Avioanele F-16 ale României protejează 24/24 granița Alianței cu Rusia: Imagini spectaculoase cu F-urile noastre, în misiune comună cu cele poloneze și portugheze

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Câteva imagini excelente cu avioane F-16 din România care survolează Lituania în cadrul unei misiuni NATO de poliţie aeriană. Sursa foto: Facebook/Combat Camera Poland.
Câteva imagini excelente cu avioane F-16 din România care survolează Lituania în cadrul unei misiuni NATO de poliţie aeriană. Sursa foto: Facebook/Combat Camera Poland.

Forțele aeriene ale României, Poloniei și Portugaliei își unesc forțele deasupra spațiului aerian baltic, participând la misiunea Baltic Air Policing a NATO. Imaginile spectaculoase, surprinse de echipa profesionistă ,,Combat Camera Poland'', prezintă avioanele F-16 ale acestor națiuni patrulând alături de un avion NATO E-3 Sentry AWACS.

Începând cu sfârșitul lunii martie, aceste avioane de luptă sunt desfășurate pentru a monitoriza spațiul aerian al Lituaniei, Letoniei și Estoniei. Aceste trei țări NATO nu dispun de propriile aeronave de luptă, ceea ce face ca misiunea Baltic Air Policing să fie crucială în prevenirea incursiunilor aeriene rusești.

Cele 12 avioane F-16 angajate în această misiune sunt împărțite astfel: 4 F-16AM portugheze sunt dislocate la Baza Aeriană amari din Estonia, iar F-16C poloneze și patru F-16AM românești sunt dislocate la Baza Aeriană Siauliai din Lituania.

Spațiul aerian al Estoniei, Letoniei și Lituaniei este acum sub paza atentă a forțelor aeriene române și poloneze. Cu câte patru avioane de vânătoare F-16 staționate la Baza Aeriană Siauliai din Lituania, cele două națiuni au preluat misiunea NATO de Poliție Aeriană în regiunea Baltică.

Fotografiile publicate de ,,Combat Camera Poland'' pe contul lor de Flickr si Facebook oferă o privire detaliată asupra acestor aeronave de luptă. Toate F-16-urile sunt înarmate cu rachete AIM-120 AMRAAM și AIM-9 Sidewinder.

De asemenea, ele sunt echipate cu rezervoare externe de combustibil sub aripi pentru autonomie sporită, iar piloții poartă căști JHMCS (Joint Helmet Mounted Cueing System), care le oferă informaţii esenţiale pentru o înţelegere mai bună a situație mediul în care operează.

 

Avioanele F-16, în gardă deasupra Balticii: NATO își consolidează apărarea aeriană

 

Misiunea NATO de Poliție Aeriană, o piatră de temelie a eforturilor de apărare pe timp de pace, asigură integritatea și securitatea cerului aliat. Este o prezență constantă, 24 de ore pe zi, 365 de zile pe an, cu aeronave și echipaje pregătite de luptă, capabile să răspundă rapid la potențialele încălcări ale spațiului aerian.

Dincolo de rolul său principal de descurajare a activităților aeriene neautorizate sau ostile, misiunea oferă, de asemenea, sprijin critic aeronavelor civile aflate în dificultate, cum ar fi atunci când avioanele pierd comunicarea cu controlul traficului aerian.

De când Estonia, Letonia și Lituania au aderat la NATO în 2004, Alianța s-a angajat să le protejeze spațiul aerian suveran. Țările fără resurse suficiente pentru a efectua independent poliția aeriană – cum ar fi statele baltice – sunt sprijinite de alți membri NATO care contribuie voluntar cu aeronave și personal.

La fiecare patru luni, națiunile participante rotesc responsabilitățile, cultivând un sentiment de unitate și încredere reciprocă în cadrul Alianței.

Execuția misiunii de Poliție Aeriană NATO se bazează pe sofisticatul Sistem Integrat de Apărare Aeriană și Antirachetă al NATO (NATINAMDS). Sub autoritatea supremă a Comandantului Suprem Aliat în Europa (SACEUR), misiunea este gestionată prin Comandamentul Aerian Aliat (AIRCOM), cu sediul în Ramstein, Germania. Două Centre de Operațiuni Aeriene Combinate (CAOC) – unul în Torrejon, Spania, care acoperă spațiul aerian sudic, și altul în Uedem, Germania, responsabil pentru regiunile nordice – asigură comandă și control non-stop.

Atunci când sunt necesare interceptări – de exemplu, ca răspuns la încălcări ale spațiului aerian, activități suspecte în apropierea granițelor NATO sau trafic aerian nesigur – CAOC determină ce aeronavă va răspunde în funcție de locația incidentului. Acest sistem extrem de coordonat asigură răspunsuri rapide și eficiente, adaptate scenariilor specifice.

Pentru statele baltice, Poliția Aeriană NATO reprezintă mai mult decât o operațiune militară; ea întruchipează promisiunea Alianței de a proteja membrii mai mici de amenințările externe. Începând cu 2014, desfășurările suplimentare la Baza Aeriană Ämari din Estonia au consolidat și mai mult acoperirea în regiune, sporind capacitățile de descurajare în lumina provocărilor geopolitice în evoluție. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2025 - Toate drepturile rezervate.
pixel