Soluție de avarie pentru Su-35: Rusia a modificat bombele FAB-500, adăugându-le aripi și GPS. JDAM american, pe stil rusesc

Gheorghiță Orjanu |
Data actualizării: | Data publicării:
Su-35 rusesc. Foto: TehcInsider
Su-35 rusesc. Foto: TehcInsider

Forțele Aeriene ucrainene confirmă creșterea numărului de lovituri rusești cu bombe ghidate lansate cu aviația. Utilizarea lor poate deveni o provocare serioasă pentru Ucraina.

Purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene ucrainene, Iuri Ignat, a declarat sâmbătă, 25 martie, în emisiunea telemaratonului, că forțele ruse au început să crească întrebuințarea bombelor aeriene ghidate.

Ignat a adăugat că utilizarea acestor muniții ar putea fi o provocare pentru Forțele Armate, deoarece Rusia are multe bombe, iar transformarea lor în arme ghidate este ieftină și rapidă.

„Este mult mai ieftin pentru ruși decât să producă rachete foarte scumpe sub sancțiuni. (Bombele sovietice n.r.) FAB le au în cantitate suficientă. Doar adaugă aripi, GPS și zboară.”, a declarat Iuri Ignat.

Rușii pot modifica bombele sovietice FAB-500 de 500 de kilograme, făcându-le controlabile. După lansare, acestea pot plana mai mult de 50 km, avioanele rusești nefiind nevoite să zboare aproape de granița cu Ucraina, a precizat purtătorul de cuvânt.

2. -imagine fara descriere- (versiunea-ruseasca-a-jdam-er-american_63111500.jpg)

Într-o intervenție anterioară, Iuri Ignat a prezentat detaliile atacului cu rachete din noapte de 23 spre 24 martie - invadatorii ruși au atacat regiunile Odesa și Sumîi, precum și orașul Krivoi Rog. Regiunea Sumi a fost bombardată de aproximativ 10 avioane rusești Su-35, care au lansat bombe aeriene ghidate. Ignat a adăugat că ocupanții au folosit și racheta antiradar Kh-31 și au lovit și cu drone kamikaze iraniene.

 

Bombele ruse ghidate, echivalentul munițiilor americane JDAM

 

Prima utilizare de luptă cunoscută a bombelor rusești ghidate, echivalentul munițiilor americane JDAM, a avut loc pe 12 martie, când această bombă aeriană a căzut în zona de nord-vest a orașului Donețk ocupat de ruși, potrivit publicației ucrainene Defense Express.

Dacă bombele ghidate rusești, lansate cu aviația, devin un schimbător de joc, este prea devreme de spus. Prima utilizare operațională a acestei muniții, din 12 martie, a fost un eșec, deoarece cu siguranță, ținta nu a fost în orașul Donețk ocupat, ci mai degrabă vreun punct de comandă ucrainean din zona Avdeevka (N- NV de Donețk), unde în ultimele săptămâni confruntările au ajuns la o intensitate similară cu cele din Bahmut.

Pentru a lansa aceste muniții ghidate, avioanele rusești vor trebui să vină la o înălțime foarte mare de peste 10 km, fiind mai expuse rachetelor antiaeriene ucrainene cu rază lungă. Ucrainenii, la rândul lor, vor trebui să-și aducă sistemele antiaeriene cu rază mare de acțiune mai aproape de linia frontului, crescându-le, astfel, riscul de expunere la rachetele antiradiație rusești (Kh-31).

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel