Forțele Aeriene Ucrainene spun că ar avea nevoie de minim 180 de avioane F-16 pentru „a închide cerul” Ucrainei

Gheorghiță Orjanu |
Data actualizării: | Data publicării:
Un F-16 al SUA, deasupra Afganistanului în 2018. Sursă foto: US Air Force via Stars and Stripes
Un F-16 al SUA, deasupra Afganistanului în 2018. Sursă foto: US Air Force via Stars and Stripes

Aviația ucraineană are nevoie de cel puțin cinci brigăzi de aviație tactică pentru a-și acoperi întreg spațiul aerian. Declarații în acest sens au fost făcute de purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene ucrainene, Iuri Ignat.

Este nevoie de „cel puțin cinci brigăzi, fiecare cu trei escadrile - acesta ar fi numărul de aeronave care ar putea proteja spațiul aerian al unei țări atât de uriașe precum Ucraina, bineînțeles împreună cu sisteme de apărare antiaeriană”, a declarat Iuri Ignat într-o emisiune recentă de teleton național.

Considerând că o escadrilă este formată, de regulă, din 12 avioane, rezultă un total de 180 de avioane de luptă, potrivit unui articol din 29 ianuarie al publicației ucrainene Defense Express.

 

Cum stau alte state la numărul de avioane de luptă

 

Numărul de 180 de aeronave, necesar pentru Ucraina este comparabil cu înzestrarea la acest indicator a unora dintre cele mai mari țări NATO, dar sub ceea ce au alte țări aflate permanent sub amenințare.

Conform datelor Bilanțului militar pentru 2021, Marea Britanie are 161 avioane (23 F-35B și 138 Eurofighter), Germania - 226 (138 Eurofighter, 88 Tornado), Franța - 250 (112 Mirage 2000 și 138 Rafale, inclusiv pe navele de luptă).

Pe de altă parte, este mai mult decât totalul de 128 avioane tactice de luptă pe care la va avea Polonia (48 F-16 în prezent, 32 F-35A și 48 FA-50 care urmează să fie primite din SUA, respectiv Coreea de Sud). Desigur, Polonia este în curs de refacere a forțelor sale aeriene, iar solidaritatea de alianță militară este un aspect deloc de neglijat, când se fac aceste calcule de necesar.

Defense Express consideră că având în vedere, că Ucraina este cea mai mare țară din Europa, numărul de 180 de avioane de luptă nu este deloc unul exagerat, fiind de fapt ”cel mai mic posibil”, în condițiile date.

Coreea de Sud, o țară aflată permanent sub amenințare are 257 de avioane tactice de luptă (36 F-35A, 59 F-15K și 162 F- 16) precum și alte 264 de avioane de luptă cu mai puține capabilități (60 FA-50, 174 F-5 și 30 F-4), ducând totalul la 521 de aparate. Taiwanul, în aceeași situație, are 407 aeronave (141 F-16, 55 Mirage 2000, 127 F-CK-1 și 84 F-5).

Întreaga flotă actuală a Ucrainei, conform Viziunii Forțelor Aeriene ucrainene (din 2020), ar urma să fie înlocuită în perioada 2025 – 2030. Efortul financiar, potrivit Defense Espress, ar fi de aproximativ 29,25 miliarde de dolari pentru 180 de aeronave F-16 în varianta bloc 70/72, folosind exemplul contractului cu Bulgaria, în care un avion costă 162,5 milioane de dolari.

 

F-16 dacă vor veni s-ar putea să fie prea târziu. Primele avioane abia în 2025?

 

2. Foto: Avio... (f_16_sua_guam_34239100.jpg)

Foto: Avioane F-16 deasupra insulei Guam. Sursă: Andersen Air Force Base, Guam - Facebook

Comentariul autorului: Aeronavele F-16, dacă vor veni, va fi prea târziu pentru acest război și poate nu vor avea efectul scontat. Singura variantă pentru ruperea rapidă a echilibrului de pe frontul din Ucraina este avionul stealth de generația a cincea.

Declarația privind necesarul de cel puțin cinci brigăzi de aviație tactică, ceea ce înseamnă aproximativ 180 de aeronave, vine după ce anterior, Forțele Aeriene ucrainene anunțaseră că au stabilit tipul de aeronavă occidentală cu care intenționează să se doteze.

Din analiza publicației Defense Express, rezultă că primele aeronave vor veni cel mai devreme în 2025, ceea ce înseamnă că pentru actuala fază a războiului cu Rusia – anul 2023 și chiar 2024, nu sunt luate în calcul.De altfel, unii specialiști americani au precizat că în prezent, Ucraina trebuie să se concentreze mai mult pe mijloacele de apărare antiaeriană, faza actuală a războiului fiind, încă, una de negare a spațiului aerian din partea ambelor părți combatante.

 

Ucraina trebuie să continue strategia de a ține în „șah” aviația militară a Rusie

 

3. Sursă foto... (fortele-aeriene-ucrainene-ucraina_22138400.jpg)

Sursă foto: Ministry of Defense of Ukraine

Ucraina, cu această strategie de negare a spațiului aerian, nu a permis Rusiei să folosească bombardierele (atât operativ-tactice cât și strategice) pentru a lansa cantități mari de bombe clasice (muniție neghidată, mult mai ieftină decât rachetele ghidate), care cu siguranță ar fi rupt echilibrul luptelor în favoarea Moscovei. Singura armă a Rusiei, care s-ar fi putut aventura să distrugă eficient apărarea antiaeriană ucraineană, este avionul de generația a cincea, Su-57. Însă, acesta, din diferite motive, nu și-a făcut simțită prezența, fie Rusia are prea puține pentru a fi decisive, fie poate fi depistat de radar, fie este prea important pentru a fi întrebuințat etc.

Datorită eficienței extraordinare la care au ajuns armele antiaeriene, dar și cele antitanc, războiul ruso-ucrainean a devenit complet echilibrat, și se pare că singurele mijloace la îndemână, pentru a rupe acest echilibru, sunt avioanele americane F-35 și F-22 care, chiar pot efectua cu succes misiuni în medii contestate. Deci, dacă Ucraina ar fi să primească ceva decisiv pe termen scurt, acel lucru ar fi aeronava stealth americană de generația a cincea, orice tip ar fi ea. Este puțin probabil ca acest lucru să se întâmple, dar nu poate fi exclus. Estimarea pentru sistemul Patriot era la fel, dar până la urmă Ucraina îl primește, chiar în acest an.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel