Statele Unite sunt gata să furnizeze arme letale către Ucraina

S.I. Catalin / 03 feb 2021 / 11:54

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a avut o discuţie telefonică cu ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, în timpul căreia a precizat că Departamentul de Stat al SUA este pregătit să furnizeze Ucrainei arme letale.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) din Ucraina a precizat, într-un comunicat de presă, ca secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a oferit asigurări lui Dmitro Kuleba cu privire la disponibilitatea noii administrații americane de a menține o asistență economică și militară robustă pentru Ucraina, inclusiv prin furnizarea de arme letale, precizează agenţia de presă ucraineana UNIAN.

Citeşte şi: Un nou lot de ajutor militar american pentru Ucraina

Potrivit sursei citate, Blinken a subliniat, de asemenea, că sancțiunile impuse Rusiei pentru agresiunea militară din Donbas și Crimeea ar trebui să rămână în vigoare până când Moscova își va implementa pe deplin angajamentele privind soluționarea pașnică a conflictului.

Citeşte şi: ”Efectul Javelin”. Ucraina spune că rachetele au oprit atacul tancurilor în Donbas

La rândul său, Kuleba a declarat că Ucraina salută consolidarea rolului SUA în eforturile diplomatice de rezolvare a conflictului armat ruso-ucrainean și de a pune capăt ocupației ruse în Donbas și Crimeea. De asemenea, el a dat asigurări că Ucraina este gata să continue să fie un partener european de încredere al Statelor Unite în regiunea Mării Negre și în Europa Centrală.

MAE Ucraina a adăugat că cei doi oficiali au discutat despre aprofundarea cooperării în domeniul apărării și securității, comerțului și investițiilor, precum și despre combaterea pandemiei COVID-19.

Citeşte şi: Militarii ucraineni au testat sistemele antitanc Javelin (Video)

Kuleba a subliniat, de asemenea, importanța angajamentului Statelor Unite în implementarea ’’Platformei Crimeea’’ și a primit din parte lui Anthony Blinken, asigurări că Statele Unite susţin această inițiativă a Ucrainei.

De asemenea, diplomații ar fi acordat o atenție deosebită eforturilor comune de combatere a amenințărilor hibride și a dezinformării. Kuleba a anunțat o inițiativă de creare a unui centru internațional în Ucraina pentru a contracara dezinformării și propagandei și a subliniat disponibilitatea Kievului de a împărtăși cele mai bune practici în acest domeniu.

Pe 20 ianuarie, în cadrul unei audieri în cadrul Comitetului pentru Relații Externe al Senatului SUA, Blinken a declarat că sprijină furnizarea de arme defensive letale Ucrainei. El a amintit că, cu aproximativ trei ani înainte, a cerut administrației Donald Trump să înarmeze Ucraina.

În același timp, Blinken crede că nu doar agresiunea militară rusă împiedică Ucraina să devină o democrație veritabilă. În special, Blinken consideră atât corupția, cât și lipsa unor instituții eficiente care să guverneze statul, reprezintă o amenințare pentru Ucraina.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy