Rușii și-au făcut „cadou” de ziua națională și au început construirea submarinelor diesel-electrice Vologda și Yaroslavl și a patru nave de suprafață

Ionel Copcea |
Data publicării:

Serviciul de presă al Șantierului Naval al Amiralității din Sankt Petersburg a informat că, pe 12.06.2022, de Ziua Rusiei, a început construirea a două submarine diesel-electrice Proiect 677 din clasa Lada.

“Submarinele Vologda și Yaroslavl vor deveni al patrulea și al cincilea submarin Proiect 677 construite la Șantierul Naval al Amiralității pentru Forțele Navale ale Federației Ruse”, se arată într-un comunicat de presă, preluat de agențiile Interfax și Tass.

La festivitatea consacrată începerii construirii celor două submarine a participat și comandantul-șef al Forțelor Navale ale Federației Ruse, amiral Nikolai Evmenov. La ordinul acestuia, simultan, a început și construirea altor patru nave de suprafață, la alte Șantiere Navale din Rusia. Astfel, la Șantierul Naval Sredne Nevsky din Sankt Petersburg a început construirea dragorului Poliarny, Proiect 12700, la Șantierul Naval din Amur a corvetei Razumny, Proiect 20385, iar la Șantierul Naval din Zelenodolsk a două nave de cercetări științifice, Leonid Bekrenev și Boris Bobkov, Proiect 03182r.

Potrivit declarațiilor amiralului Evmenov, “flota rusă are un potențial puternic științific și de proiectare și construire a navelor de luptă. De asemenea, aceasta are o experiență veche de secole în producerea și operarea navelor de către un personal înalt calificat”. După cum a precizat comandantul-șef al Forțelor Navale, până la sfârșitul anului 2022, Marina va primi în dotare 46 de nave de luptă și auxiliare.

Serviciul de presă al Șantierului Naval al Amiralității a anunțat că producerea unei serii de submarine Proiect 677, clasa Lada, se realizează în baza unui proiect îmbunătățit, pe baza exploatării experimentale a primului submarine de acest tip, Sankt Petersburg, aflat în dotarea Flotei ruse din Marea Baltică. Pe noile submarine vor fi amplasate sisteme modernizate pentru controlul echipamentelor tehnice, pentru propulsia electrică și pentru navigație.

Până la sfârșitul anului 2022, al doilea submarin din producția de serie, Kronștadt, care a fost lansat la apă în anul 2018, va fi predat Flotei de Nord. În anul 2015, șantierul a început construirea celui de-al treilea submarin Proiect 677, Velikiye Luki. Tăierea metalelor pentru submarinele Vologda și Yaroslavl a început în luna februarie anul acesta.

Submarinele Proiect 677 aparțin generației a patra de submarine non-nucleare și sunt recunoscute drept cele mai moderne și promițătoare submarine din această clasă, atât din punctul de vedere al eficienței în luptă, cât și al caracteristicilor de performanță. În prezent, submarinele de acest tip sunt construite numai la Șantierul Naval al Amiralității din Sankt Petersburg.

 

Noile submarine diesel-electrice din clasa Lada vor fi purtătoare de rachete Kalibr

 

Comentariul autorului: Noile submarine diesel-electrice din clasa Lada, a căror construire a fost începută în mod simbolic la Sankt Petersburg de Ziua Rusiei, sunt purtătoare de rachete de croazieră de tip Kalibr. La fel ca și în cazul submarinelor Proiect 636.3, rachetele sunt lansate cu ajutorul celor șase tuburi lanstorpilă cu calibrul de 533 de milimetri.

În serviciul de luptă al Forțelor Navale ale Federației Ruse se află deja nouă submarine Proiect 636.3 dotate cu rachete de croazieră de tip Kalibr, din care șase la Flota din Marea Neagră (patru în Marea Neagră și două în Marea Mediterană) și trei la Flota din Oceanul Pacific (două la Vladivostok și unul în Marea Baltică). De asemenea, un alt submarin, Alrosa, aparținând Flotei din Marea Neagră a fost modernizat și dotat cu complexul de rachete Kalibr-PL.

Trebuie remarcat faptul că cele patru submarine Proiect 636.3 ale Flotei din Marea Neagră, dislocate la Sevastopol și Novorossiysk, au fost întrebuințate în mod activ în timpul conflictului cu Ucraina. De la bordul acestora, au fost efectuate mai multe serii de atacuri cu rachete Kalibr asupra unor obiective de pe teritoriul ucrainean.

Probabil, în baza experiențelor obținute în exploatarea și întrebuințarea în luptă a acestora, planificatorii militari ruși vor decide construirea unor noi submarine de acest tip. După seria de șase submarine construite pentru Flota din Marea Neagră, în prezent se realizează o comandă privind producerea unei noi serii, tot de șase submarine, pentru Flota din Oceanul Pacific. După finalizarea acesteia, va începe construirea unui nou lot de submarine de acest tip pentru Flota din Marea Baltică. Deși inițial s-a presupus că seria destinată Flotei din Marea Baltică va fi mai mică, de două sau chiar patru submarine, nu este exclus ca și aceasta să fie extinsă la șase, ținând cont de nivelul tensiunilor înregistrate în ultima perioadă în Regiunea Mării Baltice între Rusia și NATO.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel