”Sancțiunile funcționează”. Concluzii sumbre făcute de Gazprom: Nu vom putea înlocui pierderea Europei nici peste 10 ani

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Sancțiunile din cauza războiului din Ucraina au afectat grav gigantul Gazprom, confirmă un raport de cercetare comandat chiar de compania rusă. Veniturile pierdute, cauzate de reducerea vânzărilor de gaze către Europa s-ar putea să nu recuperate nici după un deceniu, orice nouă tranzacție de export aducând mult mai puțini bani, arată Financial Times.

Să începem cu actorii care încă mai țin în viață exporturile Rusiei de gaze. Deși conductele Nord Stream nu mai sunt operaționale și conducta Yamal nu mai aduce gaz în Europa, gazul rusesc încă ajunge în hub-ul de gaze Baumgarten din Austria prin conductele care traversează Ucraina. OMV are un contract cu Gazprom până în 2040.

În februarie, Austria a confirmat că 98% din importurile sale de gaze în decembrie 2023 au fost din Rusia, dar spune că vrea să rupă contractul cât mai curând posibil.

De asemenea, Ungaria continuă să  importe gaz rusesc în cantități mari. Orban a încheiat recent un acord de gaz cu Turcia , dar experții spun că acest gaz, prin Turkstream, este tot din Rusia.

 

Livrările de gaz scump pentru Europa s-au prăbușit / China vrea gaze prea ieftine prin ”Forța Siberiei 2”

Ponderea gazului rusesc în importurile UE a scăzut de la peste 40% în 2021 la aproximativ 8% în 2023 (Sursa : European Commission, ENTSO-G și Refinitiv)

Totuși, situația este deosebit de gravă pentru Gazprom. Importurile UE de gaze rusești prin conductele Gazprom a scăzut de la peste 40% la 8,7%, după invazia Ucrainei.

Exporturile de gaze rusești către Europa vor ajunge în medie între 50 și 75 de miliarde de metri cubi pe an până în 2035, abia o treime din ceea ce a furnizat Gazprom înainte de război. 

Compania rusă speră că noul gazoduct ”Puterea Siberiei 2” către China poate ajuta la înlocuirea parțială a volumelor pierdute de exporturi europene, dar proiectul este total insuficient pentru Gazprom.

Cu toate acestea, capacitatea anuală de transport a acestei conducte de gaz va fi de numai 50 de miliarde de metri cubi, cu prețuri de vânzare mult mai mici decât în ​​Europa, arată FT, care citează analiza Gazprom.

În plus, recent a devenit clar că întreg proiectul s-a blocat, tocmai din cauza negocierilor privind tarifele. China cere prețurile plătite de gospodăriile rusești, dar acestea sunt puternic subvenționate de stat. În plus, Beijingul s-a angajat să cumpere doar o mică parte din capacitatea anuală de transport planificată a conductei.

„Principalele urmări ale sancțiunilor pentru Gazprom și industria energetică sunt o reducere a volumului exporturilor, care va fi restabilită la nivelul din 2020 nu mai devreme de 2035”, arată autorii documentului, care a fost întocmit la sfârșitul anului trecut.

 

O concluzie sinceră a raportului: Sancțiunile funcționează, Europa nu a înghețat

Originea gazelor importate de Europa în 2015 (document Gazprom redactat înaintea invaziei din Ucraina)

Raportul se numără printre cele mai sincere recunoașteri de până acum cu privire la modul în care sancțiunile occidentale impuse Rusiei în urma invaziei sale a Ucrainei au afectat Gazprom și sectorul energetic mai larg din Rusia, a menționat FT.

Astfel, situația s-a inversat complet față de 2022. La acea vreme, Europa era îngrijorată dacă va avea suficient gaz pentru iarnă. Oficiali de frunte ruși, printre care și președintele Vladimir Putin, chiar au amenințat-o că, din cauza introducerii sancțiunilor, vor închide robinetele de gaz către Europa și că continentul va avea de suferit din cauza iernii.

În acest context, Putin însuși a citat chiar în batjocură o propoziție dintr-o fabulă rusească: „Îngheață, îngheață, coadă de lup”.

„Gazprom se află într-o fundătură și este foarte conștientă de asta”, a spus Elina Ribakov,  după ce a citit documentul.

Ponderea Gazprom în exporturile de energie ale Rusiei va scădea pe măsură ce gazul din conducte, care a fost afectat în mod deosebit de greu de sancțiuni, va face loc gazelor naturale lichefiate (LNG) mai puțin vulnerabile, a declarat Sergey Vakulenko, membru al Centrului Carnegie Rusia Eurasia din Berlin și fost șef de strategie în divizia petrol a Gazprom Neft.

Potrivit acestuia, compania va avea dificultăți să revină la creștere fără sprijin semnificativ de la stat în găsirea de noi piețe pentru a-și vinde gazul.

„Întrucât Gazprom, care nu are propria tehnologie pentru producția de LNG de mare capacitate, este singura companie care exportă gaz prin conducte, iar aceste volume sunt în scădere, se așteaptă că rolul Gazprom în industria gazelor naturale va scădea”, spun autorii raportului.

 

Viitorul este LNG?

Astfel, pentru a-și menține o poziție dominantă pe piața internă a gazelor, Gazprom va trebui să-și folosească monopolul și să ceară tratament preferențial de la Kremlin. Potrivit autorilor raportului, Gazprom va pierde cota de piata in detrimentul lui Novatek, cel mai mare producator de GNL din Rusia.

„Lucrul logic pe care trebuie să îl facă statul este să combine forțele celor doi actori. Gazprom are un portofoliu mult mai mare, iar Novatek are tehnologia și know-how-ul pe partea de GNL”, a declarat Craig Kennedy, om de știință la Harvard și fost vicepreședinte al Bank of America, pentru FT.

Potrivit raportului, LNG-ul ar putea fi o sursă mai fiabilă de venituri din export pentru Rusia, deoarece este transportat mai degrabă cu navele decât prin conducte, ceea ce îl face mai dificil de urmărit. Construcția de terminale pe coasta de est a Rusiei ar putea apoi diversifica exporturile în afara Chinei și ar putea reduce dependența de Beijing, care își poate permite să dicteze prețul pe care îl plătește pentru gaz.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel