Serbia confirmă un moment istoric: Avioane franceze Rafale. Cum explică Serbia ruptura bruscă de aviația din Rusia - aliatul ei tradițional

Darius Muresan |
Data publicării:
Avion fracez de luptă de tip Rafale. Foto: Dassault Aviation
Avion fracez de luptă de tip Rafale. Foto: Dassault Aviation

Serbia confirmă de la cel mai înalt nivel politic intenția sa de a achiziționa avioane de luptă franceze Rafale, o surpriză în contextul în care Rusia, aliatul tradițional al Serbiei, a „forțat” oferind avioane produse de industria rusă.

Intenția privind achiziția de avioane din Franța de tip Rafale, produse de Dassaul Aviation, a fost reconfirmată chiar de președintele sârb Aleksandar Vucic.

Potrivit celor de la Bloomberg, acest lucru s-a întâmplat în marja expoziției IDEX 2023 de la Abu Dhabi din Emiratele Arabe Unite, expoziție militară la care a participat și președintele sârb.

Vucic a promis că va crește semnificativ cheltuielile pentru apărare cu 700 de milioane de euro încă din acest an, pentru a întări Armata sârbă și a făcut referire directă la posibila achiziție de avioane franceze Rafale.

 

Serbia negociază cu Franța pentru avioane Rafale: Contractul, în jurul sumei de 3 miliarde de euro

 

2. Avion de l... (rafale-rachete-spectra-mbda_25329600.jpg)

Avion de luptă francez Rafale, sursă foto: MBDA

Președintele Serbiei a precizat că o înțelegere privind achiziția de avioane franceze Rafale din Franța ar putea fi în jurul sumei de 3 miliarde de euro. El a confirmat că discuțiile cu partea franceză sunt avansate. Președintele sârb nu a dezvăluit de această dată și numărul de avioane pe care intenționează Serbia să-l achiziționeze, dar în mod cert achiziția se va face etapizat, prețul fiind unul foarte mare.

Ce știm sigur e că vor fi cel puțin 12 avioane. Acest lucru a fost confirmat tot de președintele Serbiei anul trecut, vorbind de posibila achiziție de Rafale.

„Negociem de un an de zile achiziționarea a 12 aeronave noi și ne gândim, de asemenea, la achiziționarea a încă 12 avioane second hand din altă țară (din vest)", a declarat Vucic în aprilie 2022.

Pe lângă avioane Serbia are planuri mari, intenționează să achiziționeze peste 200 de blindate de luptă, dar și drone de atac și să își modernizeze tancurile.

CITEȘTE ȘI: Marina Franței - semnal de alarmă: Flota de Rafale M îmbătrânește iar viitorul avion SCAF de generația a VI-a e tot mai departe

 

Cum explică sârbii ruptura de aviația rusă, în contextul în care Rusia e aliatul tradițional al Serbiei

 

3. Avioane Su... (su_30_66861000.jpg)

Avioane Su-30. Sursă foto: Ministerul Apărării din Rusia

Vucic a vorbit și de motivele care stau în spatele deciziei de a achiziționa avioane occidentale. El spune că sancțiunile împotriva Rusiei au făcut imposibilă dezvoltarea relației în ceea ce privește zona industrială iar acest lucru afectează inclusiv bătrânele aeronave MiG sârbești, coloana vertebrală a aviației militare din țara noastră vecină.

„Nu se mai poate importa aproape nimic din Rusia în acest moment. Sau aproape nimic care să aibă componentă militară”, a precizat Vucic care a dorit să sublinieze totuși fără a detalia însă că acest blocaj nu „este din cauza rușilor”.

Forțele Aeriene ale Serbiei au două escadrile de avioane tactice de luptă, una formată din 14 MiG-29, iar cealaltă din 12 aeronave Soko J-22  (cunoscut și ca IAR-93, fiind fabricat în comun de Iugoslavia și România).  Resursa lor de viață expiră cel mai târziu în 2030, iar până atunci Serbia trebuie să operaționalizeze noile avioane de luptă.

Interesant e că decizia a fost anunțată încă din decembrie 2021, iar DefenseRomania a abordat la vremea respectivă subiectul.

Atunci, specialiștii din cadrul Ministerului Apărării din Serbia s-au pronunțat în favoarea Rafale în detrimentul aeronavelor propuse de ruși. Vestea a căzut la vremea respectivă „ca un trăsnet” peste Moscova.

„Forțele Aeriene i-au propus președintelui să cumpere avioane Rafale de producție franceză, dar după ce  vom face toate analizele, vom vedea ce vor decide forțele armate. Oricum, în discuție este o cantitate uriașă de bani și chestiunea este una strategică”, a declarat ministrul apărării Serbiei,  Nebojsa Stefanovic, pe 28 decembrie 2021.

De precizat că Rusia a prezentat Serbiei avioane de luptă Su-30 modernizate la standardul SU-30SM, în vederea unei eventuale achiziții.

CITEȘTE ȘI: Forțele Aeriene Ucrainene spun că ar avea nevoie de minim 180 de avioane F-16 pentru „a închide cerul” Ucrainei

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel