trump ar putea adopta sancțiuni împotriva Turciei.

 

Turcia, F-35 și S-400, o poveste fără sfârșit

 

Statele Unite au criticat dur Turcia după decizia de a achiziționa sistemele S-400 despre care Washingtonul spune că nu sunt compatibile cu sistemele NATO şi că reprezintă o ameninţare pentru secretele tehnologice ale programului F-35, avertizând Ankara că va suporta sancţiuni dacă nu renunţă la sistemele de fabricaţie rusească.

Ca urmare a acestei decizii, SUA au exclus Turcia din programul F-35. Există în prezent șase avioane F-35 Lightning II fabricate care ar fi trebuit să ajungă la partea turcă, dar Comitetul pentru Servicii Armate din Senatul SUA, în baza National Defense Authorization Act (NDAA), pentru anul 2021, a autorizat US Air Force să utilizeze și să opereze aeronavele de generația a V-a produse pentru Forțele Aeriene ale Turciei.

Turcia partener al programului F-35 încă de la început și s-a angajat să cumpere până la 100 de avioane F-35 Lightning II de la Lockheed-Martin. Dar în iulie 2019, Washingtonul a blocat livrările acestor aeronave către Turcia.

În ciuda presiunilor americane, turcii nu par dispuși să renunțe la S-400. Mai mult, ei au anunțat recent că au ajuns la un acord de principiu cu Rusia cu privire la furnizarea unui al doilea lot de sisteme ruseşti de apărare antiaeriană S-400.

CITEȘTE ȘI: Activarea sistemelor ruseşti S-400 din Turcia. Ankara ţine să ne reamintească că nu renunţă la această decizie

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel