Șeful Armatei Suediei, despre un conflict major cu Rusia: Marea întrebare - care va fi următorul pas al Rusiei și când îl va face?

Cristian Soare |
Data publicării:
Armata Federației Ruse, sursă foto: Ministerul Apărării de la Moscova
Armata Federației Ruse, sursă foto: Ministerul Apărării de la Moscova

Şeful Statului Major al Forțelor Armate Suedeze, generalul Micael Bydén, s-a întâlnit recent cu omologul său american, generalul Mark Milley, pentru a discuta despre amenințarea reprezentată de consolidarea prezenţei militare ruse la granița cu Ucraina.

Într-un interviu acordat publicaţiei Defense News, pe 15, generalul Micael Bydén a spus că această întâlnire, dar şi următoarele care vor avea loc la Washington fac parte din eforturile Suediei de a aprofunda cooperarea în domeniul apărării cu SUA. 

Ca multe alte state europene, în ultimii ani, Suedia a început să aloce mai mulţi bani pentru bugetul dedicat apărării, asta după ce Rusia a anexat ilegal Peninsula Crimeea în 2014. Suedia este stat riveran la Marea Baltică, aşa cum este şi Rusia. Astfel, situaţia de securitate din 2014 din Marea Neagră, a determinat guvernul suedez să-şi pună unele semne de întrebare cu privire interesele strategice pe care Rusia le poate avea şi la Marea Baltică. Ca urmare a acestor schimbări apărute pe plan geopolitic, Suedia a făcut demersuri pentru aprofundarea unei cooperări pan-nordice în domeniul apărării. Suedia nu este stat membru NATO, dar cooperează strâns cu Alianța. 

Întrebat de Defense News ce a discutat cu generalul Mark Milley, Bydén a precizat că subiectul central s-a bazat pe analizarea provocărilor de securitate pe care Rusia le generează, atât în părea de nord a Europei, dar mai ales la graniţa cu Ucraina.

Generalul suedez a susţinut clar şi răspicat că nu mai este pentru nimeni un secret că de-a lungul anilor Rusia a devenit un factor provocator în regiunea de nord a Europei.

''A existat un semn clar al activităților sale în 2014, iar operațiunile în Crimeea continuă. Este încă un război care se desfășoară în sud-estul Ucrainei și ceea ce se întâmplă acum în jurul Ucrainei este, desigur, în atenția noastră'', a precizat Bydén.

 

Care ar fi următorul pas al Rusiei și când îl va face Moscova?

 

Generalul Bydén menţionează ca în momentul de față discuția și cele mai importante întrebări care se pun sunt: Care ar fi următorul pas al Rusiei? Când va fi acesta şi de ce? 

Întrebat de Defense News cum vede desfăşurarea de forţe militare ruse la graniţa cu Europa şi cât de aproape suntem o confruntare militară, generalul Bydén este de părere că pentru a înţelege ambiţiile Rusiei în materie de securitate trebuie înţeleasă retorica pe care acestea o promovează.

,,O confruntare militară există încă din 2014. Nu ar trebui să subestimezi niciodată o țară care și-a consolidat capacitățile militarea de-a lungul ultimilor ani. Ascultă-le retorică, ascultă-le mesajele. Este evident că au ambiții. De asemenea, își protejează interesele pe termen lung. Dacă ne apropiem sau nu acum de un conflict major, nu aș intra în această discuție. Dar aceasta este într-adevăr întrebarea care se pune în acest moment și de aceea este atât de important să vorbim cu partenerii noștri’’, susţine Bydén.


Şeful Statului Major al Forțelor Armate Suedeze susţine în interviul acordat Defense News că nici în momentele cel mai puţin tensionate nu a încetat să-şi ia ’’ochii și urechile’’ de pe Rusia, deoarece exista o bună înțelegere a capacităților militare pe care această ţară le are, iar de-a lungul timpului a dovedit că le pot folosi pentru a-și atinge scopurile.

Acesta este de părere că nu ar trebui să fim surprinşi dacă Rusia acționează, iar cel mai important este să încercăm să anticipăm când se va întâmpla.

 

Cum ar reacționa Suedia dacă Rusia invadează Ucraina?

 

Generalul Bydén susţine că sprijinul acordat de Suedia pentru Ucraina, în plan politic, a existat de-a lungul timpului, iar ceea ce se întâmplă în Ucraina va avea cu siguranță un impact asupra securității întregii Europe.

’’Există un sprijin clar din partea suedeză pentru Ucraina, orice s-ar întâmpla’’, a spus Bydén.

Rugat să ofere câteva informații despre abordarea Rusiei în ceea ce privește războiul, atât în ​​Crimeea, cât și asupra comasării de noi trupe la graniţa cu Ucraina, generalul Bydén a precizat că armata rusă a desfăşurat aici cele mai noi echipamente militară, cum ar fi sisteme de război electronic și avioane fără pilot (UAV-uri). 

’’[Ruşii n.a] sunt experți în ceea ce ei numesc „război neliniar” – pe care alții l-ar numi „război hibrid”. Poate fi militar, diplomatic sau economic. Ei știu exact cât de departe pot merge înainte de trecerea unui prag care ar duce la un conflict tradițional. Sunt gata să-și folosească resursele militare și vor profita de această oportunitate cât timp ea există. Atâta timp cât este în concordanță cu interesele lor – să fie din nou o mare putere, să-și protejeze teritoriul – ei sunt capabili și pregătiți’’, susţine șeful Statului Major al Forțelor Armate Suedeze.

Generalul Bydén a conchis că Occidentul este pregătit astăzi mai bine decât era acum câțiva ani să facă faţă unei acţiuni militare ruse la scară largă.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel