Rușii insistă să recupereze submarinul Rostov pe Don lovit de rachete Storm Shadow. A fost anunțat termenul pentru finalizarea reparațiilor

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:
Submarinul rus Rostov pe Don, foto: Ministerul Apărării din Rusia
Submarinul rus Rostov pe Don, foto: Ministerul Apărării din Rusia

Agenția de presă rusă Tass a informat, pe 24.01.2024, citând o sursă din cadrul Complexului Militar Industrial, că reparația submarinului Rostov pe Don al Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN), care a fost avariat în urma unui atac al rachetelor ucrainene, va fi finalizată în luna iunie 2024.

Submarinul Rostov pe Don a fost grav avariat, în atacurile din septembrie 2023 asupra docurilor portului Sevastopol. Lovitura a produs avarii majore în prova submarinului, dar și în centrul corpului navei, iar experții ucraineni apreciau că nava are probleme structurale și, practic, trebuie reconstruită de la zero.

Prin această acțiune, rușii vor să pareze propagandistic lovitura primită în septembrie anul trecut.

Submarinul Rostov pe Don, lovit de o rachetă Storm Shadow. Foto: Surse deschise via Mil.in.ua

“Constructorii de nave din cadrul Întreprinderii navale din Sevastopol, o sucursală a Centrului de reparații navale Zvezdochka din Severodvinsk, vor finaliza reparațiile la submarinul Rostov pe Don și vor elimina daunele primite pe 13 septembrie 2023, ca urmare a unui atac cu rachete de croazieră ucrainene asupra întreprinderii, până la sfârșitul primului semestru al acestui an”, a declarat interlocutorul agenției.

Potrivit precizărilor acestuia, Întreprinderea 13 de reparații navale din Sevastopol (Sevmorzavod) este antreprenorul principal, care a primit comanda pentru repararea submarinului. La lucrările de restaurare a submarinului participă și specialiști de la Șantierul naval al Amiralității din Sankt Petersburg, unde a fost construit acesta.

După cum este cunoscut, în cursul anului trecut, pe 13 septembrie, Ucraina a executat un atac cu rachete de croazieră asupra Sevmorzavod, unde se aflau andocate pentru reparații programate nava mare de desant Minsk a Flotei ruse din Marea Baltică (FRMB) și submarinul Rostov pe Don al FRMN. În aceeași zi, Ministerul rus al Apărării a anunțat că “cele două nave ale Marinei, aflate în reparații programate la Sevastopol și avariate ca urmare a unui atac cu rachete ale regimului de la Kiev, vor fi complet restaurate și își vor continua serviciul de luptă în cadrul flotelor din care fac parte”.

Anterior, o altă sursă a declarat pentru agenția Tass că avariile primite de submarinul Rostov pe Don pe 13 septembrie nu sunt critice și nu va fi nevoie de o creștere semnificativă a timpului prevăzut pentru repararea acestuia.

Trebuie menționat faptul că, cu puțin timp înainte de începerea operației militare speciale din Ucraina, mai multe nave mari de desant ale Flotei de Nord și FRMB au fost aduse în Marea Neagră.

Comentariul autorului: În dotarea FRMN se află șase submarine Proiect 636.3, care au fost primite în perioada 2014-2016 (câte două pe an).

Patru dintre acestea, între care și Rostov pe Don, care nu este operațional, se află dislocate în Marea Neagră. Alte două submarine, Novorossiysk și Krasnodar, sunt, de asemenea, inactive, aflându-se în reparații programate la șantierele navale din zona Mării Baltice, după ce au îndeplinit misiuni în estul Mării mediterane.

Submarinele diesel-electrice Proiect 636.3, purtătoare de rachete de croazieră Kalibr, au fost întrebuințate intens de partea rusă în conflictele din Siria și Ucraina, executând lovituri repetate asupra unor ținte terestre de pe teritoriile celor două țări.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel