Securitate energetică. Iniţiativa celor Trei Mări, finanţare pentru proiectul de susținere a independenței energetice

S.I. Catalin |
Data publicării:

O iniţiativă a statelor din Europa de Est destinată modernizării infrastructurii şi consolidării independenţei energetice, salutată de preşedintele SUA, Donald Trump, ca o modalitate pentru a reduce dependenţa de livrările ruseşti, a mai făcut un pas spre obţinerea de finanţare, informează Bloomberg.

Banca de Dezvoltare a Poloniei (BGK) este pe punctul de a selecta un asset manager (manager de fond) pentru fondul de cinci miliarde euro pe care Iniţiativa celor Trei Mări intenţionează să îl înfiinţeze, a declarat recent directorul general adjunct de la BGK pentru Bloomberg.

Iniţiativa celor Trei Mări, care reuneşte Austria, Bulgaria, Croaţia, Cehia, Estonia, Ungaria, Lituania, Letonia, Polonia, România, Slovacia şi Slovenia, a fost până acum mai degrabă un forum de discuţii politice fără a avea fondurile necesare pentru a susţine investiţii.

Polonia vrea să extindă infrastructura de gazoducte a Europei cu sprijinul Iniţiativei celor Trei Mări. La summiturile Iniţiativei celor Trei Mări au avut loc discuţii despre extinderea interconectărilor între reţelele de gazoducte ale statelor membre, inclusiv o conductă nord-sud care ar urma să conecteze regiunea la un terminal de gaze lichefiate care ar urma să fie construit pe coasta Croaţiei.

"Asset manager-ul va fi independent în cadrul mandatului geografic al fondului şi se va concentra pe proiectele care sprijină interconectivitatea în regiune. Fondul va fi liber să investească într-o gamă largă de active: în acţiuni sau alte instrumente, posibil fără garanţii", a spus Pawel Nierada, director general adjunct la Bank Gospodarstwa Krajowego.

BGK intenţionează să injecteze 500 milioane euro în viitorul fond şi să devină unul din partenerii cheie, alături de alte bănci de dezvoltare din regiune.

Nierada a dezvăluit că pentru selectarea unui asset manager, banca poloneză a contactat peste 10 mari fonduri globale de infrastructură şi private equity, intenţionând ca până la mijlocul acestei luni să pună la punct o listă scurtă cu două-trei nume. Firma selectată va avea drept sarcină să crească resursele fondului, graţie banilor veniţi de la investitori privaţi, până la obiectivul de cinci miliarde euro şi de asemenea să gestioneze fondul.

În 2017, atunci când a participat la summitul Iniţiativei celor Trei Mări organizat la Varşovia, Trump a spus că SUA poate semna "în 15 minute" un acord de furnizare de gaze naturale, adăugând că Europa de Est nu ar trebui să devină ostatică unui singur furnizor.

De asemenea, fondul ar putea investi şi în proiecte non-energetice, precum portul sloven Koper de la Marea Adriatică, una din cele mai scurte rute pentru intrarea în UE a bunurilor care vin din Asia via Canalul Suez, a spus Pawel Nierada. "Vrem să echilibrăm balanţa între noile şi vechile state membre UE. Sunt multe proiecte care nu au fost demarate şi care ar creşte potenţialul UE ca întreg", a mai spus Nierada.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel