Sistem rusesc S-400 antirachetă. Ministrul de externe turc: Cine ne va proteja spațiul? Îmi puteți oferi garanții?

Tudor Curtifan |
Data publicării:

Ministrul Afacerilor Externe turc, Mevlut Cavusoglu, a declarat miercuri, la Summit-ul NATO, că ţara sa a ales să cumpere sistemele antirachetă S-400 din Rusia deoarece nu există garanţii totale de apărare a spaţiului aerian al Turciei, în contextul în care Germania şi-a "retras" sistemele Patriot. 

Oficialul a participat la un panel în cadrul conferinţei NATO Engages, alături de ministrul Afacerilor Externe din Polonia, Jacek Czaputowitz, şi de ministrul Apărării german, Ursula von der Leyen. 

Cavusoglu a fost întrebat dacă nu reprezintă un mesaj de apropiere de Rusia faptul că Turcia, membru NATO, a ales să cumpere sisteme antirachetă din această ţară. 

"Avem relaţii bune cu Rusia, dar suntem în dezacord cu Rusia pe multe teme", a spus ministrul turc de Externe. 

El a precizat că ţara sa are nevoie de garanţii în ceea ce priveşte asigurarea spaţiului aerian şi a vorbit despre faptul că Germania a "retras" sistemele Patriot de pe teritoriul Turciei. 

"În prezent, NATO poate acoperi doar 30% din spaţiul nostru aerian. Cine îmi va proteja naţiunea, poporul de rachete venite de la orice altă ţară sau regim? Puteţi face asta? (...) Am încercat să cumpăr din Marea Britanie, din Franţa, dar şi din Statele Unite ale Americii. Trump ne-a promis că poate vinde uşor sisteme Patriot către Turcia, dar, când întrebăm Congresul, nu e chiar aşa. Cine o să îmi protejeze spaţiul aerian? Îmi puteţi oferi garanţii? Germania şi-a retras sistemele Patriot", a afirmat Mevlut Cavusoglu. 

Turcia, suverană în ceea ce privește Apărarea

Şeful diplomaţiei de la Ankara a punctat că ţara sa este un stat suveran şi poate lua decizii în ceea ce priveşte Apărarea. 

"Chiar trebuie să îmi protejez spaţiul aerian. Este nevoia mea urgentă şi am încercat să cumpăr de la multe alte ţări, inclusiv China. Dar am primit cea mai bună ofertă din partea Rusiei. Turcia este o ţară suverană şi poate lua singură decizii", a subliniat el. 

La rândul său, ministrul german al Apărării a replicat că nu este vorba despre o retragere, ci de încheierea perioadei de rotaţie. 

"Am făcut parte dintr-o schemă pe bază de rotaţie. Germania a fost acolo timp de trei sau patru ani, ceea ce înseamnă mult. Apoi au urmat alţii, olandezii, spaniolii. Face parte din schema de rotaţie. (...) Nu puteţi spune că ne-am retras", a afirmat Ursula von der Leyen. 

În schimbul de replici, oficialul turc a dat exemplul unor state aliate care şi-au prelungit prezenţa pe teritoriul ţării sale. "Italienii şi-au prelungit prezenţa, ca nişte adevăraţi aliaţi", i-a spus Cavusoglu ministrului german al Apărării

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel