Rapiditatea cu care se desfășoară acest transfer scoate la lumină mecanismele din spatele noului accent pus de SUA pe sprijinirea Ucrainei în fața atacurilor constante și barbare ale Rusiei, atât cu rachete balistice cât și cu drone.
Toate 5 sisteme Patriot pentru Elveția vor ajunge la Ucraina?
Foto ilustrativ. Lansator Patriot / US Navy
Elveția a comandat cinci sisteme Patriot, produse de compania Raytheon, în anul 2022. Cei de la Defense News amintesc că livrările erau programate să înceapă în 2026 și să se încheie în 2028.
Procesul de vânzare de echipamente militare externe al Statelor Unite permite redirecționarea echipamentelor de apărare, se arată în comunicatul elvețian. Nu există informații disponibile despre câte sisteme vor fi livrate și care va fi noul calendar al livrărilor.
Dacă vor fi toate 5 e un număr imens având în vedere că Ucraina azi utilizează 7 sisteme Patriot.
Amintim că recent, în urmă cu o săptămână, Donald Trump a anunțat că, așa cum arăta și DefenseRomania la vremea respectivă, că o țară care „are 17 sisteme Patriot” e gata să renunțe la ele și să le livreze Ucrainei.
„O țară are 17 Patriot care sunt gata să fie trimise. Nu vor avea nevoie de ele. Vom face o înțelegere pentru 17 sau o mare parte din cele 17”, spunea atunci Trump, într-o schimbare radicală de atitudine asupra modului în care SUA sub noua Administrație Trump 2.0 gestionează relația cu Ucraina.
Doar Japonia și Arabia Saudită dețin un număr atât de mare de sisteme Patriot și e exclus ca acestea să fie livrate Ucrainei. Cel mai probabil Trump se referea la Elveția, dar exagerase pentru a arăta dimensiunea schimbării de atitudine a administrației sale față Federația Rusă. Trump a dat atunci un ultimatum de 50 de zile și i-a cerut lui Vladimir Putin să ajungă la un acord de încetare a focului.
Președintele american folosește des astfel de „exagerari” ca strategie politică.
Cert e că Ucraina are nevoie de sisteme Patriot ca de aer, iar sistemele ce vor fi redirecționate de către Elveția sunt ca o gură de oxigen.
Între timp, Germania s-a oferit în această săptămână să cumpere două sisteme Patriot din Statele Unite și să le transfere Ucrainei. Un sistem Patriot costă aproximativ 1 miliard de dolari, în funcție de numărul interceptorilor, a declarat ministrul german al apărării, Boris Pistorius, în timpul unei vizite la Washington pe 14 iulie.
Rusia a mai reușit o „performanță” de neconceput acum câțiva ani. Neutralitatea Elveției e „și nu prea mai e” iar finlandizarea nu mai există
Soldat din Armata ocupantului rus acționând în Ucraina. Imagine publicată de propaganda rusă. Foto: Ministerul Apărării de la Moscova
Recent, în această lună, Elveția, o țară definită prin neutralitatea sa istorică, a făcut un pas decisiv pentru a se alătura efortului european de apărare antiaeriană. E vorba de anunțul un acord cheie ce va fi semnat cu Germania pentru achiziția sistemului IRIS-T SLM, semnalând o schimbare pragmatică în politica sa de securitate, pe fondul realităților dure de pe continent.
Prin semnarea acestui acord Berna va achiziționa în comun sisteme de apărare sol-aer cu rază medie de acțiune IRIS-T SLM, integrându-se astfel în Inițiativa Europeană „Cer Senin” (European Sky Shield Initiative - ESSI), proiectul emblematic de securitate lansat de Berlin.
E o schimbare majoră pentru o țară dominată de decenii de conceptul de „neutralitate”.
Autoritățile elvețiene au ținut să precizeze că, în virtutea neutralității asumate, chiar și după semnarea declarației de aderare la ESSI țara este liberă să decidă unde și în ce măsură va participa la această inițiativă și ce sisteme va achiziționa.
Schimbarea isotrică a Elveției are loc în contextul războiului de agresiune rus împotriva Ucrainei, Moscova declanșând cea mai mare criză de securitate din Europa de după cel de-al Doilea Război Mondial.
Tot ca urmare a acestui război, Rusia reușise înainte o altă „performanță majoră”: Spulberarea conceptului de finlandizare.
După cel de-al Doilea Război Mondial, Finlanda a trebuit să accepte un control din partea Moscovei în numeroase dosare strategice în timpul Războiului Rece, fiind „controlată limitat” geopolitic de Rusia. Un episod cunoscut drept „finlandizare”, pe care rușii și l-au dorit și în Ucraina.
Azi Finlanda și Suedia sunt membre NATO, lucru de neconceput înaintea invadării pe scară largă a Ucrainei.
DefenseRomania App
Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News