Turcia a ajuns la un acord cu Rusia pentru al doilea lot de sisteme antiaeriene S-400

Eduard Pascu |
Data publicării:

Turcia a ajuns la un acord de principiu cu Rusia cu privire la furnizarea unui al doilea lot de sisteme ruseşti de apărare antiaeriană S-400, iar discuţiile continuă în privinţa detaliilor tehnice, a declarat luni şeful industriei de apărare turce, Ismail Demir, citat de Xinhua.

"Avem un acord de principiu pentru livrarea unui al doilea lot. Vorbim despre detalii tehnice. Nu există niciun semn de întrebare cu privire la livrare", a declarat el într-o intervenţie la postul local de televiziune NTV, transmite Agerpres.

A doua etapă a achiziţionării include producţie comună şi transferuri de tehnologie, în baza acordului respectiv, a adăugat acesta. Totodată, el a spus că procesul de activare a sistemului de apărare antiaeriană cumpărat anterior din Rusia a fost întârziat din cauza pandemiei COVID-19. Acelaşi responsabil turc a remarcat că negocierile cu SUA privind achiziţionarea de către Turcia a unor rachete Patriot nu au progresat.

"Suntem deschişi la ofertele Patriot şi Eurosam. Ne-ar plăcea să lucrăm la aceste proiecte dacă există propuneri concrete. Procesul privind Patriot stagnează", a spus el.

Turcia a semnat în 2017 cu Rusia un contract privind achiziţionarea de sisteme antiaeriene S-400. Primul lot al sistemelor antiaeriene S-400 a fost livrat de Rusia Turciei în iulie 2019.

Tensiunile între SUA şi Turcia s-au acutizat în urma acestui contract, dat fiind faptul că Washingtonul susţine că sistemele S-400 nu sunt compatibile cu sistemele NATO şi că prin intermediul acestora Rusia ar putea intra în posesia unor informaţii militare secrete legate de noul său avion F-35 pe care Turcia intenţionează să-l achiziţioneze de la americani.

Ca ripostă, Washingtonul a suspendat livrarea de avioane de nouă generaţie F-35 Turciei şi a exclus Ankara din programul privind fabricarea de F-35, aminteşte agenţia de presă menţionată.

Citește și: Criza rachetelor S-400. Rusia este nerăbdătoare şi așteaptă să livreze Turciei cel de-al doilea lot de sisteme de apărare aeriană

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel